'Svijet gleda'

Cate Blanchett poziva EU da pojača potporu izbjeglicama i zemljama domaćinima

09.11.2023 u 09:59

Bionic
Reading

Australska glumica veleposlanica dobre volje UN-ove agencije za izbjeglice (UNHCR), u srijedu je pozvala Europsku uniju da pojača potporu izbjeglicama i zemljama koje su ih primile te da zajamči da će se politika bloka 'usredotočiti na njihovu zaštitu, a ne na postavljanje pojačanja na granicama'

'Morate shvatiti da nitko ne stavlja svoju djecu u čamac osim u slučaju kad je voda sigurnija od kopna', rekla je oskarovka, koja je veleposlanicom dobre volje UNHCR-a imenovana 2016. u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

'Zahvaljujem EU-u na dugogodišnjoj financijskoj potpori izbjeglicama, kao i njihovim domaćinima na globalnoj razini te pozivam na kontinuiranu i veću potporu. Svijet gleda', dodala je Blanchett.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

 

Njezina je molba uslijedila u trenutku kada Europska unija nastoji revidirati pravila Unije o azilu i migracijama da bi smanjila nepravilnosti kada su migranti posrijedi, a zemlje članice pokušavaju sklopiti odgovore po vlastitoj mjeri.

Italija je u ponedjeljak objavila da će u Albaniji graditi centre za prihvat migranata koji u Italiju budu i ubuduće stizali morskim putem. U bijegu od nasilja, sukoba, progona i kršenja ljudskih prava, iz domova širom svijeta protjerano je rekordnih 114 milijuna ljudi, rekla je Blanchett.

  • +3
Cate Blanchett Izvor: EPA / Autor: Olivier Matthys

'S obzirom na potencijalan broj raseljenih, koji nikada dosad nije bio tako visok, ni fleksibilno humanitarno financiranje nikada nije bilo hitnije. Ulažite u obrazovanje i sredstva za život kako biste osigurali da obitelji dobiju priliku ondje gdje su stigle, tako da se ne moraju seliti. Nitko neće imati koristi od generacije otuđenih i mladih ljudi isključenih iz društva.'