STIŽE KOVANICA

Britanci znaju kako se to radi: Princ William nije mogao dobiti bolji poklon povodom svog 40. rođendana

23.05.2022 u 11:17

Bionic
Reading

Kako je objavila Kraljevska kovnica, 40. rođendan britanskog princa Williama obilježit će se izdavanjem kovanice od 5 funta s njegovim likom

Službeni proizvođač kovanica Ujedinjenog Kraljevstva u vlasništvu države predstavio je novčić uoči Williamova okruglog rođendana, koji je 21. lipnja. Prvi će se put lik vojvode, drugoga u redu za prijestolje, pojaviti samostalno na službenom novčiću iskovanom u Kraljevskoj kovnici.

Kreirao ga je dizajner i graver Thomas T Docherty. Usred kovanice je Williamov portret, a oko njega vojvodina kraljevska šifra - početno slovo njegova imena W, uz broj 40. S druge strane novčića će se naći lik kraljice Elizabete II., koji je dizajnirao Jody Clark.

  • +9
Princ William i Kate Middleton s djecom Izvor: Profimedia / Autor: James Veysey / Shutterstock Editorial / Profimedia

Rubni dio kovanice krasit će natpis: 'HRH vojvoda od Cambridgea'. Opisujući dizajn nove kovanice Docherty je rekao: 'Dizajn je odraz ravnoteže između svježe energije Njegova Kraljevskog Visočanstva kao mladog oca i ceremonijalne prirode njegova kraljevskog položaja.'

Istodobno će se uz novi novčić od 5 funta u prodaji naći i limitirani set s dva zlatna novčića - slavljenička kovanica i novčić izdan 1982., u godini vojvodina rođenja.