TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Dnevničke nebuloze o problemima turističke ponude

18.08.2013 u 09:56

Bionic
Reading

Gledajući Dnevnik HTV-a čovjek bi pomislio da su glavni problemi turističke sezone u Hrvatskoj zli poreznici koji zatvaraju kafiće samo zato što siroti vlasnici nisu platili porez te činjenica da se u Hrvatskoj - državi koja NIJE u eurozoni - ne može plaćati eurima

Možda sam ja neupućena i ne kužim sve finese turističkog poslovanja. Možda sam blesava pa ne razumijem financijsku i fiskalnu politiku. Možda mi svašta nešto ne ulazi u glavu jer nisam stručnjak kalibra novinara i urednika Dnevnika HTV-a, ali gledajući sinoć tu središnju informativnu emisiju, dvije su mi stvari zapele za oko. Prvo, da se na javnoj televiziji, firmi koja živi od novca pretplatnika (dakle, poreznih obveznika), opet nariče zbog toga što je porezna inspekcija zatvorila lokale onih koji ne plaćaju porez. Drugo - da se kao jedan od važnijih problema turističke sezone na Jadranu ističe to da turisti - zamisli skandala - u Hrvatskoj ne može plaćati eurima.

E, sad, rekoh već da se u sve slojeve problematike NE razumijem, ali već na onoj osnovnoj razini, oba ta prigovora čine mi se prilično besmislenima. Jest, jasno mi je da nitko ne voli ni poreze ni porezne inspektore, ta odbojnost datira valjda još iz biblijskih vremena, ali svejedno mi nije jasno u kojem to diskursu ispada da su zlikovci oni koji pokušavaju provoditi zakon, a sirote žrtve - oni koji ga krše. Posebno je pritom zanimljivo da su novinari Dnevnika HTV-a odlučili cijeli problem prikazati samo iz perspektive ugostitelja i turista, a oni koji su ugostiteljske objekte zatvorili zbog neplaćanja poreza nisu dobili prilike izgovoriti ni riječ, pa je sve završilo na tome kako, eto, zli poreznici uništavaju hrvatsku turističku ponudu.

U redu, slažem se da zbilja nije neka fora kada je vani plus osamsto, žedan si ko graba i onda naiđeš na zatvoren ugostiteljski objekt u kojem bi mogao popit' pivo, sok ili što već, ali ne bi li za zatvaranje tog objekta ipak bio kriv genijalac koji nije plaćao/prijavljivao porez? Nije li on/ona upravo ona osoba koju bi se - ako ne u potpunosti, a onda barem djelomično - valjalo kriviti za takvu situaciju? Prema Dnevniku HTV-a, čini se, ne. Dovoljno je da ugostitelj pred kamerom skrušeno kaže; "Mi znamo da smo trebali prijaviti..." pa potom doda ključno ALI i eto ti kuknjave.

Drugi problem koji je HTV sinoć izdvojio kao važan problem domaćeg turizma - to da se u kafićima i trgovinama diljem obale ne smije plaćati u eurima - isto je zanimljiv. Republika Hrvatska, kao što znamo, nije u eurozoni. U Hrvatskoj sredstvo plaćanja nije euro. Kako je, onda, dođavola, tako suludo to što se u birtijama i dućanima ne smije plaćati eurima? Strancima nije zgodno mijenjati lovu u mjenjačnicama? Nije ni meni u Engleskoj, pa ne kukam da kakav je to nered što ulaznicu u Tower of London ne mogu plaćati u kunama, rupijama, australskim dolarima ili obveznicama HNB-a.

Ako ćemo već tjerati mak na konac i drukati za interese turista, zašto nam Dnevnik HTV-a ne progovori par riječi o nečemu drugome - tome da se u hrvatskim restoranima, kafićima i inim 'objektima' u zadnje vrijeme sve češće NE PRIHVAĆAJU KREDITNE KARTICE. To bi, recimo, bio razuman prigovor turističkoj ponudi i TO bi, primjerice, turistima olakšalo situaciju te uštedjelo posjete mjenjačnicama. No dnevničari HTV-a po tome nisu pročačkali. Samo su se čudili ko pura dreku zbog toga što se u zemlji u kojoj službena valuta nije euro - ne može plaćati eurom.

Tko zna, možda se ni oni, kao ni ja, baš najbolje ne razumiju u finese turističkoj poslovanja. Ili, kada smo već kod toga, u novinarstvo.