INTERVJU

[VIDEO] Ana Rucner otkrila nam je svoja najljepša sjećanja na Božić, ali i poslala jasnu poruku: 'Volite se ljudi, možda su nam ovo najljepši trenuci koje imamo na Zemlji, jer ne znamo što nas čeka sutra'

25.12.2020 u 08:48

Bionic
Reading

Na samom kraju godine, koja je unatoč pandemijskim ograničenjima glazbenih djelatnosti za našu glazbenicu svjetskog renomea bila puna aktivnosti i uspjeha, htjela je napraviti nešto posebno za blagdane, i to u Dubrovniku, u kojem je snimila božićnu čestitku i prigodan videospot. Što za nju znači jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, po čemu će pamtiti ovaj Božić, o brojnim poslovnim uspjesima i stalnom interesu za njezin privatni život Ana Rucner govorila je za tportal

Jedna od najnagrađivanijih predstavnica klasične glazbe u Hrvatskoj ovu godinu pamtit će samo po lijepim stvarima - objavi albuma 'Croatian Heritage', uspješnim turnejama i ostvarenju karijere u Kini, snimanjima brojnih videa diljem Lijepe Naše promovirajući Hrvatsku, festivalu 'Ana u Gradu', koji je obilježio jubilarnu 10. obljetnicu, ali i brojnim privatnim zadovoljstvima. U čaroliji u zraku, veselju, toploj i pozitivnoj božićnoj atmosferi Ana Rucner uživat će okružena svojim najmilijima.

Koja su vaša najljepša sjećanja vezana uz blagdane i Božić?

Miris jelke, maminih kolača, toplina doma, zajedništvo i cijela obitelj na okupu. To su moja sjećanja, a srećom, danas su i stvarnost koja traje i neka traje što dulje.

Tko je zadužen za kićenje bora i dekoracije - jeste li od onih koji ranije kite stan?

Moram priznati da ponekad uranim s dekoracijama i kićenjem u svom stanu, ali samo zato što želim što dulje uživati u tom prekrasnom ambijentu. Dok se primjerice u kući mojih roditelja tradicionalno na Badnju večer okupe svi Rucneri, i mali i veliki, te uz prigodnu glazbu svi sudjelujemo u kićenju obiteljskog bora, družimo se i čekamo polnoćku koja će ove godine biti drugačija, ali svejedno ćemo biti zajedno, a to nam je svima najvažnije.

Što se uvijek nalazi na vašem blagdanskom stolu?

Ove godine na našem blagdanskom stolu prevladava riblji meni i puno različitih slastica koje sami spremamo po već isprobanim receptima. Posebna delicija bit će hobotnica ispod peke, koju nam već tradicionalno sprema moj tata. Moja majka je sjajna u kuhinji i još uvijek si dopustim da malo više uživam u njezinim delicijama nego što i sama sudjelujem u spremanju jela. Ja sam ona koja poslije sve opere i počisti.

Što volite poklanjati drugima, a što dobivati?

Već dugo nemam nikakvih materijalnih želja, osim one koja se ne može platiti, a to je da vidim svoju obitelj na okupu, zdravu i veselu. Ali zato obožavam poklanjati, a posebnu prednost kod mene imaju oni najmlađi, oni se uvijek najviše razvesele poklončićima.

Što vam znači Božić kao blagdan?

Božić je za mene najljepši blagdan, onaj koji slavi Kristovo rođenje. Volim ga decentno proslaviti okružena bliskim ljudima jer za mene Božić simbolizira zajedništvo i mir.

Po čemu ćete, osim po nikad neizvjesnijoj godini, pamtiti ovaj Božić?

Ovaj Božić mi je jedan od najljepših. Okružena sam ljudima koje volim, svi smo zdravi i na okupu. Možda imamo manje mogućnosti nego ranijih godina, ali upravo zbog toga dopustili smo prioritetima da budu prioriteti. A to smo mi sami. Nikad nismo bilo bliži i sretniji.

Izvor: Društvene mreže

Nedavno ste snimili nekoliko božićnih skladbi u vašoj obradi, a za snimanje atraktivnih videa potegnuli ste do Dubrovnika. Što vas je u ovoj teškoj pandemijskoj godini motiviralo za stvaranje?

Upravo ta nemogućnost cijelo vrijeme motivira me da stvaram.

Meni je korona donijela sasvim novu dimenziju i čistoću pogleda na svijet. Ranije sam živjela kao na traci, pomalo zaslijepljena situacijama i ljudima koji su me okruživali, a najmanje vremena imala sam za uistinu bitne stvari, kao i ljude. U ovoj pandemiji sama sam sebi dopustila da upoznam sebe i svoje mogućnosti te vidim koliko mogu baš tada kada izgleda kao da ne mogu ništa. Za božićnu i novogodišnju čestitku odabrala sam Dubrovnik jer je to grad za koji me vežu moji glazbeni počeci, a na snimanju mi se pridružio glazbenik Marko Duvnjak, s kojim dulje vrijeme uspješno glazbeno surađujem. Zajedno smo napravili nekoliko glazbenih obrada u pop-rock verziji te snimili simpatična videa na nekoliko lokacija, poput Straduna, Srđa i hotela Rixos, s čije se plaže pruža jedan od ljepših pogleda u Dubrovniku.

Ove godine proslavila sam jubilarnu desetu godinu svog festivala 'Ana u Gradu'. Dubrovkinje i Dubrovčani godinama me vjerno prate na mojim koncertima, stoga sam im željela pokloniti lijepu čestitku iz njihovog Grada, a istovremeno svima ostalima poslati lijepu razglednicu iz Lijepe Naše.

  • +4
Ana Rucner Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Među ostalim ste inače vrlo aktivnu godinu zaključili svirkom s bivšim suprugom i glazbenikom s kojim vas povezuju. Živcira li vas stalno zanimanje medija za vaš privatni život?

Mene ništa ne živcira. Ta riječ kao takva, ako je nekad i postojala, više ne postoji. Poštujem, uvažavam i razumijem medije te uglavnom imam samo dobra iskustva s njima.

Uživam u glazbi i njezinom stvaranju i svaka dobra ideja koja se može pretvoriti u stvarnost kod mene je dobrodošla. Vlado i ja oduvijek sviramo zajedno, samo smo ovoga puta odlučili podijeliti to i s našom publikom. Pridružio nam se i Marko Duvnjak na udaraljkama i trubi, s kojim posljednjih godina izuzetno uspješno glazbeno surađujem. Marko je izuzetan muzičar, talentirani producent i meni posebno draga osoba. Nas troje zvučimo baš dobro i bilo bi šteta ne spojiti troje muzikalnih ljudi, a upotrebljavajući svoje vokale i sve instrumente koje sviramo zvučimo kao mini ansambl. Uživam svirati s obojicom! Glazba je za mene ta koja ruši sve barijere, povezuje ljude i izvlači ono najbolje iz njih.

Koja bi bila vaša poruka svima ovog Božića?

Volite se ljudi, možda su nam upravo ovo najljepši trenuci koje imamo na Zemlji, jer ne znamo što nas čeka sutra. Prigrlite one koje volite, oprostite onima koju su vas povrijedili, a ispričajte se onima koje ste možda upravo vi povrijedili. Dostojanstveno i u miru proslavite Kristovo rođenje te čistih srca i misli uđite u novu 2021. godinu. Bit će sve dobro.

U nastavku pogledajute originalni video koji je Ana Rucner snimila samo za Tportal: