praznovjerje

O njemu bruji svijet: Tajna bijele košulje izbornika Saudijske Arabije

22.11.2022 u 19:39

Bionic
Reading

Na ovom Svjetskom prvenstvu u Kataru pravu senzaciju priredila je Saudijska Arabija koja je u 'potukla' Argentinu. Iza igrače koji su borbenošću i pametnom igrom došli do pobjede, stoji 54-godišnji Francuz Hervé Renard. Vjeruje da mu je njegova bijela košulja i ovaj put donijela sreću

Izbornik Saudijske Arabije, reprezentacije koja je u utorak šokirala Argentinu iza sebe ima zanimljivu priču o uspjehu. Prije karijere trofejnog trenera (priznao je da nikada nije mogao postati vrhunski nogometaš, pa je svoj poziv našao u trenerskom poslu) Hervé Renard je nakon što je objesio kopačke o klin, krajem devedesetih osnovao tvrtku za čišćenje. 54-godišnjak je među ostalim, čistio tepihe, stanove, praznio kontejnere smeća. Rekao je da mu je to 'vjerojatno najbolja životna škola koju je mogao dobiti i da takva iskustva ojačaju čovjeka'.

Na klupi ili uz klupu često gestikulira, viče, psuje, a od bijele košulje, koju nosi raskopčanu (i koju je nosio na zadnjoj utakmici), se ne odvaja. Za Espire je otkrio kako i zašto ju je počeo nositi tijekom utakmica. 'Mi (Zambija) smo igrali u drugoj utakmici Afričkog kupa nacija (2010.) protiv Kameruna. Nosio sam svijetloplavu košulju, ali izgubili smo 3:2 pa sam u sljedećoj utakmici nosio bijelu. Pobijedili smo i završili prvi u skupini, ispred Kameruna', objasnio je. Od tada pa nadalje, bijela košulja je Francuzu najdraža.

'Naravno, od tada sam izgubio neke utakmice, ali mnoge sam i osvojio. Sviđa mi se ovaj stil, ali vrijeme mora biti lijepo. Kad sam trenirao u Engleskoj, bijela košulja u prosincu nije bila moguća. Ili je to možda razlog zašto nisam bio uspješan u Engleskoj!, rekao je bivši nogometaš koji je u karijeri igrao i uz Marcela Desaillyja i Didiera Deschampsa.

Renard priznaje da je praznovjeran i rekao da neće odreći navike koja mu donosi sreću. 'To se nikada neće promijeniti', poručio je. Inače, ima veliko iskustvo s reprezentacijama budući da je osim Maroka i Saudijske Arabije vodio Obalu Bjelokosti, Zambiju, Angolu i Ganu (pomoćnik). Kad je riječ o privatnom životu, otac je troje djece.

  • +3
Herve Renard Izvor: Profimedia / Autor: ULMER/Markus Ulmer / imago sportfotodienst / Profimedia