BLOG: PEDALIRANJE

Istraživanje Like na biciklu i sa zip linea

  • 12.03.2017 u 17:41

  • Bionic
    Reading

    Lika je jedno od najatraktivnijih područja Hrvatske. Vaš bloger istražuje na biciklu mala i neotkrivena područja koja su ostala u sjeni surovog Velebita. Dolina Gacke, Ličko polje, pitoreskna mjestašca poput Rudopolja ili Sv. Roka kao da još uvijek skrivaju svoje ljepote, savršene za aktivan odmor. Unutrašnjost Like očarava mogućnostima. Osim s bezbroj kilometara cikloturističkih staza, Lika će se uskoro pohvaliti i najduljim zip lineom u Europi i u svojem slikovito oblikovanom krajoliku ponuditi puno više od mira i tišine, šetnje i friškog zraka

    Nakon prvih vožnji po Lici biciklom, ovu našu regiju sada doživljavam kao jedno veliko vrelo uživanja. Uz čisto tlo i potpuno očuvani krajolik, tu je obilje stalnih vodenih tokova kojima kao da nema kraja. Izvori, rječice i potoci na svakom su koraku. Lika je definitivno jedan od najatraktivnijih dijelova naše zemlje. Biciklizam ovdje ima poseban potencijal jer se rute po Ličkom polju čine laganima pa su vožnje na bajku pogodne za sve dobne skupine. Jezero Kruščica na rijeci Lici, koje je nastalo izgradnjom brane sa starim kamenim mostom, pruža niz atraktivnih vožnji koje se mogu povezati s posjetom Teslinom muzeju u Smiljanu. Dolina Gacke također sa svojim rutama jezera i uz rijeku Gacku, pruža nezaboravan doživljaj izvorne ljepote.

    Splet povijesnih okolnosti Liku je ostavio daleko od industrijalizacije i ovdje je ostao samo očuvan okoliš. Čudesno lijepe spilje i jame te prelijepi snježni vrhovi koji su još bijeli kao da ih je netko tako nacrtao. U dolinama snijeg je tek još u nekom kutku šumskog potoka ili vrtači. Već s prvim toplim zrakama sunca imao sam priliku voziti se rutom Mila voda. Ona kreće iz Lovinca uz istoimeno jezero i mjesto Sveti Rok. Prolazi uz Vrila mudrosti i Crkvena vrila, starom Majstorskom cestom uspinje se prema prijevoju Mali Alan. Nakon uspona malo višeg od četiristo metara, skreće lijevo prema Žuljinama i još jednom izvoru Crveni potoci. Onaj tko želi može nastaviti ravno i uz još malo penjanja relativno brzo može doći do prijevoja te razgledati Tulove grede i uživati u pogledu prema moru. Naša ruta ide potom prema Gračacu i pruža nevjerojatne vidike prema bosanskim planinama i vrhu Kremen. Štikadsko jezero kraj Gračaca čini se kao na dlanu. Planinski dio rute je na makadamu, koji je ponegdje malo lošiji.

    • +2
    Lika Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

    Ruta Mila Voda duga je 65 kilometara, a s posjetom Malom Alanu i desetak kilometara dulja. No s obzirom na to da je zadnji dio rute spuštanje i zatim vožnja po ravnom, može se ravnomjerno rasporediti tijekom sve duljih dana. Uz okrjepu i veću pauzu, možda može biti ugodna za vožnju i srednje spremnom rekreativcu. Uostalom, može se odvoziti dio rute koji je vrlo zanimljiv i potom istim putem vratiti u Lovinac. Naravno, na izvrsnu domaću hranu u hostelu Sv. Rok ili ostati u lijepom ambijentu objekta još koji dan. Uživati nakon vožnje na sunčanoj terasi uz neku od tisuću knjiga koje hostel čine i malom čitaonicom. Pogledi će doći sami od sebe jer boje i vrhovi Velebita su stalno pred vama. Posebno se ističe onaj najviši, Sveto brdo, koji je još pod hrpom snijega. Sve to skupa može se potkrijepiti još kojim užitkom, na primjer odlaskom do mistične planine Zir ili posjetom izletištu Cvituša i obnovljenom starom mlinu u Lovincu. Ili rijeci Suvaji koja para lički mir svojim bezbrojnim malim sedrenim slapovima.

    Općina Lovinac za zadnji travanjski produženi vikend priprema veliku bajk feštu. Sveti Rok Bike Tour bit će prilika za upoznavanje tog kraja na biciklu. Niz vođenih tura po lovinačkom kraju, uz obilazak atrakcija te puno lokalnih delicija i zabave na izletištu Cvituša, bit će prvorazredni biciklistički događaj koji se ne propušta. Tulove grede i Mali Alan bit će dostupni gotovo svima. Oni kojima će uspon biti pretežak, moći će besplatno unajmiti električne bicikle i tako doći do samog srca južnog Velebita. No svi će doći na svoje jer od subote, 29. travnja, i nedjelje 30. pa sve do blagdana 1. svibnja, za svakog rekreativca i cikloturista bit će po neka prikladna vožnja. Neki će ići do suvajskog starog mosta ili se provozati po Zir ruti do spilje Debeljače. Za produženi prvomajski vikend Lovinac će biti centralno mjesto rekreativnog biciklizma. Više od dvjesto i pedeset kilometra bike staza obećava dobar provod za sve. Najavljeni bike party na izletištu Cvituša za sve sudionike bit će kruna trodnevnog biciklističkog događaja. Oni koji dođu na jedan dan ili će ostati dulje, svi su dobro došli. Smještajnih kapaciteta na području Lovinca ima dovoljno i svatko će naći nešto za sebe, bez obzira na duljinu boravka.

    • +5
    Lovinac i Sv. Rok Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

    Na drugoj strani, podno Kapele, gdje se bura još ne da otjerati i gdje zima još pokazuje zube, u selu Rudopolje spremaju veliku feštu za novu ličku atrakciju. Zip line 'Pazi Medo' bit će najdulja takva vožnja u Europi. I najatraktivnija jer će juriti brzinom od 110 km/h, a žica će biti razapeta na duljini od 1700 metara. Udruga Rudopolje moje i općina Vrhovine puno su uložili u ovaj projekt. Adrenalinci i svi željni takvog oblika rekreacije moći će se voziti već u travnju. Subota i nedjelja, 22. i 23. travnja, rezervirane su za prvu vožnju zip line 'Pazi Medo'. Naravno, svi posjetitelji, osim u toj atrakciji, imat će priliku uživati u vožnji biciklom krajem u zaleđu Plitvica. Razdoblje od proljeća sve do studenog idealno je za pedaliranje. Bit će i drugih aktivnosti, od sportskog penjanja do igranja s vrlo popularnim disc golfom.