SKORO GORI OD SVOG PRETHODNIKA

Američki predsjednik prekršio kraljevski protokol: Joe Biden otkrio o čemu je razgovarao s kraljicom Elizabetom, a zaboravio je skinuti i sunčane naočale

15.06.2021 u 00:08

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden, koji je nakon summita G7 u Cornwallu jučer sa suprugom Jill Biden posjetio britansku kraljicu Elizabetu II, prekršio je kraljevski protokol otkrivši da ga je tijekom razgovora u dvorcu Windsor kraljica pitala za Vladimira Putina i Xi Jinpinga, a osim toga je zaboravio i skinuti sunčane naočale prilikom susreta

'Vodili smo odličan razgovor. Željela je znati o dvojici vođa, gospodinu Putinu s kojim ću se sastati, i Xi Jinpingu. Dugo smo razgovarali', rekao je američki predsjednik prije odlaska iz londonske zračne luke Heathrow.

Bez obzira o kome se radilo, nije primjereno otkrivati sadržaj svojih privatnih razgovora s kraljicom, a istu grešku napravio je i Bidenov prethodnik Donald Trump kad je bio u posjetu Velikoj Britaniji 2018. godine.

'Pravilo je da je audijencija kod kraljice strogo privatna i otkrivanje njezinog sadržaja predstavlja povredu povjerenja. Predsjednik Biden je otkrivši da ga je kraljica pitala za ruskog i kineskog vođu prekršio ovo pravilo. No, obzirom da G sebe vidi kao bedem demokracije protiv režima poput onih u Rusiji i Kini, vrlo je moguće da je ovaj komentar možda unaprijed dogovoren u skladu s tom temom', rekao je za Daily Mail kraljevski komentator Richard Fitzwilliams.

'Naravno, predsjednik koji će se uskoro sastati s predsjednikom Putinom nije inosio detalje. Bidenovo otkriće onoga što ga je kraljica pitala bilo je iznenađujuće, ali čini se da je naglasio poruku njezine vlade i njenog prekooceanskoh saveznika, velike svjetske velesile, da postoji velika zabrinutost zbog aktivnosti totalitarnog režia predsjednika Putina i kineskog predsjednika Xija', dodao je Fitzwilliams.

  • +5
Joe Biden i kraljica Elizabeta II Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Međutim, ako je ovo kršenje protokola i bilo dogovoreno, predsjednik Biden se potrudio ostaviti mrlju na svoj susret s kraljicom, jer je optužen i za drugo kršenje protokola. Unatoč jakom suncu i vrlo vrućem danu u Londonu, američki predsjednik je trebao skinuti sunčane naočale kad se susreo s kraljicom.

Bivši batler princa Charlesa i Camille, Grant Harrold, rekao je da je Biden naočale trebao skinuti kad je pozdravljao kraljicu, a ne na pola ceremonije.

'Ako se s kraljicom susrećete licem u lice, uopće ne bi trebalo biti sunčanih naočala ili bilo čega sličnog, jer je kontakt očima vrlo važan pri svakom predstavljanju. U redu je što je Biden imao sunčane naočale, ali ih je zaravo trebao skinuti kad je upoznavao kraljicu. Moraju to i svi ostali, nije važno tko su, pa čak i članovi kraljevske obitelji skidaju sunčane naočale kad se upoznaju s drugim članovima kraljevskiih obitelji', rekao je Harrold za Newsweek i dodao kako je to jedno od pravila o kojem uvijek piše u svojim tekstovima o bonton.

'Shvaćam da mu je odsjaj sunca blještao u oči, ali kraljica nije imala sunčane naočale, a ni prva dama Jill Biden', rekao je Harrold.

Otkrivanjem da su on i kraljica razgovarali o Brexitu i Donald Trump je 2018. godine prekršio kraljevski protokol, a da se sljedeće godine nisu ponovno sreli, Joe Biden bi se sa svoja dva jučerašnja kršenja pokazao gorim od svog prethodnika.

Naime, Trump je kraljevski protokol ponovno prekršio 2019. godine kad se rukovao s kraljicom i dodornuo joj leđa, a rukovao se i s princom Charlesom umjesto da se poklonio.