LEGENDARNA VODITELJICA

Daniela Trbović: 'Imam osjećaj da ženama nije dopušteno biti duhovit. Žena mora biti dobra, lijepa, mila, poslušna'

29.10.2019 u 09:42

Bionic
Reading

Zvijezdu Hrvatske radiotelevizije gledatelji trenutno mogu gledati u talk showu '5.com s Danielom'. S nostalgijom se sjeća kako je izgledalo na početku njezine televizijske karijere, otkrila kakvo joj je bilo djetinjstvo, a uvijek zanimljiva Daniela Trbović rekla je ponešto i na temu politike te humora

'20 godina sam na plaći, 20 godina na HRT-u zaposlena, ali sam radila skoro 10 godina prije kao honorarac tako da je moja televizijska karijere duga otprilike 29 i pol godina', ispričala je za Novi list. Sad, kaže u šali, razmišlja kad će u mirovinu. Vratila se 30 godina unatrag i opisala početak njene televizijske karijere.

'Naivno, zaigrano, punog srca i po 24 sata sedam dana u tjednu u akciji. To je bilo doba kad smo puno radili i puno tulumarili, rekla je. Mnogima je poznato da je studij medicine zamijenila televizijskim poslom, a ispričala je kako su joj roditelji reagirali na to. 'Od medicine sam odustala prije televizije, tako da ne mogu reći da je televizija kriva za moju neslavnu akademsku karijeru. A kad su pregrmjeli to da im je odlikašica odustala od faksa, roditeljima televizija i nije bila najgore zlo', otkrila je. Roditelji su njezini najvjerniji gledatelji.

Daniela sa sjetom govori o svom odrastanju u rodnom Karlovcu.

'Bilo je, dakako, tu i puno upitnika, istraživač si kao braća Seljan. Ta faza odrastanja, djetinjstvo i mladost u prošlom tisućljeću i prošlom sistemu, meni je bila super. Pamtim samo sretne dane', ističe.

Progovorila je i na temu britkosti koju često vežu uz njezino ime te vođenje 'Najslabije karike'.

'Ne, to je bila uloga, inače sam nježna. Super je bilo poigravati se s tim drugim voditeljskom tipom, da nije uvijek voditelj onaj koji se smješka, prijateljski posreduje dok ulazi gledateljima u domove. Ovdje sam morala biti bitchy type, morala sam kuditi natjecatelje, naglasiti kad nisu dobri. I nije mi palo teško, dala sam sve od sebe da to bude uvjerljivo', pojasnila je omiljena voditeljica.

Novi show koji vodi je format koji je američki. 'Mjesto gdje je iznošenje javnog mišljenja, stavova dozvoljeno a da ti zbog toga ne potegne odmah netko tužbu za klevetu i duševne boli, mjesto gdje se pod normalno u uvodnom dijelu žestoku, satirično sprdaju sa svakodnevicom. Uvijek dereš po centrima moći, nećeš ranjive skupine razapinjati. Kod nas je, međutim, sve to još uvijek problematično', smatra Daniela.

Nikada se nije libila biti aktivistica i zalagati se za ljudska prava svake vrste.

'Shvatila sam da zbog svog javnog posla imam pozornost medija, a onda sam shvatila da tu svoju vidljivost mogu iskoristiti za neke stvari za koje mislim da su bitne i za mene osobno i za društvo u kojem živimo. Zalagala sam se i zalažem se uvijek za prava LGTB zajednice, protiv diskriminacije po rodu, spolu, po naciji, vjeri i svemu ostalom', navela je.

Rekla je ponešto i o politici koja se, napomenula je, neće naći u njezinom talk showu.

'Politika je inače iznimno pametna stvar pa tu ne može ništa drugačije nego docirano i dosadno. Drugi diskurs ne dolazi u obzir. Ali bili takva debata sada bila potaman!? Zašto ne. Komičnih elemenata je sve više. Koliko je predsjedničkih kandidata koji pjevaju, pa tu bi zapravo trebalo organizirati pjevačko natjecanje. Predsjednik će nam propjevati kada tad', kaže Daniela.

Poznata je po svojoj duhovitosti i humoru, a često se šali na svoj račun.

'To je nekakav moj modus operandi. Malo tučeš po sebi, pa je lakše i po drugima. Lakše se tako nosiš sa svim, a možda na taj način možeš i više toga reći. Makar, kod nas je pametno jednako ozbiljno, ništa pametno ne može biti zabavno, ne može biti satirično i pametno. Pametno je jednako ozbiljno, ozbiljno je najčešće dosadno. Pri tom imam osjećaj da ženama nije - makar je možda malo pretvrda riječ - dopušteno biti duhovit. Žena mora biti dobra, lijepa, mila, poslušna', ističe.