PREGLED 2011.

Deset najboljih TV emisija godine

  • Autor: Zrinka Pavlić
  • Zadnja izmjena 30.12.2011 13:07
  • Objavljeno 30.12.2011 u 13:07
Masterchef finalisti

Masterchef finalisti

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Godina 2011. u televizijskom smislu ostat će nam u sjećanju po mnogim stvarima, ponajviše po pokušajima štednje zbog kojih su otpali neki projekti i čudnovatim rastrošnostima zbog kojih su se neki drugi vinuli u nebesa. Ostat će nam u sjećanju i po uvođenju dva nova kanala s nacionalnom koncesijom - DomiTV i RTL-u 2 - koji su ispočetka možda i djelovali obećavajuće (pogotovo Doma s emitiranjem serija poput 'Damages' i 'Tudori'), ali su se vrlo brzo razvodnili. Ostat će nam u sjećanju po neprekidnim HTV-ovim kadrovskim križaljkama, ukidanju 'Latinice' i ustoličenju Branimira Bilića u termin informativnog talk-showa ponedjeljkom i superbizarnim predizbornim TV programima. No ništa od gore pobrojanog neće nam ostati u sjećanju kao NAJBOLJE u hrvatskom televizijskom eteru 2011. godine. Daleko od politike, recesijskih priča i kadrovskih križaljki, kao najbolji u sjećanju će nam ostati sasvim drugi projekti. Evo ih deset...

10. ZVIJEZDE PJEVAJU

Već tradicionalno najbolji i najzabavniji HTV-ov licencni serijal, prepun odjeka nekadašnje slave Antona Martija, BBC-jevske kvalitete, ali i izvrsne domaće ekipe, ove je godine bio još bolji nego inače zbog doista kvalitetnih kandidata. Glavna arija iz rock-opere 'Fantom u operi' u izvedbi pobjedničkog para, Marije Borić i Ervina Baučića, povrh toga, postavila je novi standard za sve buduće kandidate.

9. BIG BROTHER (SFRJ IZDANJE)

Premda je u kontekstu 'Big Brothera' teško govoriti o kvaliteti i premda je ovogodišnje, panjugoslavensko izdanje toga reality serijala bilo žešći trash, nemoguće se ne prisjetiti televizijske 2011, a pritom ne spomenuti Marijanu i Nemeša, prostodušnog Duška i ine natjecatelje iz kuće i 'otpada' u Beogradu. Produkcijska kuća koja je ove godine tako predivno manipulirala stanovnicima Big Brother kuće pogodila je ravno u sridu. Odjeci serijala ne gase se ni sada, gotovo pola godine nakon završetka.

8. LOZA

Serija čijih je prvih nekoliko epizoda izgledalo kao da je izašlo ravno ispod čekića svjetskih producentskih kuća – prvenstveno zbog kvalitete snimaka, glazbe i ljepote prizora – s vremenom se razvodnila u malo 'podebljanu' sapunicu, ali je i dalje jedan od domaćih televizijskih događaja godine.

7. STUDIO 45

RTL2, koji je s emitiranjem počeo prvih dana 2011, u manje se od godinu dana profilirao u kanal na kojemu jedva da ima išta osim repriza humorističnih serija emitiranih na prvome kanalu iste televizijske kuće, ali 'Studio 45' Antonije Mandić u tom kontekstu strši kao jedina originalna tvorevina. Iako uglavnom orijentiran prema tra-la-la temama i nezahtjevnom gledateljstvu, zbog simpatične voditeljice i opuštene atmosfere uglavnom je gledljiv i pokazuje da se o beznačajnim temama može govoriti na inteligentan i zabavan, a ne samo isprazan način.

6. LARIN IZBOR

Sapuničarski fenomen godine koji brojkama o gledanosti nokautira ne samo TV-serijsku, nego i svu drugu televizijsku konkurenciju. Lokalpatriotskim kontekstom i atmosferom te pucanjem na vrijednosti koje fanovi sapunica redovito nose na srcu tvorci su 'Larinog izbora', uz svesrdnu pomoć marketinške službe NoveTV, ostvarili pravi bum na domaćim TV valovima. Možete ga voljeti, mrziti, prezirati ili simpatizirati izdaleka, ali jedno je sigurno – 'Larin izbor' teško je ignorirati.

5. AL JAZEERA BALKANS

Pojava regionalnoga news-programa, ogranka poznate katarske televizijske kuće, zahvatila je samo one domaće gledatelje koji imaju posebne kabelske pakete u kojima se prikazuje, ali svejedno je jedan od najvažnijih trenutaka za informativni televizijski program na 'ovim prostorima'. Svojom nepristranošću, profesionalnošću i – nemojmo zaboraviti – očito povećim financijskim mogućnostima, Al Jazeera Balkans zasad dokazuje da i domaći TV novinari, i prečesto inhibirani politikom kuća u kojima rade, mogu procvasti u pravome radnom okruženju.

4. HRVATSKI KRALJEVI

Uza sve prigovore upućene slabašnim povijesnim izvorima iz kojih su iznikli i egomaniji Domagoja Burića koji je u serijalu odigrao sve moguće uloge (redatelj, scenarist, skladatelj, jedan od glumaca…), 'Hrvatski kraljevi' nešto su doista novo na domaćim programima. Izgledaju svjetski, majstorski su animirani i nakićeni specijalnim efektima te će zacijelo poslužiti štokojem profesoru povijesti u budućnosti.


3. 'ŽICA' NA HTV-u

S gotovo deset godina zakašnjenja na domaće je TV valove napokon stigla serija 'Žica', jedna od najboljih američkih TV serija svih vremena. Svijet baltimorskog podzemlja i policije koja se njime bavi jedan je najupečatljivijih i najbrutalnijih televizijskih svjetova koji nam se trenutačno nude na programu, pa smo zbog toga spremni zaboraviti na pitanja o tome zašto se toliko dugo čekalo s emitiranjem toga remek-djela.

2. POSEBNI DODACI

…i 'filmski butici' nedjeljom na Drugom programu HTV-a jedna su od najnepravednije zanemarenih emisija i pojava na HTV-u 2011, ali i prethodnih godina. Rijetko je koja emisija na javnoj dalekovidnici pripremljena s toliko truda, znanja i upućenosti u temu, njihovi odabiri redovito su zanimljivi i relevantni, a osim toga, riječ je o jedinoj emisiji o filmu na svim domaćim TV kanalima s nacionalnom koncesijom. Otkad su počeli s emitiranjem, 'Posebni dodaci' nisu imali nijedne loše emisije, a taj se trend nastavio u 2011. godini, pa se nadamo da će HTV taj draguljčić ubuduće početi tretirati onako kako zaslužuje (redovitije emitiranje, bolji termin itd.).

1. MASTERCHEF

Apsolutni hit godine. Kombinacija reality-serijala i talent-showa uz koju su gledatelji još k tome imali prilike svašta naučiti o kulinarskome umijeću. Najveća kvaliteta bilo je to što se nije 'trančiralo' kandidate prema njihovim osobnim životima, moralnim nagnućima ni međusobnim odnosima, nego isključivo prema vještini u zadanim disciplinama. Nadamo se novoj sezoni i u 2012. godini.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi