talenti za likovnu umjetnost

[FOTO/VIDEO] Johnny Depp je nedavno prodao umjetnička djela za više od tri milijuna eura, no on nije jedina zvijezda koja se bavi slikarstvom

14.08.2022 u 18:13

Bionic
Reading

Johnny Depp nedavno je prodao ukupno 780 grafika s portretima Boba Dylana i Keitha Richardsa, Elizabeth Taylor i Ala Pacina, a rasprodana je i njegova zbirka pod nazivom 'Prijatelji i heroji'. Prisjetili smo se još kreativnih slavnih osoba koje odlično barataju platnom, kistom i bojama

Kad se spomenu zvijezde poput Piercea Brosnana, Sir Anthony Hopkinsa, Sylvestera Stallonea, Davida Bowiea, Kurt Cobaina, Marilyn Mansona, Lucy Lui, Sir Paul McCartneya, Tim Burtona, Davida Lyncha, Keith Richardsa, Bob Dylana, Joni Mitchell... većina odmah prvo pomisli na filmove ili glazbu, a svi oni odreda vrhunski slikaju.

Michelle Pfeiffer plijeni poglede svojom klasičnom ljepotom, no nije samo talentirana glumica s impresivnim brojem legendarnih filmskih naslova, već je i vrlo dobra slikarica. Michelle je na svom Instagram profilu gdje iz dana u dan ima sve više obožavatelja pokazala kako je naslikala autoportret koji je sve oduševio.

  • +10
Michelle Pfeiffer Izvor: Profimedia / Autor: Anthony Harvey / Shutterstock Editorial / Profimedia

Poznat je kao glumac, redatelj, producent i scenarist, ali manje je poznato da je Sylvester Stallone i slikar. Prije godinu dana u njemačkom gradu Hagenu postavio je izložbu (najveći prikaz njegovih djela koji prati njegov rad od kasnih 60-tih godina pa sve do sada) pod nazivom 'Sylvester Stallone: The Magic of Being' s njegovim djelima. Stallone je na otvorenju izjavio: 'Znate, možda sam trebao biti slikar. Zasigurno bi to značilo manje stresa'.

To mu nije bila prva izložba, do sada ih je imao nekoliko, poput one u Sankt Petersburgu 2013. godine ili u francuskoj Nici 2015. godine. 'Nevjerojatna je čast vidjeti moj rad izložen do radova nekih od najvećih umjetnika na svijetu. Galerijski svijet je još uvijek novi svijet za mene', poručio je Stallone. Počeo je crtati u ranoj dobi, pod utjecajem slikara kao što su Jackson Pollack i Willem de Kooning. Među ostalim je napravio nekoliko slika na temu Ramba i Rockyja i tako istraživao utjecaj svojih najpopularnijih likova na pop kulturu. Slavu i bogatstvo stekao je kroz glumu, a slikanje mu je ostalo kao cjeloživotni hobi. Većina njegovih radova se može nabaviti za relativno malu cijenu - od nekoliko stotina dolara ili tisuću, dvije pa sve do četrdeset tisuća dolara.

Izvor: Društvene mreže

Holivudska glumica oduševila je svojim ulogama poput one u Elementaryju, Kill Billu i Charliejevim anđelima, a riječ je o ženi s mnogim talenatima među kojima je i to da je odlična slikarica. Interes za umjetnost Lucy Liu je pokazala još u adolescentsko doba te je studirala na njujorškom Studio School. Od 1990-ih izlaže svoje umjetnine, isprva pod svojim kineskim imenom Yu Ling, a od 2011. kao Lucy Liu. Iza nje je više izložbi u svjetskim metropolama, a zadnja je ona 2021. godine z londonskoj galeriji Salon Vert.

Teme njezinih slika su osobne prirode i blisko ljudsko iskustvu poput tijela, smrtnosti, osjećajima pripadnosti i napuštenosti, ali i rušenju nekih tabua. Uz velika erotska platna, Lucy Liu stvara i skulpture te objekte.

Izvor: Društvene mreže

Šezdesetdevetogodišnji irski glumac Pierce Brosnan, najpoznatiji po ulozi tajnog agenta Jamesa Bonda prije četiri godine u Parizu imao svoju prvu izložbu slika. Zaradu od prodanih slika proslijedio je zakladi Brosnan Trust, koja ih je dalje dodijelila humanitarnim udrugama koje se bave okolišem, dječjim i ženskim pravima te zdravstvenom skrbi. Kada je imao 16 godina, napustio je školovanje jer je želio postati slikar. U međuvremenu se upisao na tečaj komercijalne ilustracije u londonskoj umjetničkog školi, ali zatim je otkrio svoj pravi poziv - glumu.

Slika na snimanjima te osobito u teškim emocionalnim situacijama.'Moja pokojna žena je umrla zbog raka jajnika, kao i moja kćerka. I kada je Cassie još bila živa, tokom kemoterapije, ustao sam jednu noć i kupio platna i boje…. počeo sam crtati kako bih izrazio bol, emocije i ublažio patnju srca i tada su nastale divne boje', ispričao je ranije Brosnan. Njegove slike nastaju pod utjecajem rada Picassa, Matissea, Bonnarda i Kandinskog.

  • +12
Keely Shaye Smith i Pierce Brosnan Izvor: Profimedia / Autor: JOSH EDELSON / AFP / Profimedia

Anthony Hopkins više je od glumačke legende prepoznatljive po poznatim filmskim uspješnicama. Pored filmske karijere, 15 posljednjih godina intenzivno se bavi skladanjem i slikanjem pa, a sebe naziva 'sramežljivim umjetnikom'. Njegove slike variraju od tradicionalnih krajolika do mračnih portreta. Kao slikar debitirao je 2005. izložbom u Teksasu, kada su svih 100 slika prodane u roku od sedam dana. Na slikarstvo ga je potaknula njegova supruga Stella Arroyave nakon što je pronašla njegove crteže. Sada su četiri dana u tjednu rezervirana za njegov hobi, osim ako nema neki glumački projekt.

Velška glumačka legenda voli djela Picassa i Van Gogha no ističe da oni nisu utjecali na njegove radove. Njegove slike nastaju prema osjećaju, a voli boje i različite oblike. Ranije je više slikao pejzaže, a potom mu je glavni motiv postalo ljudsko lice.

Marilyn Manson poznati je zagovornik svih vrsta zastrašujuće ružnoće. Brian Warner (pravo ime Mansona) to ne skriva, dokazujući to vlastitom slikom, pokazujući na svojim slikama. Njegova platna izložena su u mnogim gradovima svijeta. Početak Mansonova slikarstva datira iz 1995. godine kada je intenzivnije počeo producirati slike, no one su vrlo brzo nestajale zbog svoje kvalitete što je polučilo interes ljudi koji su otpočetka vjerovali u njihov potencijal te u njihovu buduću vrijednost zbog njegovog društvena statusa. 1998. godina smatra se početkom Mansonove ‘sive faze’ kada se ujedno fokusira isključivo na akvarel i odlučuje, fasciniran više tehnikom negoli krajnjim proizvodom, zadržati svoja djela. Prelijevanje tonova i gotovo nepostojanje konture s ipak vrlo jasnim obrisima definiralo je najčešće unakažene ili izobličene portrete slavnih povijesnih ličnosti iz najrazličitijih društvenih sfera.

Britney Spears najpoznatija kao princeza popa i glazbena ikona, još je 2017. godine svojim fanovima na Instagramu otkrila da se bavi slikarstvom. Njezina slika cvijeća prodana je na dobrotvornoj aukciji u Las Vegasu 2017. za 10 000 dolara. Kupio ju je Robin Leach, voditelj emisije 'Lifestyles of the Rich and Famous' na CBS-u, a pjevačica je donirala novac žrtvama tragičnog napada u Las Vegasu kada je na glazbenom festivalu Route 91 ubijeno 58 ljudi, a ranjeno njih 413. 

Slavni redatelj Tim Burton ima svoj prepoznatljiv filmski stil. Prisutan je i na svojim slikama. Obično su to likovi tipični za horor filmove - čudovišta, nakaze, zombiji, ali izgledaju poput klaunova, zabavni i čudni. Burton je priznao da je do svoje 20. godine jedva komunicirao s ljudima, a crteži su bili glavno sredstvo njegovih dijaloga. Redatelj također kaže da crtežom dolazi do drugog junaka za svoj film ili crtić.

Basist/pjevač grupe KISS Gene Simmons je počeo slikati tijekom lockdowna kako bi zaokupio svoj um, a sada ima zarađuje više od 245 000 američkih dolara po slici. 'Nikad se nisam smatrao slikarom. Nikada se nisam smatrao ničime. Razgovarate s najmanje kvalificiranom osobom koju ste ikada sreli', izjavila je rock ikona sada. Kad su ga mediji pitali da li prodaje slike zbog novca, Simmons je odgovorio da on ima novca. U Las Vegasu prošli je u listiopadu prošle godine predstavio je oko 50 svojih slika pod imenom Gene Simmons Artworks u Venetian’s Animazing galeriji.

Najstariji sin i nasljednik kraljice Elizabete II također je vrlo je talentiran slikar. U posljednjih 50 godina princ Charles naslikao je gotovo 680 akvarela. Odabrao je akvarel jer ga fotografiranje nije zadovoljavalo. 'Nemam iluzija da moje skice predstavljaju veliku umjetnost ili rastući talent. One predstavljaju, više od svega drugog, moj poseban oblik ‘fotografskog albuma’ i, kao takve, mnogo mi znače', svojedobno je pojasnio Charles. Ponekad je slike potpisivao s A. G. Carrick, pseudonimom stvorenim od inicijala njegovih drugih imena Arthur i George i jedne od njegovih titula, grofa od Carricka. Njegova umjetnička djela tražena su širom svijeta, a najčešće slika dvorce i rezidencije kraljevske porodice, te pejzaže

  • +5
Princ Charles Izvor: Profimedia / Autor: Stuart Wallace / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dobro slikati znaju i Jim Carrey, Candice Bergen, George W. Bush, Tony Bennett, Jane Seymour, Chris Brown, Christie Brinkley, Miley Cyrus, Gigi Hadid, a i princ Charles. I mi imamo vrsne slikare glazbenike među koje spadaju Damir Urban, Silvestar Mišo Dragoje (Neki to vole vruće), Željko Krušlin Kruška, Marina Tomašević, Davor Gobac, Ivica Propadalo, Jadranka Ivaniš Yaya, Ivan Piko Stančić.