KULTNI ALBUM

40 godina 'Dolgcajta': Prvijenac Pankrta je temeljni spomenik slovenske neovisnosti

10.06.2020 u 11:46

Bionic
Reading

Diskografska kuća ZKP RTV Ljubljane je u povodu 40 godina od objave originalnog izdanja realizirala remasteriranu verziju albuma u 700 primjeraka numeriranih vinila na 180-gramskom vinilu

Debitantski album ljubljanskih Pankrti Dolgcajt jedno je od klasičnih punk ostvarenja na ovim prostorima, uz prvijence Parafa i Prljavog kazališta. Za razliku od albuma hrvatskih izvođača koji su ostali uglavnom u boljoj prošlosti zadržavajući alternativni status (Paraf) ili prizivanje hrabrijih autorskih iskoraka (Prljavo kazalište), prvi punk album u Sloveniji je postao jedan od najprestižnijih kulturnih proizvoda i temeljni spomenik slovenske neovisnosti. Diskografska kuća ZKP RTV Ljubljane je u povodu 40 godina od objave izdala je remasteriranu verziju albuma u 700 primjeraka numeriranih vinila na 180-gramskom vinilu.

Kao i albumi Parafa i Prljavog kazališta, i Dolgcajt je zaradio naljepnicu jugoslavenske Komisije za šund te je bio skuplji na tržištu. Zanimljivo, album je dobio i omladinsku nagradu Sedam sekretara SKOJ-a, a kako mi je frontman banda Pero Lovšin rekao, nitko je iz banda nije došao preuzeti.

Na predstavljanju je direktorica diskografske kuće ZKP RTV Ljubljane Mojca Menart kazala kako je riječ o jednome od kultnih albuma slovenske povijesti i kulture glazbe i ujedno način obilježavanja pola stoljeća djelovanja toga diskografa. 'Odlučili smo ne samo ponovo tiskati ovaj vinilni album, nego ga i ažurirati bogatom arhivskom dokumentacijom s prvim reakcijama na objavljivanje Dolgcajta'. Među brojnim slovenskim autorima, bilješku na ovitku ima i hrvatski publicist Branko Kostelnik.

Kako piše slovenski dnevnik Delo, Slovenija ima tri osnovne kulturne prekretnice neovisnosti od osamdesetih, osim Dolgcajta, to su Laibachov prvi albuma i 57. broj Nove revije. Organizator snimanja Dolgcajta bio je Igor Vidmar. On je na predstavljanju rekao: 'Pankrti i punk nisu uništili sustav niti su izgradili nešto novo. Glazba i umjetnost općenito nemaju tu moć. No, Pankrti su bili fitilj kojim se počeo spaljivati strah tog doba. Titoistički konzumerizam, taj neobični društveni ugovor između režima i naroda, trajao je dok je Tito živio, a onda se počeo raspadati.'

Pero Lovšin priosjetio se početka prodaje: 'Prvog dana se prodalo čak dvije tisuće primjeraka Dolgcajta u prodavaonici diskografske kuće u ljubljanskom Maximarketu. Tada smo nekako bili čak i nedodirljivi. Zanimljivo je usporediti ovo društvo u kojem živimo s prethodnim. Tada, 1980. godine, moć je bila mnogo suverenija i nismo se bojali. Ali sada imaš osjećaj da se svi boje svega.' Inače, tog dana, 8. veljače 1980. je i puklo staklo na prodavaonici zbog velikog broja ljudi koji su željeli kupiti vinil.

Pankrti će nastupiti u zagrebačkoj Tvornici kulture 10. listopada (Pero Lovšin je rekao da je pažljivo odabran datum, jer se nekada tog dana slavio Dan SKOJ-a, kad su i dobili u Zagrebu nagradu Sedam sekretara SKOJ-a za taj album), a planiraju se koncerti u Ljubljani, Mariboru, Beogradu, Sarajevu, Rijeci i drugdje.