REDA BITI MORA

Danska nije jedina zemlja u kojoj je kraljica oduzela titule svojim nasljednicima, evo tko je to već napravio

07.10.2022 u 06:40

Bionic
Reading

Nakon što je danska kraljica Margrethe odlučila svojim unucima oduzeti kraljevske titule javnost ne prestaje govoriti o tome. No danski slučaj nije jedini

Danska kraljica Margrethe prošlog tjedna službeno je potvrdila da će djeci svog mlađeg sina, princa Joachima, oduzeti titule prinčeva i princeze, a sve za 'dobrobit budućnosti monarhije'. Ta odluka iznenadila je mnoge, a posebice obitelj njezinog mlađeg sina, koja je osudila kraljičin potez. No danska kraljica nije jedina koja je donijela takvu odluku.

Danska

Prošlog tjedna kraljevska palača najstarije europske monarhije unijela je pravi nemir u obitelj nakon što je kraljica Margrethe II potvrdila da se od 1. siječnja 2023. četvero djece njezinog mlađeg sina, princa Joachima, više neće nazivati prinčevima i princezama, već grofovi i grofice od Monpezata.

Objava je šokirala obitelj njezinog mlađeg sina te se nikako ne mire s takvom odlukom. No kraljica Margrethe, iako svjesna da je njezina odluka uzrokovala burne reakcije, govori da je o njoj dugo razmišljala i nije se dogodila preko noći.

ZLATNI JUBILEJ

Gomila prinčeva i princeza na jednom mjestu: Dok Britanci oplakuju kraljičinu smrt, u Danskoj se slavi 50 godina vladavine kraljice Margrethe

Pogledaj galeriju

Švedska

Švedski kralj Carl XVI Gustaf potpisao je još 2019. oduzimanje titule za čak svojih pet unuka, a nakon toga je potvrđeno da se od njih više neće očekivati da obavljaju službene kraljevske dužnosti. Iako su ostali članovi kraljevske obitelji, izgubili su službene titule HRH, odnosno Njegovo ili Njezino Kraljevsko Visočanstvo.

'Svrha ovih promjena je utvrditi od kojih se članova kraljevske obitelji može očekivati da obavljaju službene dužnosti šefa države ili su povezane s funkcijom šefa države', stajalo je u priopćenju palače.

Oni koji su ostali bez titula prihvatili su to bez javnih reakcija ili javnog izražavanja tuge, a princeza Madeleine napisala je na Instagramu da su zadovoljni ovom odlukom: 'Chris i ja mislimo da je dobro to što naša djeca sada dobivaju veću priliku oblikovati svoje živote kao privatne osobe u budućnosti.'

Njezin mlađi brat, princ Carl Philip, na Instagramu je objavio: 'Smatramo ovo pozitivnim jer će Alexander i Gabriel imati slobodnije izbore u životu.'

  • +12
Švedska kraljevska obitelj Izvor: Profimedia / Autor: JONAS EKSTROMER / AFP / Profimedia

Japan

Kada se prošle godine japanska princeza Mako udala za svoju ljubav s fakulteta Keija Komuru, ostala je bez kraljevske titule zbog želje svoje obitelji da očuva monarhiju jer je Komura 'običan građanin'. I dok muški članovi japanske kraljevske obitelji ne gube svoj status ako se vjenčaju s pučankom, kod žena nije takav slučaj. Zbog toga je preskočila uobičajene obrede kraljevskog vjenčanja i odbila novac koji inače dobivaju žene odlaskom iz kraljevske obitelji.

Par se nakon vjenčanja preselio u Ameriku te ona radi u Muzeju umjetnosti Metropolitan u New Yorku dok je Komura zaposlen u odvjetničkom uredu. Mako se obratila javnosti, kojoj se ispričala za probleme koje je ljudima donijela njezina udaja: 'Jako mi je žao zbog neugodnosti koje su nastale i zahvalna onima koji su me nastavali podržavati.' Selidba u Ameriku povukla je neizbježne usporedbe s vojvodom i vojvotkinjom od Sussexa, zbog čega su nazvani 'japanskim Harryjem i Meghan'.

Španjolska

Kralj Felipe VI oduzeo je plemićku titulu svojoj sestri Cristini de Borbón još 2015. godine, uoči suđenja za poreznu prijevaru. Ona više nije vojvotkinja od Palma de Mallorce, što je titula koju joj je dodijelio otac Juan Carlos I 1997. godine, kada se udala za Iñakija Urdangarina.

Njezin sada već bivši suprug Urdangarin osuđen je na šest godina i tri mjeseca zatvora, kao i novčanu kaznu od više od pola milijuna eura, nakon što je proglašen krivim za pronevjeru, prijevaru i utaju poreza. Bivšoj vojvotkinji je također naređeno da plati kaznu od 265.000 eura zbog 'građanske odgovornosti' jer se okoristila, iako neizravno i nesvjesno, aktivnostima svog supruga.

  • +7
Španjolska kraljevska obitelj Izvor: Profimedia / Autor: Raúl Terrel / ContactoPhoto / Profimedia

Velika Britanija

Princ Harry i Meghan Markle izgubili su status HRH, odnosno Njegovo i Njezino Kraljevsko Visočanstvo, kada su odstupili s mjesta radnih članova kraljevske obitelji. Iako su svoje kraljevske titule dobrovoljno žrtvovali jer su se odrekli svojih uloga, i dalje ostaju vojvoda i vojvotkinja od Sussexa, a hoće li njihova djeca Archie i Lilibet dobiti titule princa i princeze, još uvijek nije poznato.

Kada kralj Charles III donese tu odluku, ona će biti vidljiva na službenim stranicama kraljevske obitelji. Pokojna kraljica Elizabeta II odavno je počela uvoditi reda u kraljevsku obitelj, stoga je od njezino osmero unučadi titule princa ili princeze imalo samo njih četvero - Harry, William, Eugenie i Beatrice - dok su Zara Tindall, Peter Phillips, lady Louise Windsor i James, vikont Severn, rođeni bez titule HRH.

  • +19
Britanska kraljevska obitelj na balkonu Buckinghamske palače Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia