FILMSKO PUTOVANJE

'Amundsen' - sve što ste oduvijek željeli znati o slavnom istraživaču (ali ste se bojali pitati)

30.01.2023 u 11:02

Bionic
Reading

'Amundsen' je uzbudljivo filmsko putovanje u prošlost za koje bi bila prava šteta da vam prođe ispod radara neovisno o tome jeste li ljubitelj biografskih filmova ili ne

Amundsen (Amundsen), biografska drama iz 2019. godine nastala u norveškoj produkciji, odnosno pod budnim okom višestruko nagrađivanog redatelja Espena Sandberga (Saboter, Kon-Tiki: Sedmorica protiv Pacifika, Pirati s Kariba: Salazarova osveta), krajnje je uzbudljivo filmsko putovanje u prošlost koje nikako ne biste trebali propustiti!

Kronika neobičnog života

Davna je 1911. godina i famozno dugo devetnaesto stoljeće, a skupa s njime i čitavo jedno poimanje svijeta, konačno je na izmaku. Gramofoni iz kojih dopiru ugodni zvuci jazza polako, ali sigurno preplavljuju kućanstva, Fordov čuveni Model T, s druge strane, neumitno preplavljuje ceste, sufražetkinje se i dalje hrabro i neumorno bore za pravo glasa, a u pozadini svega toga (ali, dakako, i mnogo čega drugoga) gotovo čitav svijet užurbano se i kobno naivno priprema za 'Rat koji će okončati sve ratove'.

No, ovo je također i godina u kojoj Roald Amundsen i Robert Scott, dva besramno avanturistički nastrojena muškarca na čelu međusobno suprotstavljenih ekspedicija, hrabro jure prema Južnom polu koji tek treba osvojiti, a što će poći za rukom upravo Amundsenu (tumači ga odlični Pål Sverre Hagen) koji će tim činom zasluženo steći svjetsku slavu.

Međutim, premda osvajanje Južnog pola nesumnjivo predstavlja životno postignuće, čak je i ono tek jedna kap u (ledenom) moru Amundsenova, eufemistički rečeno, neobična života.

Vrhunski odglumljen, prepun dojmljivih vizuala kakvih se ne bi posramila ni američka 'Tvornica snova', ali istovremeno također obilježen i jednom privlačnom, nepogrešivo europskom atmosferom, Amundsen je jedan od onih filmova za koji bi bila prava šteta da prođu ispod radara.

Srećom, da se to ne dogodi pobrinuo se streaming servis Pickbox NOW na kojem vam je dotični trenutačno ekskluzivno dostupan!