BLOG: PEDALIRANJE

Prije prvih kauboja dojahali smo u gradić u kojem je sniman Winnetou

26.03.2017 u 10:22

Bionic
Reading

Trilogija o Winnetou premijerno je već prikazana na njemačkom RTL-u, a time su se ostvarili uvjeti koje su producenti dogovorili s mjesnim vlastima, da se nakon premijere, kulise i gradić Roswell, gdje je serija snimana, mogu koristiti u promotivne i turističke svrhe. Naš bloger je u gradić stigao biciklom i prije prvih najavljenih gostiju iz Njemačke, vozeći po makadamskom putu i budućoj Winnetou bike stazi

Prvi posjetitelji moći će već u travnju posjetiti izvorno sačuvanu lokaciju novog filmskog serijala o Winnetou. Roswell, mali kauobojski gradić, značajno će povećati ponudu već poznatih Fužina, lidera turizma u Gorskom kotaru. Tako će se osim atraktivne goranske doline okružene stoljetnim šumama, turisti moći vidjeti, ali se i slikati s legendarnim indijanskim poglavicom i biti komadić Divljeg zapada, barem na tren.

Turistička zajednica i općina Fužine za ovu sezonu uredit će jedan objekt gdje će se moći i razgledati fotografije sa snimanja filma. Organizirani dolasci će, naravno, početi u Fužinama i uz dobrodošlicu uz domaću rakiju i lokalne proizvode, gosti će obići jezero Bajer i spilju Vrelo. Nakon toga kroz predivan krajolik ići će turističkim vlakićem dvadesetak minuta.

U Roswell ovih dana stiže i osam kočija te šatori koje su također korištene prilikom snimanja. Glavni sadržaj filma zasnovan je na tome da su ljudi stigli u dolinu i pronašli naftu. Pa je trebalo zbog toga sagraditi grad i prugu za prijevoz nafte te je dio kulisa ostao. Desetak glavnih likova bit će barem na papiru prisutno. Telegrafska kućica koristit će se za recepciju i mjesto za kupnju ulaznica. U naselju je desetak objekata i oni će se postupno dobivati sadržaj. Tako će biti moguće i kupiti suvenire i domaće proizvode, ali i kaubojske šešire, na primjer. U sve bi bili uključeni i lokalni obrtnici te proizvođači likera, meda i slično. Priča Roswella razvijat će se u smjeru originalnog šumskog ručka, ali će se programi prilagoditi prema dobi posjetitelja.

  • +8
Fužine i Roswell Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Ovo filmsko naselje sačuvano je uz uvjet da ga lokalna zajednica, tj. općina Fužine, koristi kao svoju ponudu. Filmaši su trebali ukloniti naselje i sve vratiti u prvobitno stanje, ali je posebnim ugovorom između producenata dogovorena ovakva opcija. Na radost mnogih fanova Winettoua kojih ima puno diljem svijeta. No za potpunu funkcionalnost i gospodarenje treba još dosta toga regulirati, posebno s Hrvatskim šumama. Bit će mogući i individualni posjeti, no za to treba još pripremiti dio infrastrukture. Biciklisti i hodači mogu posjetiti Roswell; od Fužina ima oko osam kilometara preko Vrata, ali može se doći i preko vrha Špičunak te sa stare riječke ceste, odakle je prilaz bliži. Biciklisti će sigurno moći skrojiti dobru bike rutu od Lokvi ili Delnica prema Roswellu, uz posjet Fužinama, ili obrnuto.

U dolini ima još snijega, ali na sunčanom dijelu i puno proljetnica. Trava je još polegnuta i boje na koju nismo navikli. No s prvim toplijim danima, ovdje će sve biti zeleno i puno Indijanaca. Gradić bi tada trebao izgledati čarobno. Osim mosta s prugom, uočljiva je crkvica na uzvisini i groblje. Na ulazu u naselje već je nekoliko klupa i parking za bicikle. Uređuje se i prilazni makadamski put. Zapravo, osim naselja, najljepši doživljaj je putovanje do Roswella. Netaknuta priroda, puno malih puteljaka i šumskih prizora na koje jednostavno nismo navikli. 

Ovo pedaliranje moglo bi se i nastaviti i moglo bi biti vrlo zanimljivo kada bi se obišla i druga mjesta na kojima je film sniman. Barem onima koja su blizu, kod Platka ili podno Viševice. Do tada, za prvu veću ovogodišnju brdsku vožnjicu ovo je bilo dovoljno, uz nezaobilaznu rutu oko jezera Bajer, vodenog simbola Fužina. I, naravno, štrudle od šumske borovnice na terasi hotela Bitoraj. Sveukupno nekih dvadeset i pet kilometara po najljepšem dijelu Gorskog kotara za prve proljetne dane.