TVRDI DA NE BJEŽI

Bivši španjolski kralj Juan Carlos u tijeku istrage financijskog skandala napušta zemlju

  • Autor: V.I.
  • Zadnja izmjena 04.08.2020 21:07
  • Objavljeno 04.08.2020 u 20:49
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Nakon vijesti o umješanosti u financijski skandal, zbog čega je španjolski sud pokrenuo i istragu, bivši španjolski kralj Juan Carlos donio je tešku odluku o napuštanju zemlje

O tome je pismom obavijestio svoga sina, španjolskog kralja Felipa, kojemu objašnjava da je odluku o preseljenju iz Španjolske tijekom nadolazećeg perioda donio zbog javnih reperkusija na određene epizode iz njegovog prijašnjeg života.

Kao do razloga svog odlaska, Juan Carlos navodi želju da Filipu olakša obnašanje funkcije otklanjanjem svake mogućnosti tenzija i skandala. Bivši kralj u pismu ne navodi kamo planira otići.

'Prije godinu dana izrazio sam volju i želju da prestanem obavljati institucionalne aktivnosti. Sada, uvjeren da tako na najbolji način služim španjolskom narodu, njegovim institucijama i vama kao kralju, prenosim vam svoju dobro promišljenu odluku o preseljenju, ovoga puta izvan Španjolske. Oduku sam donio s tugoom, ali i velikom spokojem. Španjolski sam kralj bio skoro četrdeset godina, i tiejkom svih njih uvijek sam želio najbolje za Španjolsku i za Krunu', navodi u pismu Juan Carlos.

Bivši kralj zaslužan je za uvođenje demokracije u Španjolsku nakon diktature Francisca Franca, a njegov odvjetnik Javier Sánchez-Junco Mans odbacio je svaku sumnju da bi odluka o odlasku iz zemlje mogla biti označena kao bijeg optuženika, rekavši za Time kako će bivši kralj surađivati u svim istragama koje će se protiv njega voditi bez obzira gdje će živjeti.

'Kralj želi naglasiti povijesni značaj koji predstavlja vladavina njegovog oca, njegovo značenje i njegov politički i institucionalni rad za Španjolsku i demokraciju. Istovremeno, kralj želi potvrditi načela i vrijednosti na kojima se španjolska demokracija temelji', navodi u svom priopćenju španjolski kralj Filip.

Španjolski su mediji nedavno objavili svjedočenja iz istrage u Švicarskoj kojom je utvrđeno da je bivši saudijski kralj Abdullah bivšem španjolskom kralju Juanu Carlosu navodno dao oko 65 milijuna eura. Juan Carlos je prema navodima veliki dio tog novca prebacio bivšem prijatelju, što istražitelji ove financijske afere tumače kao pokušaj skrivanja sporne transakcije.

Nakon izbijanja vijesti o skandalu, kralj Filip je izjavio da će se odreći nasljedstva bivšega kralja, a uskratio mu je i godišnju stipendiju od 194 tisuće eura.

Španjolska kraljevska kuća inzistira na tome kako nisu bili svjesni navodnog poslovanja Juana Carlosa s bivšim kraljem Abdullahom.

  • +8
  • +5

Bivši španjolski kralj Juan Carlos

Izvor: EPA / Autor: Paco Campos

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!