JUNACI POPULARNE SERIJE

Gdje su i kako danas izgledaju glumci iz 'Sulejmana Veličanstvenog'

22.04.2020 u 06:19

Bionic
Reading

Ljubavna priča inspirirana povijesnim događajima s odličnim kostimima i efektima učinila je seriju primamljivom, a u njoj su mogli uživati i domaći gledatelji. Glumci su uživali status pravih zvijezda, a neki su to i danas zahvaljujući drugim, također popularnim serijama iz turske produkcije. Prisjetili smo se najupečatljivijih likova legendarne sapunice

Serija o najraskošnijem dobu turske povijesti, u kojoj je uživalo više od 300 milijuna ljudi diljem svijeta, a prikazivala se u više od 90 zemalja, emitirala se dvije godine. Riječ je o jednom od najskupljih projekata turske televizijske produkcije svih vremena, o kojem se i danas priča.

Glavni lik, Sulejmana Veličanstvenog, tumačio je Halit Ergenç. Prikazao je sultana Sulejmana sa svim prednostima i manama, u pozitivnom i negativnom svjetlu. Priznao je da mu je teško bilo objediniti sultana kao povijesnu ličnost, o kojemu su napisane mnoge knjige, te drugu stranu vladara koji ima sve svoje ljudske osobine.

Slavni glumac provodi vrijeme s obitelji, lijepom suprugom Bergüzar Korel i sinom Alijem, a nedavno su dobili i drugog sina Hana. Podsjećamo, supružnici su srca domaće publike osvojili serijom '1001 noć', u kojoj su utjelovili uloge Šeherezade i Onura, a poslije toga smo imali priliku gledati i u 'Ranjenoj ljubavi'. Godinama gostuje na tribinama koje promiču zdrav način života i organsku hranu, a pomaže i turskim azilima za napuštene životinje. Svaki mjesec im donira novac, posjećuje ih i pomaže u udomljavanju. Slavu koristi samo ako, izjavio je, može pomoći drugima.

Omiljena Hurem, Njemica turskog podrijetla Meryem Uzerli, zbog te je uloge iz rodnog Berlina došla u Tursku. Kad je napustila seriju, posvetila se drugim serijama i filmovima, ali nijedan projekat nije joj bio uspješan kao 'Sulejman Veličanstveni'.

Izvan reflektora filmskih studija i mimo glamura koji se veže za njenu profesiju, lijepa Meryem živi posve običan život. Putuje svijetom, izlazi i druži se s prijateljima, šeta se Berlinom, u kojem živi, i trudi se provesti svaki trenutak u društvu kćeri Lare. Gost je filmskih festivala, bori se za jednakost spolova, a povremeno je dio modnih kampanja.

Jedan od najzapaženijih likova kultne serije bio je Zumbul-aga. Od prve do posljednje epizode gledatelji su se smijali njegovim zavrzlamama, mimici, gestikulaciji i smicalicama koje je izvodio pokušavajući udovoljiti svojoj gospodarici, sultaniji Hurem. Utjelovio ga je Selim Bayraktar. Uloga Zumbul-age prvobitno je bila osmišljena da traje nekoliko epizoda, ali nakon reakcije publike na njegov lik odlučeno je da ostaje do kraja.

Poslije te serije glumio je u još nekoliko projekata, a glumio je i negativnog lika. Danas uopće ne izgleda onako kako su ga zapamtili mnogi - šarmantan, ozbiljan, markantan, prosijed. Fanatik je u održavanju kondicije, surfer, prakticira razne vještine koje mu pomažu da ostane u dobroj formi. Bavi se jogom već godinama i sudjeluje na raznim natjecanjima širom svijeta.

Selim je rođen 1975. godine u Iraku, iz kojeg s obitelji bježi u Tursku sa samo 13 godina. Njegov otac radio je u naftnoj kompaniji u Iraku, pa je tamo proveo djetinjstvo. Dugo je igrao sporedne uloge u kazalištu, a iza filmske kamere našao se tek 2009 godine. Ipak, najveću popularnost stekao je upravo ulogom Zumbul-age u seriji 'Sulejman Veličanstveni'.

Turskom glumcu Okanu Yalabiku tijekom 17-godišnje karijere najveću popularnost donijela je uloga bahatog supruga sultanove sestre Hatidže (na snimanju serije zaljubio se u kolegicu Selmu Ergeç, koja ju je utjelovila) i vojskovođe Ibrahim-paše, najboljeg prijatelja i najbližeg suradnika najmoćnijeg vladara Otomanskog Carstva.

Pravi skandal izbio je 2010. godine, kad je, samo nekoliko tjedana prije vjenčanja, ostavio zaručnicu, glumicu Hande Soral. Iako ga prati glas zavodnika i ljubitelja noćnog života, Okan za sebe tvrdi baš suprotno.

'Više volim provoditi mirnu večer kod kuće uz prijatelje ili dragu osobu. U stvarnosti sam drugačiji od Ibrahim-paše. Vrlo sam povučen, pa i stidljiv', izjavio je Okan, koji je za ulogu u 'Sulejmanu' dobio nagradu za najboljega glumca u Turskoj u 2011. godini. Pojavio se u više od dvadeset filmova od 2001. godine. Više godina poslije prestanka snimanja serije turski mediji su pisali kako se okušao u poduzetničkim vodama. Navodno je postao vlasnik male tvornice za proizvodnju mliječnih proizvoda, a u skoroj budućnosti namjerava razvijati svoje poslovanje.

View this post on Instagram

Great Actresses. @blutv @netflixturkiye

A post shared by Okan Yalabık (@okanyalabikresmi) on

Selma Ergec u seriji je glumila sultaniju Hatidže, sestru turskog vladara i suprugu Ibrahim-paše. Tursko-njemačka glumica u seriji se borila za ljubav turskog paše, dolazila u razne sukobe, pa između ostalog s čuvenom sultanijom Hurem. Nesporazume je imala i sa sultanijom Mahidevran (Nur Fetahoglu), a iza kamera je sa svojim protivnicama s malih ekrana ostala u odličnim odnosima. Selma s Meryem Uzerli dijeli vezu s Njemačkom, odakle vuče korijene.

Nakon 'Sulejmana' snimila je film 'Glas' te glumila u serijama 'Ses' i 'Yarim elma'. Među ostalim glumila je u televizijskoj reklami za sladoled s holivudskim zavodnikom i junakom filmske hit-trilogije 'Gospodar prstenova' Orlandom Bloomom, a prošle godine snimila je i reklamu poznatog brenda za kosu.

Danas 41-godišnja glumica odijeva se u second hand buticima i voli nositi vintage odjeću, rado slika, jaše, svira violinu, igra tenis, a tečno znanje engleskog, njemačkog, francuskog i talijanskog jezika priskrbilo joj je laskavu titulu najveće poliglotkinje u turskim glumačkim vodama. Godine 2015. udala se za Cana Oza, vlasnika i direktora jedne od najvećih turskih izdavačkih kuća.

Nebahat Çehre glumila je majku Sulejmana Veličanstvenog. U serijalu je uživala u svili i kadifi, šepurila se po sobama raskošne palače, nastojala održati red i kontrolirati neprijateljstvo žena u haremu. Domaća publika je pamti i po serijama 'Strasti Orijenta' i 'Ljubav i novac'. Jedna je od najuspješnijih i najljepših dama turskog glumišta.

Prije dvije godine u turskim medijima objavljeno je da ima Alzheimerovu bolest, no njezini fanovi ne vjeruju da je bolesna jer se čini dobro, a na svojim društvenim mrežama često objavljuje i fotografije prema kojima se ne može naslutiti da je u lošem stanju. 75-godišnjakinji su često davali komplimente da izgleda puno mlađe i vitko, a ona je izjavljivala da uopće ne vježba. Otkrila je kako ima snažnu samokontrolu i dva, tri dana može obilno jesti, a potom potpuno izgubi apetit.

View this post on Instagram

📸 Mutlu Haftasonları 😍

A post shared by NebahatÇehre (@nebahatcehre) on

Turski gledatelji u šali su govorili da im je Njemačka napunila pola harema u seriji 'Sulejman Veličanstveni'. Uz Meryem Uzerli te Selmu Ergec, u Njemačkoj je rođena i 39-godišnja glumica Nur Fettahoglu. U serijalu je bila sultanova prva supruga Mahidevran i majka prvorođenog sina Mustafe.

Nur mnogo vremena provodi s kćeri Elisom, a na Instagramu često objavljuje i njezine fotografije. Velika je obožavateljica nogometnog kluba Galatasaray. Nije zapostavila glumu pa je, nakon što se pozdravila s Mahidevran, nastavila igrati u drugim projektima. Među ostalim je glumila u seriji 'The Choice' sa svojim partnerom iz 'Sulejmana' Halitom Ergençom.

View this post on Instagram

Sakinliğim .....

A post shared by Nur Fettahoğlu (@eclipsnf) on

Vahide Gördüm je glumica koja je u finalu treće sezone serije 'Sulejman Veličanstveni' zamijenila Meryem Uzerli u ulozi Hurem. Fanovi serije isprva nisu bili oduševljeni ovom zamjenom. Zamjerili su joj i 'smeđu kosu i oči koje nisu tako plave', ali i razliku u godinama s obzirom da je miljenica publike Meryem čak 19 godina mlađa od Vahide. Obožavatelji serijala čak su prigovarali da je Vahide sa svojih 178 centimetara previsoka da bi igrala Hurem.

Vahide se proslavila u mnogim serijama - 'Dala sam joj ime Feriha', 'Majka', 'Gorka zemlja', samo su neke od njih. Vrijeme provodi u krugu obitelji i radi na novim projektima. Godine 2011. oboljela je od raka dojke, ali je nakon šest mjeseci kemoterapije bolest uspješno pobijedila. Za vrijeme liječenja uživala je bezrezervnu podršku supruga, također glumca Altana Gördüma, s kojim ima kćer Alize rođenu 1994. godine, i kolega iz serije koji su je prozvali ženski Yul Brynner.

Vrhunskog ratnika i vjernog Sulejmanova slugu glumio je Burak Özçivit, bivši turski model i maneken koji je u kratkom roku osvojio i naše gledateljice.

Glumac i nekadašnji model u braku je s glumicom Fahriye Evcen, s kojom ima sina Karana. Nakon 'Sulejmana' nastavio je s uspješnom karijerom te se pojavio u mnogim televizijskim serijama. Trenutno igra u povijesnoj drami 'Osnivač Osman', u kojoj ima glavnu ulogu. I dalje je ostao vjeran brkovima, po kojima je postao prepoznatljiv kada je igrao Bali-bega. Nedavno se pisalo kako je omiljeni turski zavodnik u velikom strahu jer su mu pripadnici kriminalnog miljea zaprijetili da će mu oteti de­se­to­mjesečnog sinčića Karana.