BORBA ZA VLAST

Disneyjevi nasljednici ujedinjeni u želji da zauvijek iz igre maknu Beckhamova punca

05.03.2024 u 06:07

Bionic
Reading

Članovi dinastije Disney donijeli su zajedničku odluku o udruživanju, a sve kako bi spriječili uplitanje ulagača koji se žele infiltrirati u tvrtku koju su izgradili njihovi djedovi. Osmero unuka potpisalo je dva pisma dioničarima u kojima brane nasljeđe osnivača Disneyja, Roya i Walta Disneyja, dajući pritom svoju bezrezervnu podršku sadašnjem izvršnom direktoru Bobu Igeru

U svojim pismima Disneyjevi nasljednici dotakli su se i milijardera Nelsona Peltza, nazivajući ga jednim od glavnih aktivista investitora koji 'mora biti poražen'.

'Nisu iznijeli nikakve argumente zašto bismo im trebali povjeriti ključeve kraljevstva koje je izgradila naša obitelj', stoji u jednom pismu upućenom dioničarima.

A tko je zapravo sve potpisao pisma kojima se Disneyjevi nasljednici žele osigurati?

Roy O. Disney je sa suprugom Ednom Francis imao tek jednog sina, kojeg je nazvao Roy E. Disney, a on je obnašao funkciju dugogodišnjeg direktora Walt Disney Company. Roy E. Disney je s bivšom suprugom Patricijom Ann Dailey imao četvero djece i ona su među potpisnicima pisma.

Roy P. Disney sin je Roya E. Disneyja. On je 2003. istupio iz uprave kompanije i obitelj od tada nije bila uključena u poslovanje tvrtke te od 2010. radi kao investitor u Kaliforniji. 66-godišnjak je inače za New York Times rekao da aktivistima nije u interesu 'očuvati Disneyjevu magiju'.

Dvije godine mlađa Abigail Disney rekla je da su ona i njezina braća i sestre odrasli u višoj srednjoj klasi prije nego što je cijena Disneyjevih dionica naglo skočila, na čemu se njihova obitelj obogatila. Abigail je diplomirala na Yaleu, Stanfordu i Columbiji te je bila glasna zagovornica oporezivanja bogatih.

Zanimljivo je da je u prošlosti često kritizirala Igerov rad kada je bio izvršni direktor Mouse Housea, ali je sve to ostavila po strani u pismu dioničarima. 'Mišljenja mene i Boba Igera se razlikuju, no pouzdano znam da je najgora stvar koja se može dogoditi Disneyju Nelson Peltz.'

Susan Disney Lord, prema pisanju Business Insidera, ranije je vodila restoran The Bel-Air u Los Angelesu, a prema Googleu, lokacija je zatvorena te su posljednje recenzije ostavljene 2020. godine.

Najmlađi od njih, Tim Disney diplomirao je 1983. na Harvardu te je proveo devet godina kao predsjednik odbora Kalifornijskog instituta za umjetnost. Radi kao scenarist, a vlasnik je i mnogobrojnih nekretnina.

S druge je strane Walt Disney imao dvije kćeri - Diane Disney Miller imala je sedmero djece, no nisu sva potpisala dionička pisma, baš kao ni troje djece Sharon Disney. Suprug Diane Miller, Ron Miller, nekoć je bio izvršni direktor Walt Disney Productionsa.

Walter Elias Disney Miller je suosnivač obiteljskog muzeja koji nosi ime Walta Disneyja, a vrata je otvorio 2009. godine. U listopadu lani postao je predsjednik upravnog odbora tog muzeja, a prema pisanju IMDB-a, ima i neke producentske zasluge za filmove povezane s obitelji Disney.

ZAJEDNIČKI IZLAZAK

Mezimica u obitelji: Brooklyn i Nicola uživaju u druženju s Harper Beckham

Pogledaj galeriju

Joanna Sharon Miller i njezine sestre većinu su života provele živeći daleko od znatiželjne javnosti. Jedan od rijetkih medijskih istupa imala je 2011., kada je otkrila da su bile jako sramežljive, a najtraumatičnija stvar koju su radile s djedom bile su parade. No to su ipak činile iz ljubavi prema njemu.

Tamara Diane Miller četiri je godine sjedila u upravnom odboru muzeja, a 1998. u intervjuu za People otkrila je da su ona i njezina braća i sestre odrasli bez dadilje. O njima se brinula jedino njihova majka Diana, koja ih je odgajala baš kao što su nju odgajali njezini roditelji. U to vrijeme nitko od Dianine djece nije sudjelovao u poslovanju Disneyja.

Jennifer Miller-Goff otkrila je 2011. da su ona i njezina braća i sestre bili zaštićeni te da su imali normalno odrastanje i djetinjstvo.

Ime Nelsona Peltza dobro je poznato, i to ne samo u poslovnim vodama, jer je on otac Nicole Peltz, supruge Brooklyna Beckhama te snahe Victorije i Davida Beckhama. Peltz je američki biznismen i investitor koji sjedi u izvršnom odmoru nekih od najvećih američkih marketinških kompanija, osim toga je partner u Wendy's Company, specijaliziranoj za fast food, te dioničar u još nekoliko velikih kompanija, kao što su Legg Mason, Procter & Gamble, Sysco i The Madison Square Garden Company.

S obitelji živi na luksuznom imanju u gradiću Bedfordu u predgrađu New Yorka, inače omiljenom elitnom dijelu Zapadne obale svih zvijezda, glumaca i milijardera. Izgradio je vilu s 27 spavaćih soba te je to obiteljska rezidencija. Osim toga, u vlasništvu ima 94 milijuna dolara vrijedno imanje na Floridi te brojne nekretnine na Manhattanu.

Poznat je po tome da vodi miran obiteljski život i vrlo je povučen kada je po pitanju eksponiranje u medijima. Za razliku od njega, kći Nicole sada uživa u svojoj poziciji te je u centru medijske pažnje.