NA VRIJEME SE SPASIO

Bivši scijentolog otkrio zašto je Brad Pitt od kontroverzne crkve pobjegao glavom bez obzira

20.09.2020 u 18:40

Bionic
Reading

Za razliku od svojih kolega Toma Cruisea i Johna Travolte, Brad Pitt je na vrijeme pobjegao iz ralja scijentologa s kojima ga je upoznala tadašnja djevojka, glumica Juliette Lewis. Da nešto ozbiljno ne štima sa scijentolozima Pitt je shvatio još u proces inicijacije te je napustio ne samo crkvu već i djevojku

Prije no što je postao mega zvijezda, Brad Pitt tri je godine koketirao sa scijentologijom, a s tom kontroverznom vjerom upoznala ga je početkom 1990-ih njegova tadašnja djevojka, glumica Juliette Lewis. Njegova veza s crkvom prekinuta je naprasno, u isto vrijeme kad je prekinuo s Lewis.

Pittovoj vezi sa scijentologijom presudio je 'proces pročišćavanja' koji je prolazio u Portland Celebrity Centeru. O tom vremenu progovorio je Pittov bivši crkveni nadzornik, Michael Mallen, koji je u crkvi proveo 40 godina da bi je konačno 2014. napustio i potom napisao knjigu 'Brainwashed' (Isprani mozak) o svom vremenu provedenom u njoj.

'Bio sam školovan za nadzornika tečaja pa sam poslan na trening u Celebrity Center Portland. Dok sam bio tamo, upoznao sam kćer tinejdžericu izvršnog direktora scijentološke crkve sa sjedištem u Portlandu. Jedna od stvari koje mi je rekla bila je da je Brad Pitt, koji je u to vrijeme izlazio sa scijentologinjom Juliette Lewis, provodio pročišćavanje u Celebrity Center Portlandu', kaže Mallen koji je kasnije i sam imao susret s Pittom.

U Scijentološkoj crkvi ljude često spajaju i čine odgovornima za međusobno provođenje tečajeva, pa je tako svakog mjeseca kći čelnika crkve morala biti uz Pitta kako bi on obavio svoj zadatak do kraja. Sauna je inače dio postupka 'pročišćavanja' koji je razvio osnivač scijentologije L Ron Hubbard, a sastoji se od visokih doza vitamina, dugih sati u sauni i vježbanja.

Prema scijentološkim zapisima, Pitt je završio neke terapije u srpnju 1991. i specijalni tečaj za 'ljudsku procjenu' u svibnju 1993. godine. No, sam proces inicijacije obuhvaćao je i neobične seanse na kojima bi nadzornici urlali i vrijeđali potencijalne članove. Mallen tvrdi da je na njima nemilosrdno urlao na Pitta koji se toliko naljutio da je otišao i nikad se više nije vratio u okrilje crkve. Crkva ga je ponovno pokušala regrutirati nakon što ju je 1993. napustio, ali on je odbio sve njihove pokušaje.

'Izgleda da je zaključio da mu je bilo dosta. Pokušali su ga vratiti, ali on nikada nije nastavio sa scijentologijom', rekao je Mallen.

Pitt je 1993. rekao zauvijek zbogom scijentologiji, ali i glumici Juliette Lewis koja je još uvijek članica te kontroverzne crkve, baš poput njezinih slavnih kolega Johna Travolte i Toma Cruisea. Scijentološka crkva danas navodno raspolaže s bogatstvom od preko tri milijarde dolara gotovine, a tu su i brojne nekretnine u Kaliforniji, Floridi i Europi koje su u vlasništvu crkve. Njezini pripadnici su mahom bogati, oni koji mogu potrošiti stotine i tisuće dolara na razne tečajeve i knjige, bez kojih ne mogu napredovati u dosizanju 'čistoće'.

No pitanje koje se nameće je zašto toliko holivudskih glumaca nalazimo u redovima ove crkve? 'Oni su rano napustili škole da bi postali zvijezde. Mladi su, neobrazovani i osjećaju se inferiornima među svojim obrazovanim vršnjacima, liječnicima, inženjerima, bankarima, a scijentologija popunjava tu prazninu', objašnjava američki dobitnik Pulitzerove nagrade Lawrence Wright u svojoj knjizi 'Going Clear: Scientology, Hollywood and the Prison of Belief' (Raščistimo: scijentologija, Hollywood i u zatvoru vjere).