ZA DJECU I MLADE

Četiristo emisija i 10 godina emitiranja 'Kokica'

19.02.2013 u 20:24

Bionic
Reading

Emisija Hrvatske televizije o filmu za djecu i mlade 'Kokice' u četvrtak, 21. veljače 2013. proslavlja svoje 400. izdanje

Po mnogo čemu jedinstvena televizijska emisija u svijetu koja se, tematizirajući filmsku umjetnost, prvotno obraća školskoj populaciji, 'Kokice' su u programu HTV-a prvi put prikazane 15. siječnja 2003. godine.

'Kokice' svakoga četvrtka u okviru Školskog sata na Drugom programu HTV-a upoznaju svoje gledatelje s mladim filmašima iz filmskih i videodružina u Hrvatskoj, prikazuju njihove radove, donose aktualni kino i videorepertoar, prate produkciju animiranih filmova, govore o knjigama o filmu, traže na internetu najbolje filmske stranice, slušaju filmsku glazbu, doznaju novosti iz svijeta filma te podsjećaju na nezaboravne filmske naslove koji su odavno postali hrvatskom i svjetskom umjetničkom baštinom.

'Kokice' su jedinstvene i po poticanju pisanja filmskih kritika među djecom i mladima. Naime, od prve emisije 'Kokice' surađuju sa svojim gledateljima i u nagradnoj igri Moja filmska kritika čiji sudionici pišu kritiku filma koji su proteklih sedam dana vidjeli u kinu, na DVD-u ili TV-u, a koji ih se iz bilo kojeg razloga najviše dojmio. Broj je filmskih kritika, pitalica, crteža i filmskih priča koje su 'Kokicama' proteklih deset godina poslali njihovi gledatelji iz svih dijelova Hrvatske i susjednih zemalja dosad je premašio tisuću.

U 400. emisiji 'Kokice' uz svoju voditeljicu Sandru Bosnar predstavljaju Filmsku družinu Osnovne škole Josipa Zorića iz Dugog Sela, dobitnike druge nagrade Stručnog ocjenjivačkog suda za igrani film 'Kokice' na 50. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece (Zadar, 4. - 7. listopada 2012.). 'Kokice' također govore o filmu Ana Karenjina s mladom glumicom Keirom Knightley u naslovnoj ulozi koji je upravo stigao u domaća kina, ali i o istoimenom klasiku iz 1935. s nezaboravnom Gretom Garbom u ulozi junakinje Lava Nikolajeviča Tolstoja. Reporter 'Kokica' Hrvoje Pukšec donosi priču o 63. međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, a u emisiji se govori i o favoritima ovogodišnje 85. svečane dodjele Oscara. Na kraju, gledatelji će vidjeti animirani film 'Akcija, snimaj!' članova Filmsko-kreativnog studija VANIMA iz Varaždina.

Voditeljica je 'Kokic'a Sandra Bosnar, reporter Hrvoje Pukšec, scenarist Boško Picula, redateljica Sanja Aničić, a urednica emisije Zinka Kiseljak.