PODUŽI POPIS

Pravila kojih se trebaju pridržavati gosti na vjenčanju princa Harryja i Meghan Markle

Bionic
Reading

Strogi protokoli kraljevske obitelji ne vrijede samo za mladence, već i za svih 600 uzvanika koji će u subotu 19. svibnja prisustvovati kraljevskom vjenčanju godine

Svi uzvanici britanskog princa Harryja i njegove zaručnice Meghan Markle koji će za nekoliko dana u dvorcu Windsor svjedočiti zavjetima njihove vječne ljubavi morat će se ponašati u skladu sa strogo propisanim protokolom. Naime, svi gosti uz pozivnicu su na mail dobili i popis pravila sukladno kojima se trebaju ponašati.

Ovo su neke od stavki s tog podužeg popisa:

1. Nisu dozvoljene kamere i mobilni telefoni

U doba moderne tehnologije kada se vijesti, fotografije i videozapisi šire brzinom munje putem interneta i društvenih mreža mnogi mladenci gube rat sa zaštitom svojih privatnih trenutaka s vjenčanja. Zato će svi gosti koji dolaze na vjenčanje princa Harryja i Meghan Markle morati isključiti svoje telefone i predati ih već na samom ulazu u Windsor, a osiguranje će posebno pratiti je li netko prekršio ovo pravilo tijekom crkvene ceremonije u kapelici St. George. Ista procedura nastavit će se i za vrijeme službenog ručka u samom dvorcu, a i u večernjim satima, tijekom zabave u Frogmore Houseu. Ovakvo pravilo uvedeno je kako bi se sačuvala privatnost mladenaca, ali i gostiju.

2. Striktan dress code

Kraljevsko vjenčanje jedno je od događanja kada se mora poštovati strogi dress code. Kako ne bi došlo do prevelikih razlika u načinu odijevanja, gostima je u naputku navedeno da se moraju držati sljedećeg: muškarci trebaju imati odijelo koje obavezno treba sadržavati sako ili smoking, dok se ženama preporučuju dnevne varijante svečanih haljina i šeširi. Iako šeširi nisu strogo obavezni, toplo se preporučuju svim uzvanicama.

  • +13
Kate Middleton Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

3. Bez glomaznih modnih dodataka

Kako bi se izbjegli bilo kakvi incidenti i sigurnosne prijetnje, svi gosti proći će stroge provjere. Zato su zamoljeni da ne dolaze s velikim torbama. Prvu provjeru gosti će proći pet kilometara prije samog ulaza u dvorac Windsor. Nakon što prođu sigurnosne preglede ukrcavaju se u autobuse koji će ih odvesti do kapelice. Osim toga, velike i glomazne torbe kose se s modnim pravilima kraljevske obitelji.

4. Nema vjenčanih darova

Umjesto uobičajenog darivanja mladenaca, princ Harry i Meghan Markle svoje su goste još nekoliko mjeseci prije samog vjenčanja zamolili da se opredijele za jednu od predloženih humanitarnih organizacija i na njihov račun uplate svotu koju su planirali pokloniti. Ipak, oni gosti koji uz to žele donijeti dodatan dar budućim supružnicima morat će proći posebne sigurnosne provjere, a poklon neće smjeti donijeti u Windsor, već u londonsku Kensingtonsku palaču.

5. Zabranjeni su mačevi

Ovo pravilo najviše se odnosi na članove svih kraljevskih obitelji koje pristižu na vjenčanje. Mačevi su inače sastavni dio mnogih vojnih uniforma koje se često mogu vidjeti na prinčevima. No ovoga puta to je zabranjeno, a pretpostavlja se zbog sigurnosti svih uzvanika.

  • +10
Princ Harry Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

6. Nema približavanja kraljici

Doći u blizinu kraljice Elizabete II imaju čast samo odabrani, a vjenčanje će biti prilika za mnoge uzvanike da je možda vide i prvi put. Upravo zato izdana je zabrana približavanja engleskoj kraljici. Pravilo ne vrijedi jedino ukoliko sama kraljica krene prema nekome od gostiju. U tom slučaju očekuje se gostov naklon Njezinu visočanstvu.

  • +8
Kraljica Elizabeta II Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

7. Nema hvatanja buketa

Tradicija na većini vjenčanja, bacanje mladenkina buketa, koje obilježava iduću mladu, nešto je drugačija u kraljevskoj obitelji. Pravilo je da svaka kraljevska mladenka svoj buket položi na grob jednog od poginulih vojnika. Prva je ovaj protokol započela kraljica Elizabeta II te je nakon crkvene ceremonije svoj vjenčani buket položila na grob brata Fergusa, koji je preminuo u bitki kod Loosa u Drugom svjetskom ratu. Nakon nje sličnu je stvar učinila novopečena supruga princa Williama. Ona je pak nakon mise u Westminsterskoj opatiji buket cvijeća odnijela na grob nepoznatog vojnika koji je pokopan unutar crkve, u posebnom dijelu koji je tijekom vjenčanja zatvoren za ostatak gostiju. Očekuje se da će svoj doprinos sličnim činom dati i buduća supruga princa Harryja 19. svibnja u Windsoru.

8. Svi se moraju držati plana sjedenja

Svi mladenci upoznati su planiranjem sjedenja na svojim svadbama. Iako se većina gostiju drži toga plana, u jednom dijelu noći stvar postane nebitna te se uzvanici rasporede po vlastitim željama. No u dvorcu Windsor ove subote takav scenarij nije dozvoljen. Svi koji se na popisu morat će se strogo držati zadanog plana sjedenja u dvorani. Isto tako, postoji red sjedenja u crkvi. Harryjeva obitelj sjedi s desne strane i to po zadanom redu, a Meghanin prijatelji smjestit će se na lijevu stranu. Također prema strogo planiranom rasporedu. Zato će ulazak uzvanika u crkvu početi skoro sat vremena prije same ceremonije.

Pogledaj detaljni horoskop

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal