čudo u katru

Senzacionalna pobjeda na Svjetskom prvenstvu koju baš nitko nije očekivao! Saudijska Arabija u pet minuta šokirala Lionela Messija i Argentinu

  • V.R./Hina
  • Zadnja izmjena 22.11.2022 15:14
  • Objavljeno 22.11.2022 u 13:08
Bionic
Reading

U utakmici 1. kola skupine C Svjetskoga nogometnog prvenstva Argentina je na stadionu Lusail, u sjajnoj južnoameričkoj atmosferi, doživjela senzacionalan i neočekivan poraz od Saudijske Arabije 1:2. Pobjeda je to koju baš nitko u svijetu nogometa nije očekivao

Argentina je sjajno krenula u utakmicu i već u 10. minuti Leo Messi je zabio iz penala za vodstvo 1:0. Nakon toga nastavila se dominacija Argentine, ali su im zbog zaleđa poništena čak tri gola. Intervenirao je i VAR, ali ostao je dojam da to nije previše izbacilo iz takta Messija i društvo.

No u drugom poluvremenu nogometaši Saudijske Arabije - koji su u pripremnoj utakmici sjajno igrali protiv Hrvatske - uspjeli su u razmaku od pet minuta zabiti dva gola i sve je bilo spremno za jednu od najvećih senzacija u povijesti svjetskih prvenstava. Prvo je za 1:1 zabio Al Shehri, a u 53. minuti spektakularan gol zabija Al Dawsari za vodstvo Saudijske Arabije. Golove pogledajte OVDJE.

Tijek utakmice

Na samom početku utakmice Abdulhamid je rukama držao Paredesa u svom kaznenom prostoru, a slovenski sudac Vinčič je nakon intervencije VAR-a pokazao na bijelu točku. Siguran izvođač kaznenog udarca u 10. minuti bio je argentinski kapetan Leo Messi.

Do kraja prvog poluvremena Argentina je još tri puta tresla mrežu Saudijske Arabije, jednom Messi, a dva puta Lautaro, no svi ti golovi poništeni su zbog zaleđa. U prva dva navrata centimetri su odlučivali o tome da Argentina ne poveća prednost dok je u trećem navratu Lautaro bio oko metar iza zadnje linije obrane Saudijaca.

Nastavak utakmice krenuo je potpuno neočekivano i Saudijska Arabija je u prvih osam minuta ostvarila potpuni preokret. U 48. minuti Al-Buraikan je sjajnom okomitom loptom 'rasparao' argentinsku obranu, a loptu je u kaznenom prostoru prihvatio Al-Shehri te je potom izbjegao blok Romera i pogodio sam donji lijevi kut nemoćnog Martineza.

Samo pet minuta potom Al-Dawsari je fenomenalnim udarcem pogodio gornji lijevi kut Martineza za prednost Saudijske Arabije. Argentinci nisu dobro očistili centaršut, Al-Dawsari je prihvatio loptu na rubu kaznenog prostora i potom si s dva driblinga stvorio prostor za neobranjiv udarac.

Argentinski izbornik Lionel Scaloni u 59. minuti napravio je tri izmjene i na teren uveo Lisandra Martineza, Enza Fernadeza i Juliana Alvareza, no to nije donijelo poboljšanja u igri njegove momčadi.

U 63. minuti zaprijetio je Lautaro, njegov je udarac na putu prema golu pogodio Tagliafica i promijenio smjer, ali je Al-Owais sjajnom reakcijom spasio svoju mrežu.

Standings provided by Sofascore

Iako je Argentina preselila igru na saudijsku polovicu, rijetko je prijetila Al-Owaisu, tek je Messi u 84. minuti uputio udarac glavom, ali ravno u ruke saudijskog vratara. Posljednju priliku za barem bod Argentine nije iskoristio Alvarez, njegov udarac glavom u 11. minuti nadoknade još je jednom paradom zaustavio Al-Owais.

Argentinci su pokušali postići gol barem za 2:2, ali je čuda na golu radio Al-Owais. Senzacionalna pobjeda će odjeknuti u svijetu!

Dodajmo kako je Saudijskoj Arabiji ovo šesti nastup na svjetskim prvenstvima i četvrta pobjeda, ali daleko najveća u povijesti. Dosada su pobjeđivali Maroko, Belgiju (obje 1994. u SAD-u) te Egipat (2018. u Rusiji).

Ovim porazom prekinut je niz od 36 utakmica Argentine bez neuspjeha, čime su 'gauči' propustili izjednačiti svjetski rekord Italije od 37 uzastopnih utakmica bez poraza.

SP 2022. - katar

ARGENTINA - SAUDIJSKA ARABIJA 1:2 (1:0)

  • Stadion Lusail / SUDAC: Vinčič (Slovenija)
  • STRIJELCI: 1:0 Messi (10-11m), 1:1 Al-Shehri (48), 1:2 Al-Dawsari (53)
  • ARGENTINA: E. Martinez - Molina, Romero (Li. Martinez, 59), Otamendi, Tagliafico (Acuna, 71) - De Paul, Paredes (E. Fernandez, 59); Di Maria, Messi, A. Gomez (J. Alvarez, 59) - La. Martinez
  • SAUDIJSKA ARABIJA: Al-Owais - Abdulhamid, Al-Tambakti, Al-Bulaihi, Al-Shahrani (Al-Burayk, 90+9) - Al-Shehri (Al-Ghannam, 78), Kanno, Al-Malki, Al-Dawsari - Salman Al-Faraj (Al-Abed, 45+4, Al-Amri, 89); Al-Buraikan (Haitham, 89)

U skupini C još igraju Meksiko i Poljska, koji će svoj susret 1. kola igrati od 17 sati.

  • +38
1. kolo Svjetskog prvenstva: Argentina - Saudijska Arabija Izvor: EPA / Autor: RUNGROJ YONGRIT
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal