još ih pjevamo

Valja se prisjetiti: Ovo su po mnogima najveće hit pjesme na Eurosongu, a koji je vaš favorit?

21.05.2021 u 06:36

Bionic
Reading

Koja vam skladba prva padne na pamet kad se spomene Eurosong? Osim 'domaćica', koje često možemo čuti na radijskim postajama, većina će se na prvu sjetiti ABBA-e i svevremenske uspješnice 'Waterloo'. Ususret ovom lakoglazbenom festivalu koji pred malim ekranima prate milijuni gledatelja ne samo u Europi, već i diljem svijeta, prekopali smo po povijesti i prisjetili se još nekih pjesama s Eurosonga koje su mnogima ostale u najboljem sjećanju

Kroz to natjecanje prošla su brojna svjetska glazbena imena, a nekolicina natjecatelja je zahvaljujući njemu postigla svjetsku slavu. Ako niste znali, Olivia Newton John predstavljala je 1974. Veliku Britaniju na Eurosongu. Njena pjesma 'Long Live Love' te godine nije pobijedila jer je pobjedu odnijela ABBA. Među ostalim, na Euroviziji su nastupili grupa t.A.T.u., DJ BoBo, Anna Oxa, Katrina and the Waves, Julio Iglesias, Bonnie Tyler i Céline Dion, no njihova imena nisu bila garancija za hitove kojih se danas sjećaju mnogi diljem svijeta. Većinom su to pjesme starijih datuma, kad groteska i kič nisu bili u središtu pozornosti.

Godine 1958. kao talijanski predstavnik na Eurosongu je nastupio Domenico Modugno s pjesmom koja je postala sinonim za talijansku glazbu – 'Nel blu dipinto di blu (Volare)'. Osvojila je treće mjesto, a također je i jedina pjesma koja je morala biti izvođena dva puta zbog tehničkih problema. Za vrijeme prijenosa određeni broj zemalja nije je mogao čuti pa ju je Domenico morao izvesti još jednom nakon svih natjecatelja.

Izvor: Društvene mreže

Eurosong je stigao u Zagreb zahvaljujući grupi Riva koja je s pjesmom 'Rock me' predstavljala Jugoslaviju 1989. u Lausannei, a 5. svibnja 1990. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu kao predstavnik Italije pobijedio je Toto Cutugno s pjesmom 'Insieme'. Himnična skladba ostala je i nakon toliko godina jedan od najvećih hitova otpjevanih na Euroviziji.

Izvor: Društvene mreže

Jalisse je 1997. predstavljala Italiju lijepom pjesmom 'Fiumi di parole', a koja se rado sluša i danas. Prethodno je pobijedila na Sanremu, a na Eurosongu je zauzela četvrto mjesto.

Izvor: Društvene mreže

Još jedna talijanska pjesma postala je evergrin. Riječ je o 'Gente di mare', skladbi koju su Umberto Tozzi & Raf izveli 1987. godine.

'Bila je to pjesma koja mi je pružila puno zadovoljstva, uspjeli smo realizirati predivan nastup na Eurosongu u Bruxellesu i osvojili treće mjesto. Kako na turneji nastupam po Europi, pjesma koja je i dandanas ovdje jako poznata baš je 'Gente di mare', uz 'Ti Amo', 'Gloria'... Tako da mi je upravo ta pjesma donijela jako puno zadovoljstva i radosti', izjavio je svojedobno Umberto Tozzi za Glas Istre.

Izvor: Društvene mreže

Prva pobjeda države najvjernije Eurosongu zbila se 1982. godine u Harrogateu. Tada sedamnaestogodišnja Nicole od Europe je pjesmom 'Ein bißchen Frieden' tražila 'samo malo mira', a dobila je 161 bod i prilično uvjerljivu pobjedu.

Izvor: Društvene mreže

Lista najvećih eurovizijskih pjesama ne može proći bez Abbe i njihove eurovizijske pobjednice. 'Waterloo' je sinonim natjecanja za najbolju pjesmu Europe pa je svi odmah povezuju s Eurosongom. Dugo godina za mnoge je izvođače švedski kvartet bio model za to kako napisati pjesmu za ovo natjecanje, no malo kome je to pošlo za rukom.

Izvor: Društvene mreže

Johnny Logan priskrbio je pobjedu Irskoj tri puta, ali samo jedna njegova pjesma postala je hit koji se i danas može čuti na radijskim postajama. Riječ je o 'Hold Me Now', pjesmi koja je 2005. godine izabrana za treću najbolju u povijesti Eurosonga.

Izvor: Društvene mreže