ODUSTAO OD AMERIKE

Britanski princ Andrew u strahu od posljedica slučaja milijardera Jeffreyja Epsteina

24.08.2019 u 11:49

Bionic
Reading

U razgovoru s bliskim prijateljima, britanski princ Andrew iskazao je svoju zabrinutost činjenicom kako se neće moći vratiti u Sjedinjene Američke Države zbog slučaja Jeffrey Eipstein koji mu 'visi nad glavom'

Vojvoda od Yorka i drugi sin britanske kraljice Elizabete na sudu se nije pronašao od početka 2017. godine, a prema riječima izvora bliskih princu Andrewu svoje poslovne poduhvate u Americi planira pauzirati do daljnjega zbog bojazni od molbi američkih vlasti za sudjelovanjem u sudskom procesu milijardera Jeffreyja Epsteina.

Kako se navodi, bivši suprug Sarah Ferguson izrazio je svoju zabrinutost zbog uvođenja u građanski postupak na sudu kojeg su pokrenule brojne žrtve zlostavljanja milijardera Jeffreyja Epsteina, a koji si je 10. kolovoza u zatvorskoj ćeliji na njujorškom Manhattanu oduzeo život.

Nakon Epsteinova uhićenja ranije ovog mjeseca, britanski princ Andrew pokušao se distancirati kazavši kako je 'zaprepašten' optužbama za spolno zlostavljanje protiv njegova bivšeg prijatelja.

'Njegovo Veličanstvo osuđuje eksploataciju ljudi, a tvrdnja da bi on dopustio, sudjelovao ili ohrabrivao takvo ponašanje je gnjusna', navedeno je u službenom priopćenju Buckinghamske palače.

Andrew je 2010. snimljen s Epsteinom u njujorškom Central Parku, a nekoliko žena optužilo ga je da ih je seksualno zlostavljao.

Johanna Sjoberg tvrdi da joj je princ dirao grudi dok su bili u Epsteinovu stanu 2001., dok Virginia Roberts tvrdi da je tri puta bila natjerana imati spolni odnos s princem - u Londonu, New Yorku i na privatnom karipskom otoku u Epsteinovu posjedu.

Sve to navodno se dogodilo između 1999. i 2002. godine, dok je prema američkom zakonu bila maloljetna. Te su optužbe navedene u dokumentima u slučaju klevete iz 2015. godine, a palača ih je nazvala 'lažnima i neutemeljenima'.

'Sa sigurnošću mogu reći kako se princ Andrew trenutno osjeća frustriranim zbog činjenice da svoju poslovnu inicijativu Pitch@Palace namijenjenu poduzetnicima, zbog slučaja Jeffrey Epstein, ne može razvijati u Americi', ističe izvor blizak britanskom princu.

Prijateljstvo američkog milijardera Jeffreyja Epsteina i britanskog princa Andrewa seže od 1999. godine, a nakon što je 2011. godine Jeffrey Epstein prvi put optužen, princ Andrew bio je prisiljen odustati od pozicije trgovinskog izaslanika Velike Britanije.

U Sjedinjene Američke Države, princ Andrew dolazio je dva puta poslovno 2013., a sve do 2017. godine više se nije pojavljivao na američkom tlu niti ne planira u dogledno vrijeme