blog pedaliranje

Tportalova blogera nisu preplašili ni krampusi iz Austrije, Njemačke, Slovenije i Hrvatske

  • 16.12.2018 u 10:20

  • Bionic
    Reading

    Bloger tportala već uživa na snijegu i u zimskim bike radostima, a posjetio je svoje omiljeno odredište uz Muru i najsjeverniju točku Hrvatske. Nije se preplašio krampusa na jedinstvenoj manifestaciji koja je u predblagdanskom ozračju održana u Sv. Martinu na Muri

    Krampus Lauf je luda fešta na kojoj se okupljaju krampusi iz Austrije, Njemačke, Slovenije i Hrvatske. Čari adventa ukrasile su strašne maske i ludorije krampusa, a bilo ih je i na biciklu, ali i na metli. Kao i krampusi, i ja sam stigao iz Europe. Tradicionalnu zimsku vožnju počeo sam u Bad Radkesburgu u Austriji.

    Ovaj put zbog hladnoće sam ju malo skratio. No bilo je i malo sreće - pratilo me sunce, a nije bilo ni vjetra. Pedesetak kilometara bilo je ugodno zagrijavanje na putu kroz Sloveniju. Vozio sam se uz lijevu obalu Mure prolazeći kroz mala pogranična sela Petanjci, Tišina, Krog, Bistrica, a kod Hotize sam ušao u Hrvatsku. Do Sv. Martina na Muri nekoliko je kilometara. Kada sam prešao most na Muri, učinilo mi se da je puno hladnije.

    Možda i zbog toga što se više nisam vozio na biciklu, a dan je već išao kraju. Ili sam se preplašio Krampus Laufa, okupljanja zločestih likova kojih se najviše plaše djeca. Ali ih vole vidjeti svi, pa i odrasli u atraktivnoj povorci u kojoj izvode čarolije, vatromet i nadmeću se koja će grupa biti strašnija i gora. Vole to svi, a zadnjih godina i kod nas je Krampus Lauf postao prava turistička atrakcija, kaže nam načelnik općine Dražen Crnčec. To su profesionalci pod maskama kojima je ova zabava pred Božić i Novu godinu postala profesija. Kako bi njegovali tradiciju, ulažu mnogo u svoje nastupe da bi se što bolje predstavili. Krampusi u Sv. Martinu okupili su nekoliko tisuća posjetitelja, a Krampus Lauf postao je prepoznatljivo događanje jer se održava navečer, kada ti vragovi izgledaju još strašnije. A vatra koja šiklja iz njih još je luđa.

    Blagdane u Sv. Martinu na Muri prati i niz drugih manifestacija. U ovoj cikloturističkoj meki, u kojoj je uz Muru i po bregima osmišljeno puno bike staza, biciklisti su uvijek dobrodošli. U zadnjih godinu dana otvoreno je puno novih smještajnih kapaciteta i kod privatnih iznajmljivača, a većina ih je bike friendly. Tu su i poznate terme Life Class, koje imaju bicikle za svoje goste u spremištu u sklopu hotela. Gosti se mogu opustiti i drugim aktivnostima poput wellnessa, prema ideji - odmor i zdravlje na jednom mjestu. Pedaliranje zimi je dobrodošlo. Ne predugo ni vremenski ni kilometarski. Zato preporučujem da prvo krenete brežuljcima kako biste se ugrijali. Ako bude sunca, bit će vam i dalje ugodno. Iako su bregi na stotinjak metara visine, zrake sunca su jače. U dolini je uvijek hladnije i bude sumaglica, posebno zimi.

    • +6
    Krampus Lauf i Sv. Martin na Muri Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

    Pogledi će s brega biti ljepši. Oni koji žele ipak provesti koji kilometar više mogu otići do Železne Gore i obližnje Štrigove. Tamo je vrh Mađerkin breg, koji je vrlo atraktivan, no pazite da ne zalutate u Sloveniju. Tu je granica često po sredini ceste po kojoj se vozite. Nema rampi, ni prepreka, ni oznake baš nisu jasne. Zapravo često i ne znate gdje ste, u Sloveniji ili Hrvatskoj. Oni koji tu žive znaju pa pitajte.

    No ako vam se to dogodi i za koji metar prijeđete u Deželu, neće biti problem. Iz Vrhovčaka, koji je također na nekoj od obližnjih uzvisina, svakako posjetite farmu Jelena i Vinsku kuću Hažić. Lijep objekt uz vinograde i fini, lagani i mirisni traminac bit će doživljaj samo takav. Vinska degustacija neće izostati, kao ni čips koji se proizvodi od jabuka. Za svakog će biti ponešto. Za bicikliste pak poseban kalorični i slatki sok.

    • +7
    LifeClass Terme i OPG Hažić Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfield

    Bike izlet svakako treba završiti u Mlinarskoj kući na Muri. Brza Mura i stari mlin uvijek su atrakcija. Kao i parking za bicikle u stablima. Mlinareva kuća je i moderan multimedijalni i edukativni centar. Dočekat će vas i Djed Mraz i prekrasan bor s velikim kuglicama. Svakodnevno radi i bistro, u kojem se možete okrijepiti, pojesti kolač, mlinarsku platu ili se ugrijati uz čaj i kuhano vino. Do mlina na Muri od termi ima oko deset kilometara. Ako ste i krenuli kružno po preporuci, u povratku neće biti baš sve ravno, ali bez uspona. Dvadesetak kilometara i dva ili tri sata na otvorenom uz okrepu bit će idealan zimski bike izlet.

    Koliko je Međimurje zagrizlo u razvoj turizma i cikloturizma, najbolje svjedoči nova palača turizma koja je otvorena u nekadašnjoj stražarnici u Čakovcu. Tu je ujedno sjedište Turističke zajednice Međimurske županije. Ondje se može doživjeti sva raskoš i bogatstvo Međimurja, naglašava voditelj TZ-a Međimurje Rudi Grula. Posjetitelji će osjetiti svu predanost tradiciji i očuvanju vrijednosti. Kako smo doznali, u Međimurju će još više krenuti u razvoj cikloturizma, za koji svake godine ima sve više interesa. Gradit će se nova bike infrastruktura, a tu su i drugi projekti, poput Riznice Međimurja i minimundusa, tj. Međimurja u malom.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.