'MASTERCHEF' MARKO PALFI

Dino me pozvao da radim za njega, što sam i želio

30.11.2012 u 10:50

Bionic
Reading

Marko Palfi, favorit Masterchefa od prve epizode druge sezone, očekivano je zasjeo na tron tportalove ankete o kandidatima s najviše šanse za pobjedu, stoga smo upravo kod njega potražili tajnu slasnog uspjeha

U netom završenoj anketi čak 1146 klikova, odnosno 46 posto od ukupnog broja, sjelo je na račun Marka Palfija. Koliko je uvjerljivo pobijedio u našoj anketi, pokazuje činjenica da je jedina koja mu se koliko-toliko približila, Kike, skupila gotovo 600 klikova manje, točnije 'svega' 552 klika. Gdje se krije tajna njegovog uspjeha, gdje ćete moći iskušati Palfijeve oblizeke i štošta još saznajte u nastavku.

Svaki drugi čitatelj tportala (od onih koji su sudjelovali u anketi) uvjeren je u vašu pobjedu u Masterchefu. Što mislite, otkud tolika uvjerljivost?

Mislim da je to zbog činjenice da sam osvojio nekoliko izazova, a i u gastroduelima često dobivam odgovorne zadatke. No nadam se da su gledatelji prepoznali i moju zaluđenost kuhanjem i iskrenost u svemu što ima veze s hranom.

No etiketa favorita vam je dodijeljena već prvi dan, kako od žirija, tako i od natjecatelja koji vas u timskim zadacima uvijek smještaju na najzahtjevnije pozicije. Je li teško nositi se s tim 'slatkim bremenom'?

Koliko god to čudno zvučalo, ja sebe ne smatram favoritom, jer 'Masterchef' je dugo, zahtjevno i nepredvidljivo natjecanje. Kuhanje iskreno volim te uvijek dajem svoj maksimum da bih dobio što bolji rezultat. Tako da nisam osjećao nikakav pritisak od drugih, već najviše od sebe samog.

U čemu ste najjači u kuhinji?

Mislim da je kuhanje moj životni poziv i cilj mi je biti podjednako dobar u svim elementima. Ako moram nešto istaknuti, to su meso i umaci te pašta i rižoto.

Po medijima se pisalo (bez službene potvrde) da vas je nakon snimanja šoua Dino zaposlio u svom restoranu. I u šouu na vas usmjerava posebnu, poprilično strogu i kritičnu pažnju. Što i koliko vama i vašoj kuhinji znači Dino Galvagno?

Dino je mentor koji me svojim perfekcionističkim stavom prema kuhanju stalno tjera da napredujem i ja sam mu zahvalan zbog toga. Mogu potvrditi da me pozvao da dođem raditi u Prasac, što je i bila moja velika želja.

Koliko ste naučili od njega i ostalih članova žirija za vrijeme šoua?

Mislim da smo svi naučili puno. Naravno, više od Dine i Mate u gastroakademijama. Ja osobno mislim da sam najviše naučio pomoću komentara žirija prilikom kušanja.

Prošle godine niste uspjeli ući među najbolje. Je li konkurencija bila toliko jača ili ste vi ove godine znatno bolji?

Teško mi je uspoređivati prošlu i ovu godinu. Drukčiji natjecatelji, drugačiji žiri. Mogu samo reći da sam imao sreću u nesreći što se nisam kvalificirao prošle godine jer sam dobio drugo dijete za vrijeme trajanja šoua, pa bi mi izolacija bila puno teža i ne bih se mogao koncentrirati na kuhanje.

Okrenimo se aktualnostima. Ovog tjedna žiri vas je vremenski prilično stisnuo, što se vama osobno ne sviđa. Nešto ranije izjavili ste da biste voljeli ponekad vidjeti Dinu, Matu i Radovana u vašoj poziciji. Što mislite, kako bi se snašli? Tko bi u pola sata uspio spremiti jelo za prste polizati?

Vremenski pritisak i ograničenje namirnica više su elementi šoua, nego kuhanje. Navečer idem spavati s mislima o kuhanju, a tako se i budim. Zato se neke ideje stvaraju danima, tjednima i mjesecima. Sigurno je da bi se profesionalci bolje snašli u takvim uvjetima, ali to bi bili zanatski tanjuri, a ne ideja i harmonija okusa kojoj svi, kad kuhamo, težimo.

Vaš najbolji prijatelj među finalistima, Nikola, u intervjuu za tportal rekao je da se prava akcija odvija u kući, podalje od kamera. Kako ste provodili slobodno vrijeme?

U kući sam većinu vremena provodio u kuhinji eksperimentirajući i isprobavajući neke stvari koje u vlastitom domu nisam mogao. Tako sam jednom prilikom pekao juneći ramstek 24 sata na 60 stupnjeva Celzijusa da isprobam jednu teoriju Hestona Blumentahla. Samo najhrabriji ukućani probali su meso - nije im bilo žao, a nije im ni bilo loše. U kući smo kuhali bez stresa, za dušu.

Šou je ušao u gotovo završnu fazu. Rastu li sa smanjivanjem natjecatelja tenzije među natjecateljima i stres u kuhinji?

Stres se definitivno povećava, ali najviše zbog dugotrajne izolacije. Ja nisam osjećao nikakve posebne tenzije, a atmosfera je uvijek bila više-manje pozitivna.