intervju

Doris Vučković: 'Naučila sam kako biti dobra prema sebi, unatoč poslu i obvezama. Ne juriti. Ne žuriti'

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Emisija 'Mir i dobro' Religijskog programa HTV-a nedavno je proslavila 1500. izdanje. Na malim ekranima prvi put je emitirana 23. veljače 1992. godine, a prvi voditelj bio joj je Neno Kužina. Od 2014. vodi je Doris Vučković (koju su gledatelji zavoljeli još kao Loto djevojku), a paralelno radi kao spikerica i priprema projekt o hrvatskim ljudima koje je život odveo u daleke zemlje Latinske Amerike. Za tportal je govorila o svom televizijskom radu i najzahtjevnijim angažmanima te odgovorila na pokoje pitanje iz privatnog života

Upisala je studij defektologije u Zagrebu i željela postati logopedica na svojem rodnom Braču, no nakon audicije već na prvoj godini fakulteta počela je raditi kao najavljivačica programa, a ubrzo postala i jedno od zaštitnih lica Hrvatske televizije. Tijekom karijere upoznala je ustroj HRT-a, organizaciju, programske službe i redakcije, a poslovna strast ne napušta je već 30 godina. Samozatajna, elegantna dama sa savršenom dikcijom danas uživa biti mentorica mladim generacijama.

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Emisija 'Mir i dobro' nedavno je proslavila 1500. izdanje, a vi ste njezin zaštitni znak. Jeste li imali kakvu proslavu i kako sada izgleda rad na njoj s obzirom na pandemijske uvjete?

Radimo u timovima. Ako se dogodi proboj virusa u jednom timu, emisiju završava tim koji je u pripravnosti. I tako naizmjenice iz tjedna u tjedan. Kontinuitet koji čini 1500 emisija obvezuje. Ne smije biti prekinut! Zato smo slavlja ostavili za neka druga vremena. Priželjkujem susret s kolegama iz oba tima i s onima koji su godinama stvarali emisiju, a sada su u mirovini ili na nekim drugim radnim mjestima. A sve uz tortu i bez maski. Naravno.

Posljednjih 19 godina emisija se specijalizirala za praćenje događaja unutar Katoličke crkve te odnosa Crkve i društva. Kakva je vaša publika, tko vas generacijski najviše prati?

Prate nas vjernici svih generacija jer smo mirni i dobri. Šalim se, no ne odveć. Sadržajno smo osigurali dugogodišnji kontinuitet emitiranja. To je razlog. Mozaični smo, nedjeljni. Govorimo o životu Katoličke crkve i bavimo se aktualnim temama, zanimljivostima. Mi smo i u ovim otežanim uvjetima uvijek na terenu, u Župnim zajednicama. Jednostavni, pozitivni i afirmativni.

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Prezenterica ste emisije 'Mir i dobro', ali i urednica dokumentarnih emisija u Programu za Hrvate izvan RH.

Volim reći da se od prvog posla odmaram drugim. I obrnuto. Sugerirati i uređivati dokumentarne sadržaje u Programu za Hrvate izvan RH veoma me veseli i profesionalno ispunjava. Završavamo dokumentarni film 'Domovina u svijetu', u kojem govorimo o Hrvatskoj matici iseljenika koja ove godine obilježava 70 godina postojanja. U pripremi je i serijal 'Kartolina Argentina' o životu naših iseljenika u dalekoj Argentini. Kada nam to uvjeti dopuste, otputovat ćemo u SAD i na autentičnim lokacijama s početka prošlog stoljeća opisati život i rad Josipa Marohnića, istaknutog osnivača Hrvatske bratske zajednice Amerike i dobrog čovjeka.

Iza vas je dugogodišnja televizijska karijera ispred i iza kamere. Radili ste kao voditeljica mnogih emisija, ali bili i rukovoditeljica Programskih službi HRT-a. Koji vam je od svih angažmana bio najzahtjevniji?

Vađenje kuglica Lota... (smijeh) Bit će da je razlog manje u složenosti emisije, a više u mladosti i neiskustvu.

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Što danas znate o sebi, a niste na početku karijere?

Naučila sam kako unatoč poslu i obvezama biti dobra prema sebi. Znati stati. Ne juriti i žuriti. Naći vremena za tišinu. Prihvatiti ono što se ne može promijeniti i mijenjati ono što se može. Premda još uvijek učim to razlikovati.

Djelujete mirno, blago i pozitivno, kao osoba koja je odmjerena u svim životnim situacijama – razljutite li se ikad onako pošteno?

Terencije bi vam na ovo pitanje rekao: 'Čovjek sam, ništa ljudsko nije mi strano.' Razljutim se. Srećom, sve rjeđe.

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Što vas može izbaciti iz takta?

Kada se traže izgovori zašto se ne može, umjesto načini na koje bi se moglo.

A tko ili što vas inspirira ili motivira – bez obzira je li u pitanju posao ili nešto privatno?

Ljudi. Jednostavni i pozitivni. Ugodni na poslu i privatno. Vrijedni i samozatajni. Oni su moji heroji i motiv da budem bolja. A inspiracija... Razbibriga, dobar film ili knjiga. Ali iznad svega Brač. Masline i ulje koje radim. Naplavine na škrapama i brodovi koje vidim u njima. Rođena sam i odrasla na Braču. On je moje 'idro i sidro.

  • +7
  • +4

Doris Vučković

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!