TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

'Druka' li Dnevnik NoveTV protiv zdravstvenog odgoja?

23.12.2012 u 22:29

Bionic
Reading

Središnja popularno-informativna emisija NoveTV u nedjelju, 23. prosinca navečer, jasno se očitovala glede agresivne kampanje Crkve protiv zdravstvenog odgoja. Spomenuto je čak da je dijeljenje letaka u prodavaonicama 'jednog trgovačkog lanca' - sasvim legitimno. Nepoznato je samo kome su se takvim zauzimanjem stava pokušali najviše 'prišmajhlati' - gledateljima, Crkvi ili - neimenovanom trgovačkom lancu

NovaTV privatna je, komercijalna, a ne javna televizija, pa zbog toga, za razliku od HRT-a, nema zakonsku obvezu emitirati program u interesu svih pripadnika tzv. 'javnosti'. Mogu mirne duše zauzimati stavove kakve god žele i 'drukati' za bilo koju političku, vjersku ili moralnu opciju. Ne moraju čak biti ni objektivni. No to što nemaju iste zakonske obveze kao i javna televizija ne znači da njihov informativni program ne podliježe istim novinarskim standardima kao i bilo koji drugi. Oni, rekoh, imaju pravo biti kakvi god žele. Ali to ne znači da prilikom otvorenog zastupanja jedne ideološke opcije - neće ispasti neprofesionalni.

Takvi su, naime, ispali u Dnevniku emitiranom u nedjelju, 23. prosinca 2012. navečer. Ono čemu smo u toj emisiji svjedočili izvrstan je razlog da se tu emisiju prestane nazivati informativnom. Mnogo bi joj bolje odgovarao neki drugi naziv, recimo popularno-infozabavni magazin s oglašivačkom kičmom, i to samo ako smo pri dijeljenju naziva vrlo dobrohotni. No prisjetimo se prvo o čemu je riječ.

Najavljujući prilog istaknute novinarke NoveTV, Ivane Petrović o kontroverzijama u hrvatskom društvu vezanim uz uvođenje zdravstvenog odgoja u škole, Saša Kopljar prvo je (ne sasvim netočno) primijetio da bismo svi bili sretni kada bi ta drama bila najveći problem u našoj zemlji. Malo prekomentatorski za lika koji bi trebao biti tek glava na ekranu koja najavljuje priloge, ali dobro. Da je riječ bila samo o tome, nikom ništa. No onda je uslijedio prilog za koji nemam druge riječi osim jauka ajme majko. Ivana Petrović u njemu nije samo utvrdila da se Crkva itekako ima pravo uplitati u školski program zdravstvenog odgoja, nego je još uspjela i spomenuti njihovo raspačavanje letaka po 'poslovnicama jednog trgovačkog lanca' - kao sasvim legitimno. Pozvala je i, čisto 'vjerodostojnosti' radi, jednog sociologa religije koji je cijelu priču malo zamotao u celofan 'potrebe za dijalogom suprotstavljenih strana' te nam na kraju svima održala lekciju o DEMOKRACIJI: o tome kako nitko ne smije ostati ukopan u svojim pozicijama, kako se u 'pravim demokratskim državama' u takvim, 'osjetljivim' pitanjima etike i morala uzimaju u obzir mišljenja svih strana i - sve u svemu, ispalo je da svi oni koji spominju da se Crkva ne smije miješati u pitanja znanosti i obrazovanja - MRZE DEMOKRACIJU. I da slučajno ne bi bilo zabune o kome se točno radi, s posebnim su prijekorom spomenuti komentatori koji prozivaju 'trgovački lanac' zbog letaka. Njima je bukvica o 'pravoj demokraciji', onoj u kojoj se mišljenje Crkve smatra ravnopravnim znanstvenim činjenicama, očito bilo i namijenjeno.

Kao što već jednom napomenuh - NovaTV nije javna televizija, pa svi njezini novinari, uključujući i Ivanu Petrović, imaju pravo drukati za ili protiv crkvenih akcija koliko god žele. Pitanje je samo koja je onda njihova svrha. Jer, ako gledateljima doista ne donose informacije, nego im serviraju svoje, ideološki izrazito obojane stavove i provizorne definicije demokracije, pa ih, šminke radi, podupiru izjavama isključivo podobnih stručnjaka, onda nisu informativci. U tom slučaju su tek autori osobnih blogova na kojima podastiru svoja previranja i privatna viđenja demokracije i nije ih potrebno doživljavati nimalo relevantnijima. Oni ne donose informacije. Oni nam ne podastiru podatke ni argumente. Oni nam samo serviraju mišljenja. Što drugim riječima znači da nas smatraju preblesavima da formiramo vlastito.Drugo, kada se već toliko poziva na demokraciju i pluralizam, u sklopu kojih se, kako reče Ivana Petrović, 'u doista demokratskim državama' uvažavaju i druga mišljenja, informativci NoveTV mogli su se baš i raspitati kako stoje stvari u tim državama. Opće je poznato, naime, da u državama kao što su SAD ili Francuska - crkva ni bilo koja druga vjerska organizacija nemaju pravo utjecaja na program državnih škola i da je to tako upravo zbog načela demokracije. Svatko je slobodan prakticirati svoju vjeru kako god želi, čak smije i dijete upisati u katoličku ili bilo koju drugu vjersku, privatnu školu - no u državnim školama podučava se samo program utemeljen na znanstveno dokazanim činjenicama, sviđale se one nama ili ne. Tako dokazane činjenice, naime, vrijede za sve, bez obzira na to kojoj vjerskoj zajednici ili kakvoj drugoj skupini pripadali. Jer javne su škole za sve, bez obzira na to kojoj vjerskoj skupini pripadaju, pripadaju li ijednoj, jesu li u većini ili u manjini. U njima se mišljenje ijedne skupine ne smije favorizirati. U njima se, zapravo, ne smije favorizirati ničije mišljenje, zato se u njima i podučava (ponavljam) samo ono što znanstveno dokazano vrijedi za sve. To je srž demokracije, a ne nadglasavanje mišljenja i uvjerenja.

Moguće je, doduše, da su NovaTV i Ivana Petrović u svojoj lekciji o demokraciji i opravdavanju crkvenog miješanja u školski program - mislili na neke druge 'prave demokratske države'. Možda su njima demokratske države one u kojima je uvažavanje vjerskih kanona većine stanovništva pri formiranju školskih programa važnije od znanstveno dokazanih činjenica. I takve države, naravno, postoje. Primjerice, Saudijska Arabija ili Iran. Silno su demokratske. U njima, doduše, i televizijsko novinarstvo funkcionira na sličan način.

Vjerojatnije je, međutim, da ni Nova ni gđa Petrović nisu mislili na takve države, nego su jednostavno loše obaviješteni, pristrani i 'drukerski' raspoloženi. Možda su se, tko zna, spominjanjem 'legitimnosti' dijeljenja crkvenjačkih letaka po trgovačkim lancima u nekoj primisli htjeli i svrstati uz bok moćnom trgovačkom lancu koji operira na istim načelima profesionalnosti kao i oni. Zbilja ne znam. Njihova mi je motivacija potpuno nejasna. No, jedno je sigurno. Sigurno nije utemeljena ni na kakvoj demokraciji, a bogami ni na novinarskoj profesionalnosti. I zato je Dnevnik NoveTV sa 23. prosincem 2012. definitivno pokazao da NIJE informativna emisija. Oni su sada ideološko-reklamni blok. Da smo u Americi, zvali bi se FOX News. U Hrvatskoj se, barem što se mene tiče, odsad zovu ugasi-televizor.

232495,232275 ,229882 ,229633