princ sevdaha

Božo Vrećo stiže u Zagreb, najavio novi koncert u Lisinskom

16.04.2024 u 13:14

Bionic
Reading

Na radost njegovih obožavatelja, najpoznatija bosanskohercegovačka zvijezda današnjice, ikona slobode i majstor emocija, najavio je povratak u Koncertnu dvoranu Lisinski gdje će održati koncert 4. prosinca

Njegov anđeoski glas ne samo da miluje duše, već otvara srca na način koji se rijetko doživljava. Božo Vrećo lirski je tenor koji svojim anđeoskim glasom ispjevava najdublje emocije, stoji u najavi.

Pristup koji je zaista katarzičan, transverzalan i unikatan, kako pišu svjetski mediji poput francuskog ARTE-a, američkog New York Timesa i španjolskog El Periodica.

Spomenuti mediji nazivaju ga i 'ikonom slobode, anđeoskim glasom koji miluje duše i otvara srca'. O njegovoj popularnosti i kvaliteti najbolje govori činjenica da su ulaznice za koncert krajem prošle godine u Sarajevu rasprodane u samo sedam sati.

Vrećo pjeva o ljubavi, čežnji i razdvojenosti, o tuzi, melankoliji i samoći. Svaki Božin stih je poput ispovijedi i priznanja ljubavi, otud i magija na njegovim koncertima. Surađuje s osebujnim umjetnicima svjetskoga glasa uz koje je napisao i nove sevdah tekstove koje njegova sve šira i brojnija publika naprosto obožava, od Lejlije pa sve do Sabe.

Božu Vreću zaista krasi nesvakidašnji opus jer marljivo radi na glazbi i istraživanju baleta i opere te na dokumentarnim filmovima o sevdalinci, kojoj ujedno daje svoj avangardni doprinos. Dakako, proučava i mističnosti balkanske autohtone monofone i polifone glazbe.

Njegovi su koncerti potpuno sufi trans koji sevdah izvorno potpuno oslobođen nosi u sebi. U ljudima oslobađa sve potisnute emocije te time izaziva suze na koncertima, kao i neke nadnaravne energije koje se pretaču od osobe do osobe i zajedno čine val ushićenosti, ljubavi i katarze.

Dualnost kojom ovaj nesvakidašnji umjetnik zrači čini ga jednim od najznačajnijih interpretatora modernog karasevdaha koji žanrovski zalazi i u sfere jazza, bluesa, spiritualnog i polifonog.