tradicija i običaji

Blagdani s Windsorima: Kako britanska kraljevska obitelj slavi Božić

16.12.2021 u 06:39

Bionic
Reading

Svaka obitelj ima svoju božićnu tradiciju, a ni kraljevske obitelji nisu iznimka. Kako bismo otkrili sve detalje proslave Božića u krugu obitelji Windsor, potrebno je zaviriti u kraljevsku rezidenciju u Sandringhamu jer se ondje događa sva čarolija

Od velikog obiteljskog ručka koji se održava tjedan dana prije Božića, nezaboravnog prizora kada kraljica sjeda u vlak i kreće u Sandringham do obiteljskog odlaska u crkvu na božićno jutro, što okuplja mnoštvo koje želi kraljevsku obitelj vidjeti uživo, proslava Božića u kraljevskoj obitelji poštuje tradiciju i njeguje stare običaje. Međutim, između svih protokolarnih obaveza, i Windsori, baš kao svaka obitelj, uživaju u čarima Božića – obiteljskom razmjenjivanju poklona, purici za ručak te druženju i društvenim igrama.

  • +3
Kraljica Elizabeta II Izvor: Profimedia / Autor: Lewis Whyld / PA Images / Profimedia

Doista velik obiteljski ručak

Tjedan dana prije Božića kraljica tradicionalno poziva proširenu kraljevsku obitelj u Buckinghamsku palaču na ručak. Ovakav tip svečanosti način je da se cijela obitelj Windsor okupi uoči velikog dana jer će blagdan mnogi kraljičini rođaci slaviti sa svojom najbližom obitelji daleko od Sandringhama.

Kraljica odlazi na put vlakom

Ako jedan prizor vjerno govori da je Božić iza ugla, onda je to onaj u kojem kraljica sjeda u vlak i kreće za Sandringham. Posljednjih godina fotografije Elizabete II, obično s maramom na glavi i u vrlo toplom kaputu, koja vlakom kreće u Norfolk postale su neizostavan dio najave britanske kraljevske božićne sezone. Kada kraljica stigne u King's Cross, veliki dan je neizbježan.

  • +15
Kraljica Elizabeta II Izvor: EPA / Autor: ANDY RAIN

Badnjak u Sandringhamu

Kraljevska obitelj okuplja se na kraljičinom imanju u Norfolku, a na Badnju večer nitko ne želi zakasniti jer je to dan u kojem kraljica dijeli darove. Oni se razmjenjuju nakon poslijepodnevnog čaja na sam Badnjak, a svi pokloni su zamotani i uredno posloženi na stolove te se prosljeđuju od ruke do ruke, sve do sretnog vlasnika.

Božić u crkvi

Za mnoge u Velikoj Britaniji središnja točka kraljevske blagdanske sezone predstavlja dolazak obitelji u crkvu na božićno jutro. Kraljica i svi njezini gosti putuju do crkve svete Marije Magdalene u kojoj se na sam Božić u 11 sati održava bdijenje. Mnoštvo se tradicionalno okuplja oko crkve i gleda dolazak i odlazak članova kraljevske obitelji, a nakon mise djeca daruju cvijeće kraljici dok se ostatak kraljevske obitelji prošeće među gomilom ljudi kako bi ih pozdravili. Slike Windsora na sam Božić zauzimaju istaknuto mjesto u britanskim informativnim programima, pretvarajući obiteljski izlazak u nacionalni događaj.

Vrijeme je za puricu

Ručak je već u pećnici kada članovi kraljevske obitelji krenu u crkvu, a u 13 sati kreće božićni ručak. Purica, koja je poznati proizvod iz Norfolka, na stol stiže sa svim tradicionalnim dodacima, a nakon toga slijedi neizostavni božićni puding.

  • +4
Princ William Izvor: EPA / Autor: ARTHUR EDWARDS / POOL

Kraljičin govor

Kraljičino godišnje obraćanje preko radija u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i svim zemljama Commonwealtha, značajan je datum u kalendarima diljem svijeta, ne samo u Sandringhamu. Slijedeći tradiciju koju je započeo njezin djed, kralj George V, Elizabeta II obraća se narodu u božićno poslijepodne. Njezina poruka, koja je unaprijed snimljena nekoliko dana prije Božića, obično obrađuje temu relevantnu za vrijeme u kojem je nastala, a također se osvrće na glavne prekretnice značajne za nju i njezinu obitelj. Govor se tradicionalno emitira u 15 sati.

  • +5
Kate Middleton Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Božić u krugu obitelji

Božićna večer u kraljevskoj obitelji u znaku je slavlja, baš kao u svakoj drugoj obitelji. Društvene igre, TV i zabava su na popisu obaveza jer Windsori doista uživaju u obiteljskim trenucima koji svaki Božić čine tako posebnim.