DRUGI DIO TRILOGIJE

Još jedan uspjeh Matanićevog novog filma: 'Zora' nastavlja turneju po filmskim festivalima, bit će prikazana i u Sitgesu

07.10.2021 u 15:06

Bionic
Reading

Film Dalibora Matanića Zora, drugi dio njegove filmske 'Trilogije sunca', bit će prikazan u kategoriji Nove vizije na 54. Međunarodnom festivalu fantastičkog filma u Sitgesu. Riječ je jednom od najvažnijih svjetskih festivala koji se specijalizirao za fantasy i horor filmove, koji se održava u španjolskom gradu Sitgesu od 7. do 14. listopada 2021.

To je deveti međunarodni festival na kojem je 'Zora' prikazana, od čega su dva festivala iz A-kategorija, Black Nights Film Festival u Tallinu te festival u Karlovym Varyma.

Podsjećamo, u 'Zori', kao i u prvom filmu iz trilogije, 'Zvizdanu', Matanić, koji potpisuje i scenarij i režiju, nastavlja se baviti suprotstavljanjem najplemenitijih i najnižih ljudskih poriva. Glavnog protagonista filma, Matiju, igra Krešimir Mikić, a njegovu suprugu Iku Tihana Lazović.

Zora Izvor: Društvene mreže / Autor: Promo

Film 'Zora' drugi je dio Matanićeve filmske 'Trilogije Sunca' ('Zvizdan', 'Zora', 'Sumrak') - trilogije protiv fašizma, u kojoj je uz režiju i autor scenarija.

Animafest nije odustao: Provjerite što idući tjedan donosi najnovije izdanje Već nakon uspjeha 'Zvizdana', redatelj je najavio drugi dio trilogije, govoreći o potrebi da napravi film o boli, pogreškama, praštanju i vjerovanju, jer, u suprotnom, u budućnosti će nam se ponoviti povijest u najmračnijem obliku.Kao i u 'Zvizdanu', prvom filmu trilogije, Matanić se i u 'Zori' nastavlja baviti suprotstavljanjem najplemenitijih i najnižih ljudskih poriva.

U 'Zvizdanu', ovjenčanom Nagradom žirija u Cannesu, Matanić je ljubav suprotstavio mržnji trima ljubavnim pričama između Hrvata i Srpkinje u tri protekla desetljeća.

TRIJUMF NETFLIXA

Ako ih već niste pogledali, osvojeni Emmyji možda su razlog da pogledate ove serije

Pogledaj galeriju

U 'Zori' čini isto s intimnom obiteljskom dramom i galopirajućim neonacizmom, ali radnju smješta u mračan društveni kontekst bliske budućnosti.Dok se Matijina obitelj bori s neizliječenom traumom, mještani bježe pred nadirućim radikalizmom koji ih dijeli na odabrane i nepoželjne. Tijekom trajanja Matijinog puta od gubitka vjere do pronalaženja pravog sebe, zora koja obasjava dolinu otkriva da su jedino oruđe protiv traume i zla - suočavanje i borba.

'Zora' je od danas dostupna na HBO kanalima kao i na njihovoj platformi HBO GO.

Film je nastao u produkciji Kinorame, Ascent Filma i RAI Cinema. Producentica 'Zore' je Ankica Jurić Tilić, a koproducenti su Andrea Paris, Matteo Rovere i Ines Vasiljević. Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, a skladatelji Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz.

Film je snimljen uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Mibaca, RAI Cinema, Eurimagesa, HRT-a, Friuli Venezia Giulia Film Comissiona i Regione Lazio.