DALJINSKI U RUKE

Akcijski film na vašem HD televizoru izgleda kao sapunica? Tom Cruise ima rješenje

06.12.2018 u 14:06

Bionic
Reading

Vjerojatno ste se pitali zašto visokobudžetni filmovi na vašem HD televizoru izgledaju poput jeftine sapunice? Odvojite minutu i pol svog vremena i dozvolite Tomu Cruisu da vam objasni. Znamo da vam je svaka sekunda važna, ali čovjek je prekinuo snimanje filma kako bi vam to objasnio

Zapravo, bit ćete mu zahvalni kad shvatite da si i na svom novom, velikom, lijepom i skupom televizoru možete priuštiti iskustvo gledanja filmova na kakvo ste navikli. Malo sarkazma na svoj račun Tom može zahvaliti načinu na koji je to objavio svijetu, u najmanju ruku kao da na Zemlju stiže Armageddon, a ne njegov film na vaš televizor.

'Uzimam kratku pauzu od snimanja kako bih vam otkrio najbolji način gledanja 'Nemoguće misije 6' (ili bilo kojeg filma koji volite) kod kuće', napisao je Cruise na Twitteru uz video u kojemu s redateljem Christopherom McQuarrieom objašnjava problematiku interpolacije, digitalnog efekta kojega nazivaju i efekt sapunice.

Naime, ovaj se digitalni efekt koristi za poboljšanje kvalitete slike u HD-u kod televizijskog praćenja sportova, ali ubija čaroliju gledanja filmova. Interpolacija je krivac zašto filmovi izgledaju kao da su snimani na brzom video mediju, a ne na filmu.

Problem je što većina HD televizora danas u tvorničkim postavkama ima uključenu interpolaciju, a filmski dvojac koji je prekinuo snimanje nastavka 'Top Guna', filma koji je proslavio Toma Cruisa, objašnjava u svom poučnom videu kako je isključiti.

Ukazivali su na ovaj problem i ranije neki filmaši, u zaista nema smisla sve silne milijune dolara uložene na snimanju u ljepotu slike obezvrijediti efektom koji tu sliku učini preoštrom i jeftinog izgleda.

No kad to kaže Tom Cruise, stvar dobiva na težini. Ako je on mogao visjeti s litica i aviona u letu umjesto kaskadera, kako bi scene bile što ljepše i uvjerljivije, stvarno vam ne bi trebao biti problem ući u postavke svog televizora i uživati u punoj ljepoti filma.

  • +30
Tom Cruise Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia