MOĆNA UREDNICA

Anna Wintour puni 70 godina, a evo kako je opisuju suradnici: 'Svaka žena koja uspijeva imati tako održavanu frizuru zaslužuje da je se plašite'

31.10.2019 u 15:31

Bionic
Reading

U nedjelju će napuniti 70, a njezinom talentu, elanu i volji za rad, praćenje i diktiranje trendova na glavnoj poziciji vodećeg modnog magazina Vogue nema premca. Anna Wintour već više od tri desetljeća uspješno drma modnom scenom, vlada medijskim prostorom te izaziva duboko strahopoštovanje. No, evo i one druge, malo skrivenije strane moćne urednice

Inspirirala je knjigu, a kasnije i film 'Vrag nosi Pradu' svojim likom i dijelom, a gdje god se pojavi izaziva duboko strahopoštovanje. No kad je o poslovnoj strani riječ opisuju je kao hladnu ženu bez emocija. Njezina formula, kakva god ona bila, pokazuje se uspješnom jer već tri desetljeća perfektno radi svoj posao.

Na čelu je američkog modnog magazina Vogue, u žargonu nazivanog 'modna Biblija', a kada jednog dana ode s tog mjesta, mnogi smatraju da će to biti kao da ste došli u čuveni Louvre dok tamo nije Mona Lisa.

Zbog toga joj uoči 70. rođendana, koji će proslaviti u nedjelju, njezini kolege, suradnici, obitelj, ali i oni koji su barem nakratko uspjeli doći u kontakt s njom, odaju počast riječima pohvale i otkrivanjem senzibilnije strane najmoćnije žene u medijima.

Kod Anne postoji nepisano pravilo - nema usputnog čavrljanja

Trish Halpin, nekadašnja urednica modnog magazina Marie Claire svoju je kolegicu i konkurenticu Annu Wintour prvi puta imala prilike oči u oči vidjeti na jednom letu iz Londona za New York u ranim jutarnjim satima. Poput svih ostalih putnika na letu, i dvije su modne urednice trebale izuti svoju obuću i predati se kontroli naređenih u zrakoplovnoj luci. Kako su bile dosta blizu jedna drugoj, pogledale su se, jasno dale do znanja da su se prepoznale, ali to je bilo sve.

'Iako smo jako dobro znale tko smo, nepisano je pravilo da Anna ne voli male razgovore i usputna čavrljanja', objasnila je Halpin.

U poslu je brza, efikasna i zna prepoznati talent na vrijeme

Do pozicije do koje je dogurala i koju sigurno grije već godinama, Wintour je došla zahvaljujući svom neospornom talentu, nosu za biznis i neopisivo dobrom strategijom.

Dizajnerica Anya Hindmarch iz jednog je poslovnog sastanka zaključila kakva je Anna u poslu te je opisala: 'Iako sam bila prestravljena, brzo sam se opustila. Kod Anne sve ide po nekakvom logičnom redu i nema odugovlačenja. Odmah se prelazi na posao, fokusirana je, pokazuje zanimanje, nevjerojatnom brzinom reagira na mailove i ponosna na svoje poslovne veze i kontakte. Zaslužila je reputaciju kakvu ima u svom svijetu. 'Svaka žena koja uspijeva imati tako održavanu frizuru zaslužuje da je se plašite''.

  • +4
Anna Wintour Izvor: Profimedia / Autor: JOHN NACION / INSTAR Images / Profimedia

Bez obzira na sve ne odriče se svoje elegancije i damskog držanja

Tina Brown, nekadašnja urednica magazina Vanity Faira i dugogodišnja kolegica Anne Wintour istu je davnih dana opisala nevjerojatnim epitetima. Naime dvije dame u isto su vrijeme bile trudne, a te 1985. kada je Wintour nosila svog sina Charlieja, Brown je napisala: 'Izgledam kao tenk. Ne razumijem kako Anna Wintour može izgledati tako fenomenalno u svom Chanel kaputiću, a također je u osmom mjesecu trudnoće?'

Poznato je da se skoro 70-godišnja Wintour u niti jednoj prilici ne pojavljuje nedotjerana, pa se istoga držala i tijekom drugog stanja. Nikada joj ne pada teško ustati rano u zoru kako bi imala svježe isfenirani bob kojem je vjerna od rane mladosti. Drži se onoga što joj stoji i nikada ne eksperimentira. Pogotovo se to odnosi na obuću, vjerna je klasičnim modelima koji su istovremeno udobni, a iako diktira trendove iz sezone u sezonu ne poklekne pred njima.

Izuzetno je pristojna i ne voli otkazivati dogovore

Kada govorimo o njezinoj modnoj dosljednosti, valja spomenuti da je dosljedna i svojim riječima, dogovorima i planovima. Izuzetno je nesretna kada mora otkazati zakazani termin, sastanak ili dogovor. To dokazuje i njezin odnos prema takvim situacijama. Prije nekoliko godina njezina nećakinja Ellie Wintour zakazala joj je termin u jednom frizerskom salonu u Yorku u Britaniji.

Na veliku žalost, Anna je morala otkazati termin, ali nekoliko dana kasnije pojavila se u salonu samo kako bi se ispričala zbog otkazivanja termina. Vlasnici salona Sarah Cotton i njezin suprug Jon nisu mogli vjerovati što se događa.

Vrlo rijetko skida svoje sunčane naočale

Kako bi na javnim događanjima i pojedinim sastancima održala određenu mističnost Anna Wintour stvorila je svojevrstan trend nošenja sunčanih naočala bez obzira na vremenske uvjete, godišnje doba ili dio dana.

Jo Elvin nekadašnji urednik magazina Glamour, opisao je svoj susret s velikom urednicom Voguea kao vrlo specifičan.

'Iako nitko nije mislio da ćemo uspjeti, mi očigledno jesmo. Anna je jednoga dana stigla u našu redakciju, a prvotno je najavila dolazak. Bio sam jako uzbuđen i prestravljen. Cijelo vrijeme nije skidala sunčane naočale, ali bila je strogo poslovna, ne mogu to opisati kao toplu gestu, ali je ipak izrazila čestitke zbog uspjeha. Nakon toga vrlo je brzo završila sastanak objašnjavajući kako nam ne želi uzimati dragocjeno vrijeme. Zapravo svi smo znali da ne želi da se tako troši njezino vrijeme', prisjetio s Elvin.

Obitelj joj je na prvom mjestu

Možda djeluje kao žena kojoj je posao prioritet, ali svi koji je dobro poznaju reći će da joj je obitelj oduvijek i zauvijek broj jedan. Pokazuje to svojim toplim gestama, čestim okupljanjima obitelji i rodbine u svom domu kao i tome što s jednakom strašću uživa u ulozi majke, bake, sestre.

Njezin brat Patrick Wintour kaže: 'Anna zapravo ne obožava odjeću, ona voli svoju obitelj bez obzira koliko su udaljeni. Ništa je ne čini tako sretnom kao prepun dugački stol s više od 30 sjedećih mjesta u kolovozu u svom domu na Long Islandu na kojem zajedno objeduje s braćom, sestrama, rođacima, djecom i unucima'.

Ima nevjerojatan talent naslutiti što će biti u trendu, a nekad i diktira iste

U svojoj je branši toliko uspješna baš zbog toga što prije vremena prepozna modni trend i što bi bilo dobro odijevati, kako uređivati interijer ili pak bojiti kosu. Na to se nadovezuje i njezin savršeno biran jezik kojim će to prezentirati svijetu. Gotovo nikada ne griješi u onome što radi.

Jedna od njezinih suradnica Vanessa Friedman, danas urednica modne rubrike u New York Timesu, priznaje da je upravo Wintour zaslužna za njezin današnji izgled.

'Kada sam imala 25, radila sam za Vogue. Anna je tada odučila da će dio jedne priče biti i moja transformacija kako postati glamurozan. Trebala sam tada, po njezinim uputama, obojiti kosu iz plave u crveno. Naizgled velika promjena, na koncu je rezultirala velikih uspjehom iako sam bila skeptična. I danas nosim crvenu kosu i bolje mi pristaje. Upravo zbog takvih situacija u kojima ne griješi, modni svijet cijeni njezino mišljenje.'