ZVIJEZDA JE ROĐENA

Austin Butler bio je sramežljiv Disneyjev dječak, a danas Hollywood na njega ozbiljno računa

20.03.2023 u 06:44

Bionic
Reading

Unatoč osvojenom Zlatnom globusu, ali i Bafti, kojima je nagrađen zbog maestralne uloge kralja rock'n'rolla Elvisa Presleyja, 31-godišnji Austin Butler kući ipak nije ponio najvažniju filmsku nagradu - Oscara. On je pripao Brendanu Fraseru, no već i sama nominacija govori o talentu nove zvijezde

Iako mu je tek 31 godina, Austin Butler već je dobio svoje počasno mjesto u filmskoj meki. Velik je broj onih koji su bili uvjereni da tako daleko nikada neće dogurati, no on im je svima pokazao da su u krivu.

S punim pravom nazvali su ga nasljednikom Leonarda DiCaprija, a zbog ljepuškastog izgleda, na koji su već pale obožavateljice diljem svijeta, srca je počeo slamati još u najranijoj dobi kao član Disneyjeve postaje. Glumio je u 'Hannah Montani', 'Ned's School Survival Manualu' i 'Zoey 101', a nisu mu odmogle ni veze sa slavnim djevojkama - Vanessom Hudgens, Lily-Rose Depp te današnja s Kaijom Gerber.

No ono što mu je uistinu promijenilo život njegova je veličanstvena izvedba Elvisa Presleyja u filmu o kralju rock'n'rolla, za koju je već osvojio sve najvažnije nagrade, no ne i toliko željenog Oscara.

Austin Butler rođen je 1991. godine u kalifornijskom gradiću Anaheimu i, odrastajući, vjerojatno nije mogao ni zamisliti da će jednoga dana moći stati pred kameru, a kamoli biti nominiran za Oscara. Naime od najranije dobi imao je velikih problema sa sramežljivošću, zbog čega bi potpuno zanijemio kada bi morao naručiti hranu u restoranu ili jednostavno razgovarati s nekim strancem.

  • +7
Austin Butler Izvor: Profimedia / Autor: David Fisher / Shutterstock Editorial / Profimedia

Njegovo djetinjstvo obilježilo je odrastanje u skromnoj obitelji kozmetičarke Lori Anne, koja je 2014. preminula od karcinoma, i agenta za nekretnine Davida Butlera. Roditelji su mu se razveli kada je imao sedam godina, a sestra Ashley 12, zbog čega je živio na dvije adrese i provodio dane učeći svirati gitaru i klavir.

Ulazak u svijet glume dogodio mu se sasvim slučajno s 10 godina, kada je kao pratnja išao s polubratom na casting za neku reklamu. Umjesto njegovom polubratu, uloga je ponuđena samom Austinu. 'Ne znam što mi se dogodilo, no pristao sam. Ono što je bilo nevjerojatno je to da bih dobio reklamu, ali uvijek bih se krio iza ostalih klinaca na setu', prisjetio se svojedobno svojih početaka Butler.

Tek godinama kasnije, kao srednjoškolac, počeo je glumiti u 'Ned's School Survival Manualu', nakon čega je našao menadžera i započeo se ozbiljnije baviti glumom. Dobio je uloge u raznim filmovima te čak glumio s Denzelom Washingtonom na Broadwayu, no ono o čemu je sanjao bio je rad s Quentinom Tarantinom, što mu se i ostvarilo kada je postao dijelom filma 'Bilo jednom… u Hollywoodu'.

I dok o svom privatnom životu nerado govori, o pripremama za uloge može danima pričati. Tako je nedavno otkrio kako se pripremao za audiciju za film o Elvisu, priznavši da je sjećanje na njegovu majku bilo ključno za dobivanje uloge kralja rock'n'rolla.

Naime, dok je pokušavao napraviti snimku za audiciju, shvatio je da to nije ono što želi poslati, stoga je otišao u krevet i imao noćnu moru o tome kako mu je majka ponovno živa, ali isto tako ponovno bolesna. Zanimljivo je da je samo nekoliko dana ranije saznao da je i Elvis izgubio majku kada je imao 23 godine, zbog čega je odlučio rasvijetliti tu nesretnu slučajnost.

'Sjeo sam za klavir odjeven tek u kućni ogrtač i počeo svirati 'Unchained Melody', koju sam uvijek pjevao svojim djevojkama, no te sam je večeri pjevao mami. Nisam pokušavao izgledati ni zvučati kao Elvis, jedino što sam htio je uzeti tu emociju i pretočiti je u pjesmu.' Upravo ta snimka uvjerila je redatelja Baza Luhrmanna da umjesto većih imena, pa čak i Harryja Stylesa, odabere Butlera.

Iako je dobio ulogu dijelom zahvaljujući najtužnijem poglavlju u svom životu, interpretacija kralja rock'n'rolla Butleru je donijela samo dobre stvari - osvojio je BAFTA-u i Zlatni globus za najboljeg glumca. Dodjela Zlatnih globusa za njega je bila emotivna jer su mu pratnja bile udovica Elvisa Presleyja, Priscilla, i njegova kći jedinica Lisa Marie, a koja je preminula samo dva dana poslije.

  • +5
Kaia Gerber i Austin Butler Izvor: Profimedia / Autor: Anthony Harvey / Shutterstock Editorial / Profimedia

Koliko su se tijekom mjeseci snimanja zbližili, govori i to da je prisustvovao njezinom sprovodu u Gracelandu, gdje je pokopana pored svog prerano preminulog sina Benjamina Keougha. 'Zauvijek sam zahvalan na vremenu koje sam proveo blizu njezine svjetlosti i uvijek ću cijeniti te tihe trenutke koje smo dijelili', rekao je Butler o Lisi Marie Presley.