SKANDAL BIVŠE PRVE KĆERI AMERIKE

Besramno bogati: Svoju poziciju u Bijeloj kući Ivanka Trump i suprug debelo su iskoristili za bogaćenje, a sad su teži za nekoliko stotina milijuna dolara

  • Autor: V.I.
  • Zadnja izmjena 11.02.2021 13:38
  • Objavljeno 11.02.2021 u 13:38
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kad su svoje vrijeme i sposobnosti stavili u službu savjetnika američkog predsjednika, Ivanka Trump i Jared Kushner nisu za to tražili plaću, no nesebični javni službenici svoje vrijeme u Bijeloj kući itekako su iskoristili za besramno bogaćenje

Financijski stručnjaci organizacije Citizens for Responsibility and Ethics in Washington (CREW), koja vodi računa o odgovornosti i etičnosti, analizom su ustanovili da su bivši prva kći i zet tijekom rada u Bijeloj kući ostvarili i do 640 milijuna dolara vanjskih prihoda.

Jedan od glavnih izvora njihove dobiti su vlasnički udjeli Ivanke Trump u hotelu Trump, smještenom samo nekoliko blokova od Bijele kuće. Prije usporavanja poslovanja zbog pandemije, Ivanka i Jared su zajedno 23 puta posjetili hotel, a od 2017. na njemu je zaradila više od 13 milijuna dolara. No tijekom njezinog rada u Bijeloj kući, hotel je tek dio prihoda koje se smatra kontroverznima.

  • +14
  • +11

Ivanka Trump

Izvor: Profimedia / Autor: Vipin Kumar/Hindustan Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ivanka Trump je 2018. godine objavila da gasi svoj istoimeni brend i nešto kasnije podnijela izvješće da je poslovanje prestalo s 31. srpnja 2018. godine.

Unatoč njenim tvrdnjama da brend Ivanka Trump više ne postoji, CREW je otkrio da je 2019. ipak na njemu zaradila do milijun dolara.

Taj je brend ozbiljan kandidat za najveći skandal tijekom Ivaninog mandata, jer joj je u listopadu 2018. godine kineska vlada odobrila zaštitne znakove za 16 proizvoda pod njenim brendom, uključujući i uređaje za glasanje. Odobrenje je uslijedilo otprilike tri mjeseca nakon što je objavila da se njen brend gasi.

  • +4
  • +1

Ivanka Trump

Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Šest mjeseci nakon što je tvrtka i službeno ugašena, dobila je novi zaštitni znak za prodaju brenda Ivanka u Kanadi. CREW je pronašao ukupno najmanje 28 stranih zaštitnih znakova koji su joj odobreni dok je besplatno nudila svoje savjetničke usluge Bijeloj kući i ocu predsjedniku Donaldu Trumpu.

Među ostalim glavnim prihodima para ističe se Kushnerovo nekretninsko poslovanje, koje je potaknuto poreznom olakšicom koju je navodno osobno pogurala bivša prva kći Amerike.

Ivanka je 2018. radila na implementaciji programa Trumpove administracije nazvanog Opportunity Zones, očito kršeći pri tome zakon o sukobu interesa. Dok je ona radila na stvaranju 'Zona mogućnosti' za Amerikance, njezin je suprug Jared biio u posjedu značajnog financijskog udjela u tvrtki Cadre, koja je slučajno jedan od investitora u okviru spomenutog programa.

Prilikom ulaska Ivanke Trump i Jareda Kushnera u Trumpovu administraciju, Kushnerov udio u Cadreu se procjenjivao između 5 i 25 milijuna dolara, da bi ta vrijednost kasnije porasla na 25 do 50 milijuna dolara.

Kushneru je u samom početku promaknulo objavljivanje vlasništva u Cadreu, a iako je kasnije najviši dužnosnik Bijele kuće za etiku utvrdio da je odricanje od Cadrea zbog posla u Bijeloj kući 'razumno neophodno', Kushner se svog udjela nikad nije odrekao.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!