susret na zapadu zemlje

[FOTO] Prva dama SAD-a nenadano posjetila Ukrajinu: 'Htjela sam doći na Majčin dan'

08.05.2022 u 18:43

Bionic
Reading

Prva dama SAD-a Jill Biden u nedjelju je nenajavljeno posjetila zapadnu Ukrajinu, održavši iznenadni sastanak povodom Majčinog dana s prvom damom Ukrajine, i to dok Rusija pojačava svoj pritisak u istočnim dijelovima zemlje

Američki predsjednik Joe Biden nije bio u njihovom društvu, iako je izrazio želju da dođe u Ukrajinu još kada je bio u Poljskoj ovog proljeća, rano nakon ruske invazije u veljači. Međutim, u to vrijeme su ruski tenkovi napredovali prema glavnom gradu Kijevu i Biden je dao naslutiti da ga njegovi sigurnosni savjetnici zadržavaju, piše Guardian.

Jill Biden putovala je tajno, a ovim je susretom postala posljednja Amerikanka visoke dužnosti koja je posjetila Ukrajinu tijekom njezina sukoba s Rusijom. Ruske snage povukle su se iz Kijeva još u tjednima nakon Bidenovog puta u Poljsku, a povratak veće razine sigurnosti u glavni grad Ukrajine potaknuo je u međuvremenu i posjetu predsjednice Predstavničkog doma Nancy Pelosi, i to nekoliko dana nakon što su američki državni tajnik Antony Blinken i ministar obrane Lloyd Austin, zajedno s britanskim premijerom Borisom Johnsonom, u Kijevu održali sastanak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

"Htjela sam doći na Majčin dan", rekla je Jill Biden Oleni Zelenskoj u nedjelju.

“Mislila sam da je važno ukrajinskom narodu pokazati da mislimo da ovaj rat mora prestati, da je on brutalan i da narod SAD-a stoji uz narod Ukrajine.”

Jill Biden u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Susan Walsh / AFP / Profimedia

Prve dame sastale su se u Užgorodu, 10-ak minuta vožnje od slovačkog sela koje graniči s Ukrajinom. Susrele su se u maloj učionici, gdje su razgovarale pred novinarima prije nego što su se povukle nasamo. Olena Zelenska i njezina djeca su zbog sigurnosnih razloga trenutno na nepoznatom mjestu. Zelenska je zahvalila Jill Biden na, kako je rekla, “hrabrom činu” i dodala: “Razumijemo što je potrebno da prva dama SAD-a dođe ovdje tijekom rata, kada se vojne akcije odvijaju svaki dan, gdje se zračne sirene događaju svaki dan – čak i danas."

Škola u kojoj su se sastale pretvorena je u prijelazni smještaj za ukrajinske migrante iz drugih dijelova zemlje. Posjet njegove žene je omogućio Bidenu da provede onu vrstu osobne diplomacije kakvu bi sam želio raditi. Bijela kuća je još prošlog tjedna rekla da bi američki predsjednik "rado posjetio" Ukrajinu, ali za sada nema planova da to učini.