UMISLILI DA SU KRALJEVSKA OBITELJ

Cure novi detalji iz knjige: Melania Trump i osoblje Bijele kuće Ivanku su zvali 'princezom', a njezin suprug je 'Rasputin u odijelu krojenom po mjeri'

30.09.2021 u 13:01

Bionic
Reading

Stephanie Grisham, bivša glasnogovornica Bijele kuće, koja je jedno vrijeme bila i glasnogovornica Melanije Trump, sljedećeg tjedna izdaje knjigu u kojoj otkriva malo poznate detalje iz vremena boravka Donalda Trumpa u Bijeloj kući. Bivšeg predsjednika nije nimalo štedjela, baš kao ni njegovu suprugu, no najgore je prošao bračni par poznat pod nadimkom Javanka, Jared Kushner i Trumpova mezimica Ivanka Trump

Stephanie Grisham za Donalda Trumpa radila je od 2015, a tijekom njegovog mandata promijenio je nekoliko poslova, od savjetnice, zamjenice glasnogovornika Seana Spicera, glasnogovornice prve dame Melanije Trump do glasnogovornice samoga Trumpa, a na toj poziciji radila je sve do nereda na Kapitulu 6. siječnja kad je podnijela ostavku.

Bila je jedan od njegovih najvjernijih vojnika i jako je dobro upoznata sa svim zakulisnim radnjama tijekom njegovog mandata u Bijeloj kući. U knjizi 'I'll Take Your Questions Now', koju je posljednjih mjeseci pisala u svom domu u Kansasu, kamo se povukla nakon ostavke, osvrnula se na suradnju s bivšom prvom damom, otkrila neke prilično gnjusne stvari o Donaldu Trump, a najoštrije je pisala o bračnom paru Javanka, Trumpovoj mezimici Ivanki i njezinom suprugu Jaredu Kushneru koji su Bijelom kućom drmali iz sjene.

Ivanka i Jared umislili da su kraljevska obitelj SAD-a

Grisham piše kako je utjecaj 'prve kćeri' Ivanke Trump i njezinog supruga, Jareda Kushnera nastavio rasti tijekom Trumpova mandata, unatoč svim promjenama. Ivanka Trump dolazila je na sastanke na kojima njena prisutnost uopće nije bila potrebno, a zatražila je i da se Trump obrati naciji iz Ovalnog ureda na početku pandemije COVID-19 prošle godine.

Dok je Grisham promatrala uspon Jareda Kushnera unutar Bijele kuće, priznaje da ga je sve manje voljela, a otišla je tako daleko da ga je nazvala 'Rasputinom u odijelu skrojenom po mjeri'. Rekla je i da joj je bivši predsjednik rekao da ne shvaća Kushnerovu 'lošu stranu'.

Grisham otkriva da su prva dama i osoblje Bijele kuće Ivanku nazvali 'princezom' te da se 'prva kći Amerike' redovito na radnim sastancima pozivala na 'mog oca'. Kushnera je prozvala 'Slim Reaperom' zbog njegove navike da se ubacuje u tuđe projekte i pravi nered te na kraju bježi i ostavlja ih da preuzmu krivicu.

  • +12
Ivanka Trump i Jared Kushner Izvor: Profimedia / Autor: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Koliko su si bili važni, barem u vlastitim očima, govori to da su se Ivanka i Jared pokušali ugurati u susret s kraljicom Elizabetom II. zajedno s Trumpom i Melanijom, što je divlje kršenje protokola u državnom posjetu. No plan im je propao samo zato što se nisu uspjeli ugurati u helikopter s predsjedničkim parom.

'Konačno sam shvatila što se događa. Jared i Ivanka mislili su da su kraljevska obitelj SAD-a', piše Grisham u svojoj knjizi.

'Mnogo sam puta s Melanijom Trump razgovarala o tome i rekla da ako izgubimo reizbor 2020. godine, to će biti zbog Jareda. Nije mi proturječila', piše Grisham.

'Do kraja mandata, Kushner je bio Trumpov 'pravi šef osoblja'. Sjedio je odmah pored Mikea Pencea, potpredsjednika SAD-a i tadašnjeg šefa Operativne skupine za koronavirus Bijele kuće i vodio prvi sastanak o tome što bi Trump trebao reći naciji o pandemiji. Očito je također izdiktirao prva predsjednikova televizijska obraćanja o pandemiji, koja su svi kritizirali, između ostalog i zato što je u njima najavio ograničenja putovanja prije nego što su upozorili federalne agencije koje će ih morati provesti', piše Grisham.

Vulgarni Trump

No nije nimalo štedjela ni svog bivšeg šefa Donalda Trumpa za kojeg kaže da je jednom pitao njenog dečka, također člana osoblja u Bijeloj kući, je li dobra u krevetu.

Grisham tvrdi i da je Trump postao opsjednut mladom, ženskom suradnicom iz odjela za odnose s javnošću čije ime nije navedeno u knjizi. Predsjednik je, naime, tijekom tiskovnih konferencija, stalno pitao gdje je ona, a navodno je jednom zatražio da je dovedu u njegovu kabinu na Air Force One kako bi je mogao 'pogledati odostraga'.

Rekao je Grisham da joj da bolji posao i da je održava sretnom. Umjesto toga, Grisham ju je, kaže, pokušala držati podalje od predsjednika.

Trump se također neprimjereno ponašao i prema Grisham, jednom ju je nazvao iz Air Force Onea da je uvjeri da njegov penis nije mali ili u obliku gljive, kao što je porno zvijezda Stormy Daniels tvrdila u jednom intervjuu.

  • +30
Melania Trump Izvor: Profimedia / Autor: Andrea Hanks/White House / Zuma Press / Profimedia

Putinove igrice s Trumpom

Grisham otkriva i da je Putin pokušavao izbaciti Trumpa iz igre u Osaki. Ona piše da joj je Fiona Hill, glavna savjetnica u Bijeloj kući za Rusiju, rekla da je Putin na njihov sastanak doveo neobično privlačnu žensku prevoditeljicu, čija je prisutnost, čini se, imala namjeru dekoncentrirati predsjednika SAD-a.

'Kad je sastanak počeo, Fiona Hill se nagnula i pitala me jesam li primijetila Putinovu prevoditelju, koji je bio vrlo atraktivna brineta s dugom kosom, lijepim licem i prekrasnom figurom. Nastavila mi je pričati kako sumnja da je Putin namjerno odabrao tu ženu s ciljem da odvrati pažnju našeg predsjednika'.

Činilo se da je tada Putin kašljao i čistio grlo nebrojeno puta tijekom cijelog sastanka. Hill je rekla kako je vjerojatno pokušavao potaknuti isprovocirati Trumpa koji je poznati germafob, piše Grisham.

Kultura laži u Bijeloj kući

Glavna tema knjige je kultura laži koja je obilježila Trumpovu administraciju i ušla u gotovo sve njene pore.

'Ležerno nepoštenje filtriralo se kroz Bijelu kuću kao da je u sustavu klimatizacije', piše Grisham.

To najbolje potvrđuje primjer iz 2019. godine kad je Trump otišao u vojni medicinski centar Walter Reed ne otkrivši medijima da ide, a niti zašto. To je bio višednevni misterij u nacionalnim vijestima, ali Grisham u knjizi daje naslutiti da predsjednik otišao na kolonoskopiju, no nikako nije htio da se to zna niti da se koristi ta riječ.

Kaže i da je to 'vrlo uobičajen postupak' za kojeg se ponekad pacijent stavlja pod anesteziju i da je taj pregled tijekom mandata imao i George W. Bush. Što se tiče razrađenog prikrivanja istine koje je obilježio Bijelu kuću u Trumpovom mandatu, Grisham piše da je Trump kolonoskopiju obavio bez opće anestezije jer se toliko protivio ideji da potpredsjednik Mike Pence bude na vlasti čak i na to kratko vrijeme. Drugi razlog je taj što nije želio biti predmet šala na u TV emisijama. 'Trump je mogao iskoristiti moć svog ureda da demistificira kolonoskopije i spasi živote, piše Grisham: 'Ali, kao i kod covida, bio je previše zaokupljen vlastitim egom i vlastitim zabludama o svojoj nepobjedivosti'.

Lagalo je i osoblje Trumpa

Ponekad je osoblje čak lagalo Trumpa. Kad je predsjednik George H.W. Bush umro, osoblje je organiziralo da obitelj bivšeg predsjednika koristi zrakoplov Air Force One, kako je to uobičajeno, ali je Trumpu prešutjelo većinu detalja iz straha od njegove reakcije. Naime, poznato je da nije volio obitelj Bush, kao uostalom ni oni njega.

Zrakoplov je korišten za prijevoz Bushovog službenog psa, Sullyja, njegove obitelji i kovčega na sprovod.

'Znali smo da mu to neće biti u redu, čak ni tako kratko putovanje. Mrtva tijela, smrt, bolest - činilo se da su ga te stvari zaista plašile', piše Grisham.

Koje će se još sočne tajne iz Bijele kuće otkriti saznat ćemo vrlo skoro jer sljedećeg bi tjedna knjiga trebala ugledati svjetlo dana.

No Trump se već požurio diskreditirati Grisham: 'Stephanie nije imala sve što je potrebno i to je bilo očito od početka. Postala je jako ljuta i ogorčena nakon prekida suradnje. Imala je velikih problema i smatrali smo da bi sama trebala riješiti te probleme. Sada je, kao i svi ostali, radikalni lijevo orijentirani izdavač plaća da kaže loše i neistinite stvari'.