STIGAO BEZ MEGHAN

Dobro raspoloženi princ Harry otvorio još jedne Invictus igre

10.09.2023 u 09:37

Bionic
Reading

Britanski princ Harry otvorio je Invictus Games u Dusseldorfu u subotu navečer, govoreći pred razdraganom publikom od oko 20.000 gledatelja u Merkur Spiel-Areni u tom njemačkom gradu

Sin kralja Charlesa III utemeljio je još 2014. u Londonu Invictus igre, a riječ je o sportskom festivalu za vojnike 'duševno i tjelesno stradale' u borbi. Igre se sada prvi put održavaju u Njemačkoj.

'Sjetite se onog osjećaja ponosa i časti kada ste prvi put nosili zastavu svoje zemlje na odori', rekao je princ Harry okupljenima i dodao:

'Bez obzira na razlog zbog kojeg ste odjenuli tu odoru, 'uvijek se radilo o služenju drugima i svojim prijateljima'.'

Svečanost otvaranja počela je ulaskom reprezentacija u arenu. Posebno je glasan pljesak bio kada su ušli sportaši iz Ukrajine, a gledatelji su ustali sa svojih sjedala.

Ukrajina se još uvijek nastoji oduprijeti ruskoj invaziji koja je počela u veljači 2022. godine.

Njemački kancelar Olaf Scholz također je uputio toplu dobrodošlicu ukrajinskom timu u video poruci koja je snimljena na engleskom jeziku uoči Igara.

  • +7
Princ Harry Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Hrabrost sudionika 'nadahnjuje sve nas da nikada ne odustanemo kada je u pitanju obrana naše slobode i vrijednosti', rekao je Scholz.

Više od 500 sudionika iz 21 zemlje svijeta sudjeluje na međunarodnom sportskom festivalu koji traje cijeli vikend.

Harry je i sam bio časnik britanske vojske raspoređen u Afganistanu. Susreti s teško ozlijeđenima, rekao je, bili su ključni za njegovo pokretanje Invictus Games.