BLOG: PEDALIRANJE

Vikend na 'Preloškom moru': Još jednom smo se uvjerili da je Međimurje najnaprednije cikloturističko odredište u Hrvatskoj

  • 06.11.2022 u 08:14

  • Bionic
    Reading

    Za nama je biciklistički vikend u Donjem Međimurju i na 'Preloškom moru', kako ondje zovu jezero Dubrava, najveće akumulacijsko jezero u Hrvatskoj. Prelog je jezerska prijestolnica Međimurja i odlična polazišna točka za istraživanje i vožnju uz stari tok Drave, jezero Dubrava dugo više od 15 kilometara, te za posjet okolnim idiličnim mjestima i atrakcijama

    Marina Prelog najveća je turistička poslastica na vodi u Međimurju. Zato i ne čudi to da se mnogim projektima u gradu Prelogu trude smisliti novu i inovativnu ponudu uz jezero, a za unapređenja razvoja turizma i promocije suživota s prirodom. Tako sportsko-rekreacijska zona u Marini Prelog poprima nove obrise: grade se tipske kućice za jednodnevni boravak uz jezero, promatračnica za ptice i vidikovac te se uređuje šetnica po kojoj se već sada može ugodno voziti. Ondje se tijekom godine održava niz manifestacija, poput Festivala balona, pa je postala omiljeno mjesto za okupljanje mještana, ali i sve više gostiju. Stalno je otvoren ugostiteljski objekt na samom jezeru, pokraj kojeg možete parkirati auto i krenuti na upoznavanje Preloga i Međimurja.

    Staza uz jezero prema mjestu Donja Dubrava dijelom je pješčana, a većim dijelom s finom betonskom podlogom. Kada se vozite, imate osjećaj kao da ste na moru, a to dovoljno govori o dominantnosti jezera Dubrava. Plava boja, ptice i odsjaji čine vožnju više nego dojmljivom. Nakon pet kilometara s krune nasipa silazim i krećem prema Oporovcu i Draškovcu kako bih malo obišao i tiha naselja, prošao kroz šumsko područje i tako napravio veći krug, a zatim se vratio na jezero.

    Izvor: Društvene mreže / Autor: Dražen Breitenfeld

    Morao sam zastati i kod sirane i OPG-a Zadravec. Dočekali su me domaćini Jasminka i Stjepan, a oni s ljubavlju rade na zemlji i proizvode kozji sir koji svi traže. Malo sam ga kušao i moram reći da je to bio prvi kozji sir koji mi je odgovarao svojim okusom. Koze su uvijek slatke, pa se možete i poigrati s njima. Posebno je interesantan prostor za goste OPG-a uz stare alate i ostale predmete koji su se nekada koristili u domaćinstvu i s kojima se živjelo, stoga predstavlja mali muzej Zadravca.

    • +3
    Marina Prelog i jezero Dubrava Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

    Draškovec je iduće selo koje izdaleka uočavam zbog dva crkvena tornja. Nisam znao da seoce može imati katedralu, a u Međimurju je i to moguće. Ipak, formalno je to crkva sv. Roka, pokraj koje se nalazi i odmorište za bicikliste, ali i veliki plato, pa ima puno mjesta za odmor. Kako sam napravio već skoro dvadesetak kilometara, i meni je vrijeme za malu pauzu. Dalje ću nastaviti vožnju kroz Čukovec novim asfaltnim putem kroz široka polja i šumski dio prema Donjem Mihaljevcu.

    Stigao sam i do rasadnika jabuka i najstarije željezničke pruge u Hrvatskoj prema Kotoribi. Potom krećem natrag, ali idem prema jezeru preko susjednih općina Sv. Marija i Donja Dubrava. Ondje je kultni restoran Golf, u koji svakako navratite na domaće crno pivo. Sigurno ćete naići i na veliku košaru koja podsjeća na vjekovnu tradiciju njihove izrade od šiblja. Brala se i trstina, od čega se živjelo, nažalost i stradavalo. Pedesetih godina na Dravi se prevrnuo čamac kojim se išlo preko nabujale Drave po trstinu. Na tragediju mještana Preloga i danas podsjeća kapela sv. Huberta i spomenik uz nju.

    • +3
    Prelog Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

    Međimurje je među prvim regijama prepoznalo mogućnosti razvoja cikloturizma, a danas to rezultira stotinama označenih staza, mnogim objektima koji su bike friendly te zaista mnoštvom bike točki s kartama, alatom te prostorom zaštićenim od vjetra i kiše.

    I vidikovac pokraj starog toka Drave jedan je od takvih objekata, a do njega se dolazi preko visećeg mosta iznad novog toka Drave, kojim voda izlazi iz jezera Dubrava. Puno je makadama, meandara i područja stvorenih za bicikliste. Kada sve to istražite, stari i novi dravski tok, uz krunu nasipa krenite natrag prema Prelogu. Sveukupno 55 kilometara vožnje na biciklu pružit će vam puno toga što možete vidjeti i dio toga sigurno će vas očarati. U Prelogu se pokraj jezera nalaze i hotel i restoran Panorama, s čije terase možete uživati u pogledu i sumirati bike dan uz finu hranu.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.