Inspirirana stvarnim događajima

'Bitka u Seattleu' - napeta triler-drama političkog predznaka koja se gleda u jednom dahu

19.11.2022 u 07:32

Bionic
Reading

Inspirirana stvarnim događajima, 'Bitka u Seattleu' neočekivano je zreo i uspio redateljsko-scenaristički prvijenac koji će vas istovremeno i zabaviti i natjerati na kontemplaciju

Bitka u Seattleu (Battle in Seattle), triler-drama političkog predznaka iz 2007. godine te redateljski i scenaristički prvijenac irskog glumca Stuarta Townsenda, jedan je od onih filmova koji se obavezno gledaju u jednom dahu!

Novo, novo, novo vrijeme

Godina je 1999. i nepregledne tisuće protestiraju protiv Ministarske konferencije WTO-a (iliti Svjetske trgovinske organizacije) koja se na samom pragu novog milenija održava u gradu koji nam je donio grunge i Starbucks. Vjeruju,pritom, kako upravo politika kakvu vodi i spomenuta organizacija značajno pridonosi ekonomskoj nejednakosti te općoj neimaštini u svijetu.

Filmski, ali istovremeno također i povijesno utemeljen prosvjed iz mirnog se ponajprije postepeno pretvara u nemiran, a zatim konačno i eskalira u otvorenu pobunu u čije se "gušenje" u jednom trenutku uključuje i Nacionalna garda.

Na ovakvoj kaotičnoj i volatilnoj "podlozi" ocrtavaju se osobne priče likova koji se nalaze na suprotstavljenim stranama - Jayja (Martin Henderson), Lou (Michelle Rodriguez), Djanga (Andrea Benjamin) i Sam (Jennifer Carpenter) koji čvrsto vjeruju da čine ispravnu stvar te se stoga ne boje svoje ideale “potkrijepiti” svojim djelima; pripadnika famoznog "establišmenta" poput gradonačelnika Jima Tobina (Ray Liotta) koji se bezuspješno trudi sačuvati mir u gradu koji samo što se nije prepolovio, doktora Marića (Rade Šerbedžija) koji konferenciju želi iskoristiti u svrhu prikupljanju financijskih sredstava za borbu protiv AIDS-a ili, pak, policajca Dalea (Woody Harrelson koji strahuje za svoju trudnu suprugu Ellu koja se našla u samom središtu opasnih zbivanja...

Na vizualnom planu vješto realiziran, zvjezdane glumačke postave te u narativnom smislu iznenađujuće 'kompaktan', Bitka u Seattleu, a koji možete pogledati uz malu pomć streaming servisa Pickbox NOW, film je koji će još dugo ostati s vama.