INTERVJU

Beogradska zvijezda serije 'Novine', Branka Katić: 'Ne vjerujem u trpljenje bilo čijeg lošeg karaktera ili sebičnosti samo zato da bi brak ili veza opstali'

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: London Entertainment / Alamy / Profimedia

Hrvatska serija 'Novine' privukla je veliku pažnju i dobila samo pozitivne kritike za svoje prve dvije sezone, a gledateljima stiže i treća koja se trenutno snima. Jednu od glavnih uloga u njoj ima Branka Katić, među najomiljenijim glumicama s naših prostora, kojoj se možemo radovati i u brojnim inozemnim filmovima i serijama. Za tportal je 49-godišnja izvanserijska glumica progovorila o svojim ulogama, profesiji, prirodnom starenju, kozmopolitskom načinu života, a otkrila je i poneke detalje iz roditeljstva i obiteljskog života

Branka Katić debitirala je na filmu s 14 godina, nakon što se za ulogu u ostvarenju 'Nije lako s muškarcima' javila na oglas u novinama i zaigrala kćer Milene Dravić. Na Akademiji je učila od Rade Šerbedžije, s kojim je snimila i spot 'Djevojka iz moga kraja', a u Americi je s njima zaigrala i u TV seriji 'Red Widow'. Glumila je uz bok Catherine Deneuve u francuskom filmu 'Čovjek koji je želio da živi svoj život' te hitu Michaela Manna 'Državni neprijatelj', u kojem je kao imigrantkinja Anna Sage glumila s Johnnyjem Deppom. Pamtimo je i po brojnim ulogama u domaćim ostvarenjima, poput Kusturičina filma 'Crna mačka, beli mačor', rolama u filmovima Srđana Dragojevića 'Rane' i 'Mi nismo anđeli' te brojnim drugima. Može se pohvaliti i filmovima te popularnim serijama strane produkcije kao što su 'Captain America: The Winter Soldier', HBO-ova 'Big Love', 'The Jury', 'Bored to Death' i 'Waking the Dead'.

Već godinama živi na relaciji London - Beograd, a prije nekoliko godina Branka je u rodnom gradu svila svoje gnijezdo u kojem se, kaže, 'želi penzionirati'. Uz sve obaveze, odlično balansira između uloge glumice te supruge redatelju Julianu Farini i majke 17-godišnjem Louisu i 15-godišnjem Joeu. S oduševljenjem govori o snimanju 'Novina' (novinarku je imala priliku igrati i u seriji 'American Odyssey'), a s istom producentskom kućom Drugi plan snimat će uskoro i seriju 'Amnezija'.

Snima se treća sezona 'Novina'. Što čeka Dijanu Mitrović u novim epizodama?

Čekaju je nova ljubav i stare boli. I veliko urušavanje. Budite strpljivi, bit ćete nagrađeni. Bit će uzbudljivo i završit će onako kako mora završiti. Ne želim vam otkriti sve.

Branka u 'Novinama' igra upečatljiv lik Dijane Mitrović, beskompromisne novinarke obilježene teretom života

Branka u 'Novinama' igra upečatljiv lik Dijane Mitrović, beskompromisne novinarke obilježene teretom života

Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic / CROPIX

'Novine' se mogu pohvaliti time da nisu osvojile samo gledatelje, nego i vas kao glumicu. Uloga Dijane Mitrović, pročitala sam, jedna vam je od najdražih. Zbog čega toliko cijenite rad na toj seriji, u čemu je tajna njezinog uspjeha?

Preduvjet svake dobre serije je dobra priča, a našu je pisao iskusni novinar i književnik Ivica Đikić. Naši producenti također su se bavili novinarstvom pa nije neobično to što su izabrali baš ovu priču i tematiku, aktualnu i izvan granica naše regije. Redatelj Dalibor Matanić tu je odličnu priču učinio još boljom. Hrabar, lucidan, originalan i talentiran, dao joj je snažan vizualni identitet. Naša ekipa je mala, ali je sastavljena od predanih i iskusnih filmskih radnika, a dobra atmosfera na setu uvijek je preduvjet da svi iznjedre najbolje od sebe.

To je vaša prva uloga u Hrvatskoj – što vam je donijela u usporedbi s drugim TV serijama?

Donijela mi je prelijepo profesionalno iskustvo, ulogu koju sam samo poželjeti mogla, prijateljstva koja ću njegovati i poslije završetka rada na seriji - donijela mi je pregršt darova!

Izvor: Društvene mreže

Kako se pripremate za ulogu? Koristite li neke živuće primjere novinara i novinarki?

Ivica Đikić tako je dobro napisao ulogu Dijane da su svi moji odgovori već bili u scenariju - samo u tome što su drugi likovi govorili o meni imala sam cijelu skicu lika. Onda je došao čarobni redatelj Dalibor Matanić te mi je u dvije rečenice zaokružio njenu suštinu. Rad s Dadom je praznik za glumca jer u radosnoj atmosferi osjećaš se slobodnim ponuditi što god poželiš, siguran da će izabrati najbolje.

Gledate li na novine i novinare sada nekim drukčijim očima?

Da. Nije vama lako. Pritisci dolaze sa svih strana, a sama suština vašeg zanimanja pod ozbiljnom je prijetnjom.

Sve je više koprodukcija koje uzimaju glumce iz područja čitave regije, iz nekadašnje države. Kako gledate na to?

To je odličan korak i put u sretnu budućnost. I lijepo je kada razmjena krene iz najplemenitijeg poriva, umjetnosti, a nadam se da će se preliti u sve ostale sfere društva. Premali smo narodi da bismo se uplašeni držali samo svog dvorišta. U povezivanju i međusobnoj suradnji te uvažavanju je spas.

'Novine' su joj donijele prelijepo profesionalno iskustvo, ulogu kakvu je samo mogla poželjeti

'Novine' su joj donijele prelijepo profesionalno iskustvo, ulogu kakvu je samo mogla poželjeti

Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic / CROPIX

Pogledate li se ponekad na ekranu da uopće vidite gdje griješite i što biste mogli popraviti?

Uvijek sam bila svoj najstroži kritičar premda, kako sam starija, shvaćam da želim naučiti biti nježnija prema sebi. Mi glumci smo tanane duše. Imati sposobnost ostati emotivno otvoren i što istinitije proživjeti sve što se događa u priči nije baš lako i jednostavno svakog trena, koliko god da si dobar u onome što radiš. Uvijek se trudim dati najbolje i nekad u tome uspijevam, a nekad me neki unutrašnji glas gnjavi i ometa me u tome da se potpuno uživim. Premda godine iskustva to lijepo sakriju. Važno mi je da sam dobro pripremljena i u slobodi. Snimljene scene ne možeš nikad više popraviti, ali uvijek možeš puno naučiti iz svog iskustva. Najvažnije je truditi se da sam sebi ne otežavaš put.

Kakve serije volite pogledati i postoji li neka koja vas je zaintrigirala u zadnje vrijeme?

Serija 'Černobil' nedavno me baš potresla, 'Killing Eve' zabavila. Najnovije ću pogledati kad budem imala više vremena.

Uvijek je, kaže, bila svoj najstroži kritičar premda, kako je starija, shvaća da želi naučiti biti nježnija prema sebi

Uvijek je, kaže, bila svoj najstroži kritičar premda, kako je starija, shvaća da želi naučiti biti nježnija prema sebi

Izvor: Profimedia / Autor: © Sara De Boer / Retna A / Profimedia

Jeste li se ikada pokajali zbog neke uloge koju ste odbili?

Ne, ima uloga koje nisam dobila i tada sam mislila da je to kraj svijeta (smijeh), ali ne vraćam se u prošlost niti želim biti osoba koja ogorčeno gleda na svoje ranije izbore. Trudim se živjeti u sadašnjem trenutku. Sve je dobro baš onako kako jest.

Što vam je donio internacionalni, kozmopolitski život u tri potpuno različita grada koja smatrate svojima?

Shvatila sam da se više od svega vezujem za ljude koji žive u njima, a koje volim. I da nemam strah od nepoznatog. London ima nevjerojatnu kulturnu ponudu u kojoj uživam, L.A. sam zvala LaLa Land davno prije filma te njegovo svjetlo prepoznam na bilo kojoj fotografiji s interneta ili u novinama, a Beograd je moj grad, u njemu mi se duša najlakše gnijezdi.

Sve više karakternih glumica odlučuje se za botoks i slične tretmane kako bi zaustavile starenje. Čujem da vi niste pobornica toga. Je li to zato što smatrate da treba prirodno starjeti ili jednostavno zato što želite biti glumica na kojoj se ekspresija lica nužno mora vidjeti?

Velik je pritisak da se vječno ostane mlad, naročito u Hollywoodu, a to je potpuno nemoguće. Ne želim operirati lice i želim starjeti dostojanstveno. Želim da moje lice priča priče. Jedan od darova Zagreba je i poznanstvo s divnom doktoricom Sanjom Malbašom Gošović, čiji je tretman strujom, teenlifting, dao novi polet mom licu, zaista. Tretman je poput vježbe za lice koja čini da vam se mišići vraćaju u formu u kojoj su bili kada ste bili mlađi. To je sve što sam spremna napraviti, održavati se u dobroj formi, tako da sam likom uvijek ja i samo - ja!

Ne želi operirati lice i želi starjeti dostojanstveno, poručuje Branka Katić

Ne želi operirati lice i želi starjeti dostojanstveno, poručuje Branka Katić

Izvor: Profimedia / Autor: Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Uvijek djelujete pozitivno, vedro i nasmijano. Kako izgleda kad vam netko digne tlak i kad povisite glas?

Ne volim ljude koji se ponašaju kao da su bolji od drugih i ne volim silnike bilo koje vrste. Kada mi netko digne tlak, trudim se ne upuštati u razmjene koje mi ne gode.

Jesu li sinovi mamina djeca?

Mamina su ljubav najveća! Duhoviti su, lijepo odgojeni, pažljivi prema drugima, nježni prema meni i na tome sam im beskrajno zahvalna.

Je li ovo vrijeme zaista teže/izazovnije za roditeljstvo?

Mislim da je svako vrijeme zahtjevno na svoj način. Roditeljstvo je bezuvjetna ljubav i kao takvo je prelijepo. S djecom rastemo, učimo i mi od njih, a neminovno se malo i brinemo zbog toga jesmo li dovoljno dobri roditelji ili negdje griješimo iz velike ljubavi. Sve što im želim je da znaju pronaći svoju sreću.

'Roditeljstvo je bezuvjetna ljubav i kao takvo je prelijepo', tvrdi glumica

'Roditeljstvo je bezuvjetna ljubav i kao takvo je prelijepo', tvrdi glumica

Izvor: Profimedia / Autor: London Entertainment / Alamy / Profimedia

Kakva ste majka, prijateljica ili stroga i pravedna?

Prijateljica. Mlađa. (smijeh)

Živite skladan obiteljski život. Što mislite, zašto su ljudi prije uspijevali ostati skupa cijeli život?

Vjerujem da postoje parovi kao stvoreni jedni za druge. Vjerujem i da ljubav može pomoći ljudima da prebrode sve nedaće. Ali mislim da su u prošlim vremenima brakovi opstajali više zbog društvenih normi nego zato što su u pitanju bili sretni partneri. Veza u kojoj jesi mora uljepšavati tvoj život, činiti ga boljim i bogatijim, a partner mora biti tvoj suborac i bezrezervna podrška te ne vjerujem u trpljenje bilo čijeg lošeg karaktera ili sebičnosti samo zato da bi brak ili veza opstali.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!