BURA OKO 'bijelog lotosa'

Goran Bogdan stao u obranu kolege iz Srbije: 'Miloš kojeg poznajem ne podržava genocide'

03.02.2024 u 22:12

Bionic
Reading

Nakon bure koja se podigla oko uloge Miloša Bikovića u novoj sezoni nagrađivane i hvaljene HBO-ove serije 'Bijeli lotos', a koju je između ostalog pokrenulo i ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova, srpski glumac objavio je da se povlači iz serije, a cijelu je nes(p)retnu situaciju komentirao i glumac Goran Bogdan

Nakon što je objavljeno da se HBO razišao sa srpskim glumcem Milošem Bikovićem koji tako više nije dio nadolazeće treće sezone serije 'Bijelog lotosa' (The White Lotus), vijest je za danas.rs komentirao i domaći glumac Goran Bogdan.

'Svjedoci smo opasnih tokova u društvu i općenito povijesti. Nalazimo se u možda najopasnijem i najturbulentnijem odsječku iste. Klimaju se sve ustaljene vrijednosti. Na koju će stranu prevagnuti na nama je. Nismo nijemi posmatrači već akteri. S naglaskom na odgovornost', rekao je Bogdan dodajući kako je pogotovo važno u ovako izazovnom trenutku čuvati oazu slobode koju umjetnost po sebi pretpostavlja.

  • +3
Miloš Biković Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

'Umjetnost je kroz vrijeme bila otok slobode. Umjetničko izražavanje pored nutarnjih preispitivanja je i alat za propitivanje i mijenjanje društava koje obitavamo. Isključivost je klica razdora. Donosi strah u izražavanje. Autocenzuru. Pobjedu onih negativnih smjernica sistema. Na taj način dozvoljava onome lošemu da prolazi bez otpora. Isključivost je i brat blizanac fašizmima, nacizmina šovinizmima i inim izmima. Još je gora ako je ogrnuta u ruho altruizma i dobrih namjera. Mijenjanje teza. Ako ćemo u borbi za dobro koristiti alate zla, suditi prije nego se dokaže da je kriv, tanka je granica između žrtve i krvnika. Ovo govorim o isključivosti', kaže Goran Bogdan.

'Što se tiče mog kolege Miloša, Miloš kojega ja poznajem ne podržava nikakve genocide. Bože sačuvaj. Daleko bilo', dodao je Bogdan.

Nakon što se doznalo da se glumačkoj postavi treće sezone Emmyjem nagrađene HBO Original serije 'Bijeli lotos' (The White Lotus) pridružila i srpska filmska i televizijska zvijezda Miloš Biković, reagiralo je ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova, a na društvenoj mreži X prozvali popularni streaming servis: 'Je li u redu surađivati s osobom koja podržava genocid i krši međunarodno pravo?'.

Potom su pozvali HBO da izbaci srpskog glumca iz ove popularne serije.

Pritisak i negativni PR učinili su svoje, a HBO i MIloš Biković sus e razišli na ovom projektu. To je u objavi na društvenim mrežama potvrdio i sam Biković: 'Bio sam počašćen što sam odabran da budem dio 'Bijelog lotosa' , TV serije koju cijenim i kolega koje duboko poštujem. Moje sudjelovanje, međutim, nije moguće zbog razloga koji se nalaze izvan područja umjetnosti i ne planiram se prikloniti nijednom narativu koji nastoji ugroziti moj integritet', napisao je srpski glumac u izjavi.