FOO FIGHTERS

Gitara poznatog benda ide na dražbu; evo koju bi cijenu mogla postići

22.08.2022 u 13:47

Bionic
Reading

Gitara na kojoj je svirao Dave Grohl u jednom od prvih spotova Foo Fightersa bit će ponuđena na prodaju

Gitara Gretsch White Falcon, na kojoj je Grohl svirao u spotu za pjesmu 'Monkey Wrench' iz 1997., izvorno je bila u vlasništvu ritam gitarista američkog rock benda Pata Smeara.

Često je korištena na njihovu drugom albumu 'The Color And The Shape' objavljenom te godine.

Očekuje se da će postići između 17.750 i 35.500 dolara kada bude na aukciji specijaliziranih glazbenih dražbovatelja Gardiner Houlgate sa sjedištem u Wiltshireu 7. rujna.

Gitara se prodaje s polaroid fotografijom koju je snimio Smear, a na kojoj svira holivudska glumica Drew Barrymore.

Aukcionar Luke Hobbs je rekao: 'Ovo je vrlo zanimljiva gitara jer je jedna od rijetkih u vlasništvu Foo Fightersa, vjerojatno trenutno najvećeg rock benda na Zemlji, koja je ikad došla na javnu dražbu'.

'Monkey Wrench' bio je singl benda kojim su se probili na glazbenu scenu i također prvi na kojem je gostovao bubnjar Taylor Hawkins, koji je tragično umro ovog ožujka.

'Očekujem interes iz cijelog svijeta. Činjenica da se tako istaknuto pojavljuje u legendarnom videu benda 'Monkey Wrench' čini je najatraktivnijim kolekcionarima i obožavateljima', dodao je Hobbs.

The White Falcon prodaje privatni kolekcionar. Pat Smear, koji je također bio ritam gitarist na turneji Grohlova prethodnog benda Nirvana, kupio je gitaru 1996. godine.

U pisanoj izjavi o porijeklu, Smear je objasnio da je želio posjedovati White Falcon nakon što je vidio jedan od instrumenata na kojem svira britanski novovalni bend Bow Wow Wow.