POZNATI SE OPRAŠTAJU OD LEGENDE

'Esmin odlazak je ogroman gubitak za svjetsku glazbenu scenu'

11.12.2016 u 11:23

Bionic
Reading

Jedna od udarnih vijesti u zemljama bivše Jugoslavije odlazak je kraljice romske glazbe Esme Redžepove, a među zajedničkim ocjenama njezinih kolega i prijatelja, koji su šokirani i tužni zbog njezine smrti, jest da glazbena scena ostaje bez jednog od najposebnijih vokala na svjetskoj glazbenoj sceni

'Zauvijek ću je pamtiti po onom što je predstavljala, prije svega, kao ambasadoricu romske glazbe, ali i djece, nečega što se u svijetu posebno cijeni. To je neizmjerno velik gubitak za glazbenu scenu', rekao je Aki Rahimovski

Još jedna Esmina makedonska prijateljica, glumica Kostadinka Velkovska šokirana je zbog njezina odlaska.
'Znala sam da je bolesna, ali nisam očekivala da će umrijeti. Bila je velika umjetnica, a da ne govorimo o njezinu humanitarnom radu. Nije imala svoje vlastite djece, ali je uspjela odgojiti toliko njih. Njezin pokojni suprug Stevo iz mjesta je iz kojeg  je moja mama i bili smo u rodu. Esma je bila iznimna žena. Posljednji put sam je vidjela na proslavi obilježavanja 50 godina od potresa u Skoplju, gdje sam bila kao izaslanica gradonačelnika, i uvijek je s njom bilo govora kad ćemo nešto napraviti. Nažalost, nismo stigle. To je golem gubitak za svjetsku glazbenu scenu, bila je kraljica. U svom je glasu imala nešto što ti je moralo pokrenuti emocije da si ne znam kako tvrd kao čovjek. Makedonci su bili fascinirani njezinom ljepotom i vokalom. Jako sam tužna što je više nema', kaže glumica.

Kantautor Ibrica Jusić s Esmom se upoznao 1962. godine kad je nastupala u Delnicama.
'Pjevala je  'Čaje šukarije' i već se tada vidio njezin talent. Poslije  smo se često sretali na koncertima, u profesionalnim okvirima. Riječ je o velikoj ženi, humanitarki. Kako je nju suprug prihvatio, odgojio i oženio se njome, tako je ona dala kruh u ruke mnogoj djeci. Ostat će u predivnom sjećanju kako meni tako i mnogim  obožavateljima', izjavio je Ibrica.

Skladatelj Tonči Huljić s Esmom je surađivao na pjesmi grupe Magazin 'Dani su bez broja'.
'Dobro je izgledala kad smo se vidjeli prije dva mjeseca, nisam znao da je bila bolesna. Mogu samo reći da je bila izuzetna, visoko obrazovana i duhovna osoba. Uživao sam u toj suradnji jer radi se o vokalu svjetskog kalibra. Imala je veliko srce jer usvojiti toliko djece koje je podigla... Sigurno će oni nastaviti raditi poslije nje, ali više nikad neće biti takvog vokala u svijetu. Bila je zaista posebna i toliko godina je trajala njezina karijera u kojoj je napisala neke legendarne pjesme... Jako sam se rastužio', ispričao je skladatelj.