sporna fotografija

Beba s naslovnice legendarnog Nirvaninog albuma 'Nevermind' tuži bend zbog seksualnog iskorištavanja

25.08.2021 u 18:45

Bionic
Reading

Amerikanac koji se kao beba pojavio na naslovnici jednog od najpoznatijih albuma svih vremena 'Nevermind' grupe Nirvana, tužio je bend zbog seksualnog iskorištavanja

Spencer Elden fotografiran je 1991. godine, kada je imao četiri mjeseca, kako gol u bazenu pokušava dohvatiti dolar na udici.

Album je prodan u 30 milijuna primjeraka, a pjesme poput 'Smells Like Teen Spirit' postale su temelj američke pop kulture.

Međutim, ni Elden ni njegovi zakonski skrbnici 'nikada nisu potpisali dokument kojim dopuštaju korištenje bilo kakvih Spencerovih fotografija, a zasigurno ne i prikazivanje u komercijalnoj dječjoj pornografiji', navodi se u tužbi.

Navodi se i da Eden nije dobio nikakvu kompenzaciju za fotografiju pa se od svakog od 15 optuženika traži odšteta po 150 tisuća dolara. Među njima su bivši članovi benda Dave Grohl i Krist Novoselic, nasljednici pokojnog frontmena Kurta Cobaina i fotograf Kirk Weddle.

Naslovnica albuma 'lascivno prikazuje Spencerove genitalije od vremena kad je bio dijete do danas', navodi se u tužbi koja je podnijeta u Kaliforniji.

Elden je, između ostalog, patio od 'ekstremnih i trajnih emocionalnih tjeskoba', a suočio se s 'cjeloživotnim gubitkom sposobnosti za zarađivanje', stoji u tužbi.

Optuženici još nisu odgovorili na optužbe.

Elden je bio na naslovnici albuma više puta, uključujući i na onom reizdanom za 25. obljetnicu.

Fotograf Weddle bio je prijatelj Eldenovog oca, rekla je obitelj za američki javni radio (NPR) 2008.

Elden je tijekom zabave uz bazen 'pozirao' za tada nepoznati bend, a njegovi su roditelji za to dobili 200 dolara.