omiljeni hrvatski redatelj

Dalibor Matanić o novoj predstavi, obitelji i snimanju serije 'Šutnja': 'Kada smo snimali u Ukrajini, nismo ni slutili da će za godinu dana početi rat'

23.05.2022 u 23:12

Bionic
Reading

Jedan od ponajboljih hrvatskih redatelja srednje generacije osim brojnih filmskih uspješnica i hvaljenih serija briljira i na kazališnim pozornicama. Trenutno HNK Varaždin postavlja predstavu 'Bogovi' inspiriranu filmom 'Smiješne igre' austrijsko-njemačkog redatelja Michaela Hanekea. U predstavi igra i njegova supruga Helena Minić Matanić, koja je nedavno postala i novom stalnom članicom ansambla

''Funny Games' jedan je od najbitnijih filmova koji su se pojavili u posljednjih 30 godina. Te 1997., kada je izašao, napravio je pravu malu filmsku revoluciju. Specifičan je i po tome što je deset godina kasnije u Hollywoodu snimljen potpuno identičan remake s Timom Rothom i Naomi Watts', ispričao je Dalibor Matanić za Večernji list.

Otkrio je da je na probama je živahno te da je njegova supruga Helena Minić Matanić na jednoj od njih uganula gležanj. Srećom, ozljeda je lakša i oporavit će se do premijere. Njihova je ljubav, naime, započela na probama predstave 'Thelma i Louise'. Matanić kaže da je to bio super proces i odličan rad na predstavi koja je ispala odlično, a njegova voljena Helena je za tu ulogu dobila i Nagradu hrvatskog glumišta.

Podsjetimo, par ima troje djece Lolu (6), Maxa (4) i Nea (2) koji već pokazuju umjetničke crte. 'Lola stalno nešto crta, a Max je nevjerojatno duhovit', pohvalio se ponosni tata. U slobodno vrijeme redatelj je posvećen obitelji, a kako obožava kuhati nerijetko ga se može vidjeti kako kupuje namirnice kod kumica na Trešnjevačkom placu. 'O kuhanju se brinemo pola-pola, no plac i kuhanje su mi gušt kad god imam vremena', iskren je Matanić.

  • +2
Dalibor Matanić Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Njegova nova serija 'Šutnja' nastala prema istinitim događajima, a dio serije sniman je u Kijevu. 'Kada smo snimali u Ukrajini, nismo ni slutili da će za godinu dana početi rat. Napetosti je bilo na istoku, ali nikome u Kijevu to nije bilo ni na kraj pameti. To da se u 2022. u Europi civilima puca u potiljak, meni je i dalje nepojmljivo', komentirao je.