NASLJEĐE, SCHITT'S CREEK I ČUVARI

Ako ste imali dvojbi oko ovih serija, Emmyjeve nagrade potvrda su da ih morate pogledati

22.09.2020 u 07:00

Bionic
Reading

Na ovogodišnjoj dodjeli nagrada Emmy, koja se zbog koronavirusa preselila u virtualni svijet, trijumfirala je humoristična serija 'Schitt's Creek' okitivši se svim raspoloživim Emmyjima. Zapažen uspjeh postigle su i serija 'Nasljeđe', djelomično snimana u Hrvatskoj, ali i 'Čuvari', koju su razočarani poklonici istoimenog grafičkog romana pokušali sabotirati

Nasljeđe

Druga sezona HBO-ove serije 'Nasljeđe', čiji su prvi kadrovi u ljeto prošle godine snimljeni na megajahti Solandge u Cavtatu, osvojila je nagradu Emmy za najbolju dramsku seriju.

Priča ove serije vrti se oko medijskog mogula Logana Roya (Brian Cox) i njegovo četvero djece koji upravljaju jednim od najvećih konglomerata medija i zabave na svijetu. Najveća briga glavnih aktera ove serije, prema opisu tportalove kritičarke Zrinke Pavlić, 'krajnjih, besprizornih šupaka bez ikakvih iskupljujućih osobina', razvoj je situacije nakon što se njihov otac povuče iz tvrtke. Svatko od četvero Loganove djece ima svoju viziju toga tko bi trebao zamijeniti oca.

PALE PRVE SCENE

Jeremy Strong i Sarah Snook u Cavtatu: Na megajahti Solandge počelo snimanje serije 'Nasljeđe'

Pogledaj galeriju

'Teško je i gotovo nemoguće suosjećati s tom bratijom, počevši od psihopatski dominantnog pater familiasa Logana Roya, pa sve do njegove različito talentirane ili priglupe razmažene klinčadije', piše Pavlić nakon prve sezone i u svom osvrtu na drugu sezonu seriji predviđa ogroman uspjeh, potvrđen na nedjeljnoj virtualnoj dodjeli Emmyja.

'Članove obitelji Roy i dalje je nemoguće voljeti. I dalje je s njima vrlo teško i samo suosjećati. No ono što su autori ove serije učinili u drugoj sezoni, sa svojim nemilosrdnim seciranjem njihovih ambicija, poriva, psihičkih stanja i odnosa - učinilo ju je još jednom ozbiljnom, dramskom pričom o antijunacima koju je užitak gledati i nad čijom se razradom likova, priče, motivacije i akcija svaki put, u svakoj epizodi uvijek uspijem zadiviti', piše Zrinka Pavlić i dodaje kako se drugom sezonom i inače izvrsna serija 'Nasljeđe' katapultirala u sam vrh televizijske fikcije o antijunacima - u istom rangu sa 'Sopranosima', 'Žicom', 'Momcima s Madisona' i 'Breaking Badom'.

Obitelj Roy se pred drugu sezonu našla u stvarnom rasulu za koje je najvećim dijelom zaslužan Kendall Roy. Za ulogu najinteligentnijeg pripadnika obitelji glumac Jeremy Strong dobio je Emmyja za najboljeg glumca, a serija je nagrađena i Emmyjima za scenarij (Jesse Armstrong) i režiju (Andrij Parekh).

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

'Nakon neuspjelog pokušaja izdaje i svojevrsnog 'državnog udara', koji je isplanirao najinteligentniji pripadnik trule loze Kendall Roy (fantastični Jeremy Strong) nisu se poljuljali samo obiteljski, nego i poslovni temelji njegova carstva. Stari je Logan zato sada krenuo u opaku, perfidnu i neviđeno okrutnu ofanzivu, kako prema konkurentima na tržištu, tako i prema članovima vlastite obitelji', sažima događaje druge sezone tportalova kritičarka.

Seriju 'Nasljeđe' možete pratiti na HBO-u, koji se nalazi u ponudi MAXtv-a.

Schitt's Creek

Tvorci neočekivanog hita male televizijske mreže Pop TV do sada su se mogli hvaliti time kako su stvorili prvu kanadsku humorističnu seriju nominiranu za televizijsku nagradu Critics Choice. Od nedjelje se mogu hvaliti novim rekordom – najviše osvojenih Emmyja, svih sedam, za humorističnu seriju u jednoj sezoni, u slučaju 'Schitt's Creeka' u posljednjoj, šestoj sezoni.

Pored toga, prvi put se dogodilo da su svi nominirani glumci humorističke serije osvojili Emmyja u istoj sezoni, a glumačkim Emmyjima okitili su se Eugene Levy za glavnu mušku ulogu u komediji, Catherine O'Hara za glavnu žensku ulogu, Dan Levy za sporednog glumca i Annie Murphy za sporednu glumicu. Dan Levy osvojio je Emmyja i za scenarij, a uz Andrewa Cividina nagrađen je za režiju.

Seriju je osmislio Dan Levy, pitajući se kako bi neka bogata obitelj, kakve se često mogu vidjeti u američkom reality programu, reagirala da joj se oduzme sav novac. Nastavio ju je razvijati s ocem Eugeneom, a koji je u seriji preuzeo ulogu videotekarskog magnata Johnnyja Rosea.

Johnnyjeva supruga bivša je zvijezda sapunica Moira (Catherine O'Hara), s kojom ima i dvoje odrasle te razmažene djece. Dan Levy glumi sina Davida, a u ulozi njihove kći Alexis je Annie Murphy.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Bogata obitelj postaje žrtva prevare poslovnog menadžera i gubi gotovo sav imetak, a jedino što im je još ostalo mjesto je u kojem počinju graditi svoj život ispočetka – gradić Schitt's Creek, koji je u šali kao rođendanski poklon Johnny kupio Davidu 1991. godine.

Roseovi se sele u Schitt's Creek i nastanjuju u dvije susjedne sobe zapuštenog motela, a u prilagodbi na novi život njihovi se stavovi sukobljavaju s razmišljanjima provincijalaca, između ostalih s gradonačelnikom Rolandom Schittom (Chris Elliott), njegovom suprugom Jocelyn (Jenn Robertson) i upraviteljem motela Steviejem Buddom (Emily Hampshire).

Foršpan za 'Čuvare' Izvor: Društvene mreže / Autor: HBO

'Čuvari'

Obožavatelji istoimenog legendarnog grafičkog romana Alana Moorea i Davea Gibbonsa ostali su razočarani ovom serijom jer se priča koja se odvija u svijetu što ga je stvorio Moore nastavlja tamo gdje je strip završio. Oni koji su očekivali doslovnu ekranizaciju poduzimali su i konkretne akcije kako bi joj narušili ugled, a konačna potvrda odlične priče stigla je u nedjelju u vidu nagrade za najbolju mini seriju i najbolji scenarij. Nagrađene su i Regina King za glavnu žensku ulogu, onu policijske detektivke, i Yahya Abdul-Mateen II za najbolju sporednu žensku ulogu.

Autor serije Damon Lindelof radnju je smjestio u sadašnjost koja je paralelna našoj - Ameriku 2019., koja djelomično nalikuje Americi kakvu svi poznajemo, ali je izmijenjena zbog događaja opisanih u Mooreovu djelu i onih trideset godina kasnije.

  • +9
Čuvari Izvor: Promo fotografije / Autor: HBO Promo

'Za razliku od Mooreova originala, koje je počivalo na tjeskobi zbog sukoba velikih sila i vrlo mogućne nuklearne katastrofe, moderni 'Čuvari' snimljeni su u vrlo sličnoj atmosferi, samo što sada veliki bauk nije to, nego jačanje rasizma, fašizma i isključivosti u društvu. Radnja je serije zbog toga smještena u oklahomsku metropolu Tulsu, u kojoj se 1921. godine odvio strašan masakr Ku Klux Klana nad lokalnim crnačkim stanovništvom.

Počinjući od tog stvarnog događaja, autor serije Damon Lindelof u novim 'Čuvarima' raspreda priču o ponovnom usponu rasističke grupe Sedma konjica, koja djeluje pod maskama legendarnog Rorschacha i naumila je ponovno zapaliti rasnu mržnju između bijelaca i crnaca u Americi, ali i još jače potpiriti nepovjerenje građana prema organima reda i mira. Glavnu ulogu ratnice protiv takvoga kaosa i nasilja u toj priči preuzima Angela Abar, bivša policajka i sadašnja vlasnica pekarnice, koja noću preuzima maskirani habit pod imenom Sister Knight da bi se anonimno borila protiv zla', piše u svom osvrtu na ovu seriju tportalova kritičarka Zrinka Pavlić.

Autor Damon Lindelof posvetio je osvojenu nagradu Emmy žrtvama i onima koji su preživjeli masakr crnačke zajednice u Tulsi 1921. godine.

Nagrađenu seriju potražite na HBO-u, kojega možete gledati na MAXtv-u.