LJEPOTICA ZA KLAVIROM

Atraktivna Lola Astanova otkriva što je pripremila za Zagrepčane, kako se počela družiti s Hauserom i s kime bi voljela nastupati

28.09.2019 u 16:02

Bionic
Reading

Proslavljenu uzbekistansku pijanisticu, poznatu po interpretacijama Chopina, Liszta i Rahmanjinova te neuobičajenom izvođačkom stilu, domaća je javnost upoznala ponajviše zahvaljujući muziciranju i druženju s našim violončelistom Stjepanom Hauserom. Lola Astanova stiže u Hrvatsku, a povodom velikog koncerta koji će održati 5. studenog u KD-u Vatroslav Lisinski imali smo priliku popričati s njom. Za tportal je među ostalim otkrila koliko nastupa godišnje održava, tko joj je omiljeni glazbenik i u čemu pronalazi modnu inspiraciju

S adresom u Sjedinjenim Američkim Državama, ova pijanistica, skladateljica i producentica ima zavidnu karijeru i na vrhuncu je svoje popularnosti. Osim što zadivljuje vještinom sviranja, njezini obožavatelji posebno vole njezine atraktivne modne kombinacije u kojima se fotografira za društvene mreže. Seksi haljinicama i cipelama s vrtoglavo visokim potpeticama razbija predodžbe o tome kako bi trebale izgledati glazbenice koje se bave klasičnom glazbom. Godine 2012. uvrštena je među 10 stilskih ikona u klasičnoj glazbi.

U Zagrebu i ostalim dijelovima Hrvatske bila je već nekoliko puta, a početkom ljeta 32-godišnjakinja je nastupila na svečanom zatvaranju WTA Croatia Bol Opena na Zlatnom ratu. Toliko joj je svidjelo u Bolu da je ondje snimila i videospot za pjesmu 'Inspirit'. Sada dolazi održati nastup u Lisinskom. Riječ o regionalnoj turneji, prije Zagreba nastupa u Ljubljani, a zatim i u Beogradu.

Jeste li oduvijek željeli biti glazbenica? Koliko ste imali godina kad ste počeli svirati?

Jesam, željela sam biti glazbenica otkad znam za sebe, a svoju prvu glazbenu lekciju imala sam u dobi od šest godina.

Zašto ste se odlučili preseliti u SAD?

To je još uvijek zemlja mogućnosti i mjesto na kojem su osobne granice ograničene samo maštom i voljom.

Stalna nastupanja, turneje svijetom za vas su postali način života. Koliko koncerata imate tijekom godine?

Davno sam donijela odluku da sviram ograničen broj koncerata godišnje i svaki je od njih na svoj način poseban i drukčiji. Tako sam prošle godine imala oko 30 nastupa.

U čemu najviše uživate dok ste na turneji?

Uživam u otkrivanju novih mjesta i upoznavanju zanimljivih ljudi. Kad često putujete, počinjete shvaćati koliko je naš planet zapravo mali i koliko smo svi zapravo usko povezani. To je snažna sinergija.

Kako organizirate dan kad imate koncert?

Volim da to prolazi u sporom i opuštajućem tempu. Obično se dobro naspavam, doručkujem u svojoj sobi, a popodne odlazim na tonsku probu i pokušavam malo razgledati grad u kojem nastupam prije nego što se počnem pripremati za koncert.

Što publika može očekivati ​​od vašeg nadolazećeg nastupa u Zagrebu?

Može očekivati ​​neočekivano. Odlučila sam da ću na Balkanu predstaviti nekoliko svojih potpuno novih skladbi. Dinamične su i vrlo moćne, pa se nadam da će publika zaista uživati ​​u njima.

Tko vam je omiljeni glazbenik i što posebno volite kada nastupate s njim?

Imala sam sreću nastupati s mnogim vrsnim glazbenicima, ali najdraži od njih mi je Sting, s kojim ću tek nastupati. Bio mi je san jednog dana odsvirati koncert s njim.

Kako ste vi i Stjepan Hauser otkrili jedno drugo?

Ideja za suradnju potekla je od njega, posegnuo je za mnom i snimili smo nekoliko vrlo uspješnih skladbi.

Osim klasične i elektroničke, koja vam je najdraža glazba?

Uživam u raznovrsnoj glazbi jer sjajni umjetnici mogu se pojaviti u bilo kojem glazbenom žanru. Na primjer, neki od najcjenjenijih pjesnika našeg vremena su hip-hop umjetnici, a neke rap pjesme nevjerojatno su kreativne i dobro producirane. Sjajnu inspiraciju i energiju nalazim i u rock glazbi. Dakle, uvijek pokušavam držati uši i um otvorenima za sve vrste glazbe.

Biti umjetnik pruža puno slobode, ali također zahtijeva disciplinu i ograničeno slobodno vrijeme. Uspijevate li pronaći vremena za sebe? Što za vas znači opuštanje?

Slobodno vrijeme doista je dragocjeno i što sam starija, to ga više cijenim. Opuštanje za mene znači prije svega opuštanje uma i to najviše volim raditi negdje u blizini toplih tirkiznih voda.

Tko je vaš klavirski idol?

Vladimir Horowitz moja je vječna inspiracija u svijetu glasovira.

Na koju izvedbu ili snimku ste najviše ponosni?

Ono na što sam najviše ponosna snimke su koje upravo završavam i koje će biti objavljene pred kraj godine. Rezultat su dugog glazbenog putovanja i označavaju potpuno novo poglavlje moje glazbene karijere.

Da možete naučiti svirati bilo koji drugi instrument, koji biste odabrali i zašto?

Zapravo nikad ne mislim o tome jer pri sviranju klavira i klavijatura ima puno zvučnih mogućnosti. Ali sam, recimo, znatiželjna i zanima me kako postati DJ!

Iznenađujete publiku svojim atraktivnim izgledom u svijetu klasične glazbe. Kako su ljudi reagirali? Jeste li dobivali negativne kritike?

Nikad nisam mislila da radim nešto revolucionarno, jer sam samo ono što jesam. No čini se da sam u tom procesu srušila mnoge konzervativne stavove koji na klasičnu glazbu gledaju kao na prepariranu životinju u staklenom kavezu u muzeju. Imam bitno drugačiji pogled na umjetnost. Umjetnost je za mene 'stvar' koja živi i diše, bez ikakvih ograničenja i strahova. A ako to uznemiri neke ljude, onda moj show nije za njih i oni dalje mogu gledati te 'preparirane životinje'.

Od koga ili gdje tražite modnu inspiraciju?

Tražim je doslovno svugdje, uključujući glazbu. Uvijek kažem da Rahmanjinov savršeno ide uz Chanel!

Lola Astanova Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL