U TRAVNJU

Dokumentarci i filmovi o povijesnim ličnostima

01.04.2014 u 09:58

Bionic
Reading

Kanal Viasat History u travnju će emitirati specijalne dokumentarne emisije i filmove koji slave povijesne ličnosti.Od Kine do Sjedinjenih Američkih Država, od Južnoafričke Republike do Indije, oni su promijenili tijek svjetskih događaja svojom hrabrošću i postupcima te zauvijek ostali zapisani u ljudskoj povijesti. Pratite osobne priče Maa Zedonga, Baracka Obame, Nelsona Mandele i Mahatme Gandhija ovoga travnja na kanalu Viasat History

'Mao – kineska priča'

Predsjednik Mao, otac kineskog komunizma, jedan je od velikana svjetske povijesti – vojni strateg, državnik, vizionar, filozof, pjesnik, revolucionar i političar. Za snimanje ove serije od četiri nastavka, kineske vlasti prvi put otvaraju vrata svog arhiva ne bi li ispričale životnu priču toga komunističkog vođe. Ovaj je dokumentarni film pregled povijesti Kine, od vremena posljednjeg cara, kada je bila u lošem stanju i pod kontrolom Zapada nakon Opijumskih ratova, sve do današnje kapitalističke Kine. Govori nam o Mau Zedongu, sinu poljoprivrednika odgojenom među seljacima, koji je postao vrsni stručnjak, član kongresa Komunističke partije Kine i, naposljetku, generalni sekretar partije.

'Barack Obama – velika očekivanja'

Ovaj dvodijelni dokumentarac oslikava uravnoteženu i dobro dokumentiranu procjenu Obamina prvog mandata. Iako će izbor prvog crnačkog predsjednika ući u povijest, nije mu osigurao lagani prvi mandat. Istina je ustvari sasvim suprotna. Ovo je epska priča o borbama Obamine Bijele kuće. Od stupanja na dužnost, Obama se suočavao s ekonomskom krizom, a i oporbom, odlučnom da ga diskreditira i uništi njegov program. Bio je prisiljen prilagoditi svoj vladajući stil i obuzdati svoje ambicije za promjenama. Ove četiri godine kristaliziraju samu prirodu političkog stroja u predstavničkoj demokraciji. Što se događa kad se najbolji govori i najbolje namjere sretnu s
nemilosrdnom stvarnošću ekonomske recesije i neumornom političkom oporbom? Film vas vodi iza kulisa tih bitaka koristeći intervjue Obaminih glavnih savjetnika i vodećih političkih analitičara, koje vodi politički novinar New York Timesa James Traub.

'Put oslobođenja Mandele'

Aparthejdska se vlada od 1977. do 1990. godine mučila oko oslobođenja Nelsona Mandele. Ovaj dokumentarni film, sniman u stilu političkog trilera, prepričava taj slijed događaja. Dok je premijer P. W. Botha oklijevao hoće li se osobno susresti s Mandelom, Mandela je uspio uvjeriti njegove kolege sa suđenja u procesu Rivonia da su pregovori i sastanak s Bothom nužni. Takozvani put oslobođenja Mandele napokon je urodio plodom 11. veljače 1990. godine kada je Mandela izašao kroz vrata zatvora Pollsmoor kao slobodan čovjek i ušao u povijest.

'Gandhi – stvaranje Mahatme'

Prva sveobuhvatna emisija o Gandhijevu životu koja istražuje njegov odnos sa suprugom, njegove kontroverzne poglede na ljudsku rasu i njegovu ulogu u indijskom putu do nezavisnosti. Na svjetskoj pozornici, Martin Luther King, Dalaj Lama i brojni mirovni pokreti stupali su Gandhijevim stopama. I dok nesumnjivo ostaje poznat kao počasni otac Indije i otac domovine, postoji njegova manje poznata strana. Ova emisija prikazuje Gandhijeve početke djelovanja, njegov ulazak u politiku i njegovu kampanju za indijsku nezavisnost.