SEKSUALNA TERAPIJA

Da, seks ponekad i fizički boli. Kako se nositi s time?

  • Tanja Jurin
    Autor: Tanja Jurin
  • Zadnja izmjena 28.12.2021 09:26
  • Objavljeno 04.08.2018 u 22:03
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Većina ljudi ponekad je osjetila barem neku vrstu boli tokom seksa. Stoga se seksualna terapeutkinja Tanja Jurin pozabavila tom temom, donoseći nekoliko savjeta kako izbjeći bol i njezine posljedice

Iako će neki pomisliti kako je u ovom tekstu riječ o sadističko-mazohističkom seksu u kojem je zadavanje i primanje boli dio seksualnog užitka, to ovdje nije slučaj. Podaci istraživanja objavljeni 2015. godine u časopisu The Journal of Sexual Medicine pokazuju da gotovo 30% žena i 7% muškaraca doživljava neželjeni osjet boli tijekom vaginalne penetracije. Kada govorimo o analnom seksu ta se brojka strmoglavo penje na 72% žena i 15% muškaraca koji prijavljuju bol. Ovakva učestalost boli tijekom seksa ili tzv. genitalno-zdjelične boli prilikom penetracije nije zanemariva i govori da nedovoljno posvećujemo pažnju ovom problemu.

Većina je barem nekada osjetila neku bol tijekom seksa i vjerojatno osvijestila kako ona može uništiti taj dragocjeni trenutak, no kada je bol stalni osjet za vrijeme seksa ona dugoročno uništava seksualno funkcioniranje jer doprinosi manjku uzbuđenja, slabijem vlaženju rodnice i nemogućnosti postizanja orgazma.

Sasvim je logično da se takav seks nastoji izbjeći, osoba gubi želju i interes, a partnerski odnos i intimnost mogu postati jako narušeni. Spoznaje govore da su partneri rijetko spremni reći da je nešto u seksu bolno. Nekada se bol toliko zanemaruje da će se osobe žaliti na razne druge aspekte seksualnosti poput smanjenog uživanja, manjka seksualne želje, loš seks ili nemogućnost postizanja orgazma. No, pravilnim i detaljnim preispitivanjem problema može se ustanoviti da je pravi uzrok zapravo bol.

Prvo utvrdite uzrok boli pa ga potom liječite

Prvo utvrdite uzrok boli pa ga potom liječite

Izvor: Profimedia / Autor: ...

Što vas, zapravo, boli?

Doživljaj boli može se javiti u bilo kojem dijelu seksa, na početku, u sredini ili nakon. Može biti riječ o osjetu peckanja ili žarenja, oštroj probadajućoj ili pak tupoj boli. Bol se može javiti na vanjskom dijelu spolovila (bol klitorisa i vulve), na početku rodnice, dublje u vagini ili u trbušnoj šupljini. Moguće je da se javi naknadno nakon što je osoba imala zadovoljavajuće seksualne odnose bez boli ili da osoba nikada nije imala seksualni odnos koji nije bio bolan. Isto tako bol može biti prisutna samo u nekim situacijama (npr. penetracija straga, ali ne i prilikom masturbacije). Jednom kada se ustanovi o kakvoj je boli riječ, mogu se pretpostavljati njezini uzroci.

Najčešći uzroci boli su nedovoljno vlaženje rodnice koje se može javiti zbog premale uzbuđenosti uslijed nedovoljnog podraživanja i opuštanja, hormonalnih promjena u menopauzi, utjecaja lijekova ili liječenja nekih bolesti. Ako je riječ o problemu s vlaženjem, tada je potrebno više vremena posvetiti fazi uzbuđivanja u kojem korištenje lubrikanata može biti od velike pomoći.

Nadalje, neki zdravstveni problemi poput urogenitalnih upala, infekcija (nerijetko gljivičnih) i simptoma spolno prenosivih bolesti mogu izazivati bol. U takvim slučajevima već nakon izlječenja ili uklanjanja simptoma može doći i do smanjenja bolnosti. I neki dodatni ginekološki kao i urološki problemi mogu biti razlozi javljanja boli prilikom seksa pa je neophodno važno razgovarati i s liječnicima o tom problemu. Neke kronične bolesti poput sindroma iritabilnog crijeva mogu biti generatori seksualne boli pa je i u tom slučaju važno obavijestiti liječnike i tražiti njihovu pomoć.

Bol tijekom seksualnog čina može imati i dublje psihološke uzroke

Bol tijekom seksualnog čina može imati i dublje psihološke uzroke

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Kako spriječiti bol?

Za manji broj žena bolnost proizlazi iz prejakog rastezanja rodnice, zbog toga što glavić penisa pritišće grlić maternice ili je seks pregrub. Na to se može utjecati komuniciranjem o polaganijem i nježnijem odnosu prepuštajući partnerici da odredi ritam i pritisak koji joj odgovara. Najčešće seksualne pozicije u kojima žena može kontrolirati dubinu penetracije, ali i pritisak i brzinu jest kada je ona na muškarcu.

Problemi s osjećajem boli mogu imati i dublje psihološke uzroke poput izrazitog straha od trudnoće, lošeg partnerskog odnosa, osjećaja netrpeljivosti prema muškarcima, osjećaja gađenja prema seksu, jakih religioznih uvjerenja koja doprinose negativnim osjećajima povezanih sa seksom te proživljenih traumatskih iskustava u vidu različitih oblika zlostavljanja. Bilo koji od ovih uzroka zahtijevat će rad sa stručnjakom.

Osim boli koja je uglavnom prolaznog karaktera i umjerenog intenziteta, postoji manji broj osoba gdje je osjet boli toliko jak da seks niti moguć. Nevoljna kontrakcija vanjske trećine mišića rodnice koja se javlja na pokušaj penetriranja, naziva se vaginizam. Muškarci često opisuju osjećaj kao da guraju penis u zid. Rješenje ovog problem svakako zahtijeva pomoć stručnjaka educiranog u području seksualne terapije.

  • +9
  • +6

Tanja Jurin

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

O autorici

 Tanja Jurin je psihologinja, docentica na Katedri za zdravstvenu i kliničku psihologiju Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Specijalizirala je kliničku psihologiju i stekla doktorat znanosti iz kliničke psihologije. Područjem seksualnosti bavi se istraživački, edukativno i savjetodavno. Istražuje teme seksualne želje, seksualnog zadovoljstva i dobrobiti te seksualnih smetnji i poremećaja. Osmislila je i predaje kolegij Psihologija seksualnosti. Osim nastavnog i istraživačkog angažmana, educirala se iz područja seksualne terapije te se, osim savjetovanja i terapijskog rada s osobama s psihičkim smetnjama, bavi tretmanom osoba koje traže pomoć zbog seksualnih problema. Članica je Hrvatskog društva za seksualnu terapiju.

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!