TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Dobra, ali možda i preambiciozna emisija

11.10.2013 u 12:22

Bionic
Reading

U svojoj novoj emisiji 'Stand up3' treći program Hrvatske televizije odlučio je predstaviti, kako sami kažu, 'gotovo izumrlu formu konstruktivne kritike', i to je sjajno. Pogotovo je sjajno sada, u početku, dok još imaju materijala svaki dan od ponedjeljka do četvrtka pa pokrivaju sve kulturne i društvene fenomene u zadnjih godinu dana. Vidjet ćemo što će se dogoditi kada rezerve presuše

'Stand up3' u samom je konceptu odlična ideja (osim naslova, za pronicanje čijeg je značenja vjerojatno potrebno malo više truda nego što je to normalno u slučaju najobičnijih televizijskih emisija). U studio se dovede nekoga to se bavi nekim (uglavnom kulturnim) područjem, taj netko iznese svoj pogled na fenomen, kamermani i ekipa zadužena za specijalne efekte snimaju ga iz raznih kutova i montiraju u začudnim kadrovima s duplom glavom i sve je gotovo za desetak minuta. Osoba u studiju kaže nešto pametno ili ne, ali sve skupa ne traje predugo, ne gnjavi gledatelje, a pozornost gledateljstva svraća se na neke teme koje mainstreamovski i uspavani kulturnjaci iz emisija na prvom programu ne smatraju dostojnima. Sve pet.


Sinoć je tako mladi kritičar Đino Kolega iznio svoje mišljenje o promjenama u ljetnom rock festivalu Terraneo, koji se, prema njegovu mišljenju, iz festivala na kojemu su se predstavljali novi bendovi i na neki se način educirala publika - u običan partijanerski skup. Ne znam mnogo o Terraneu, njegovu značenju i transformacijama, ali ono što je rekao, rekao je pametno i s argumentima, čime je opravdano ono kako je emisija najavljena i predstavljena - kao štikleci s konstruktivnim kritikama.


Zasad, dakle, u emisiji ne vidim nekih većih problema (možda su samo one dvostruke glave malo pretjerani pokušaj unošenja razigranosti u inače dosadne vizure studija u kojima se snimaju emisije trećeg programa), ali mi se, kao i u većini takvih projekata na HTV-u čini da bi mogao nastati problem zbog svakodnevnog emitiranja emisije. Gotovo bez iznimke u takvim se slučajevima emisije brzo pohabaju i istroše, ponestane tema i gostiju koji bi ih mogli prezentirati pa cijela priča - koja i ovako, pomalo getoizirana na program koji veći dio gledateljstva (neopravdano) smatra pretencioznim - vrlo brzo pada u zaborav. Zasad im, rekoh, ide dobro. Emisija je nova pa kada i nema aktualnih zbivanja koja bi se mogla komentirati, postoji rezerva događaja u zadnjih godinu dana (među koje se, ruku na srce, ubraja i sinoć obrađeni Terraneo). Vidjet ćemo što će se dogoditi kada ta rezerva presuši. Nadam se - ništa strašno, ali dosadašnja iskustva baš ne potkrepljuju takvu nadu.